Ege Postası
Geri

Aydın'da 112’yi dakikada ortalama beş kişi arıyor

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri hakkında bilgi verdi. Servisin 1998 yılında faaliyete geçtiğini, 2013 itibariyle bir komuta kontrol merkezi (KKM), il merkezinde üç ve ilçelerde 21 Acil Sağlık Hizmetleri...
Aydın'da 112’yi dakikada ortalama beş kişi arıyor
Haberler / Güncel
30 Temmuz 2013 Salı 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri hakkında bilgi verdi. Servisin 1998 yılında faaliyete geçtiğini, 2013 itibariyle bir komuta kontrol merkezi (KKM), il merkezinde üç ve ilçelerde 21 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonu bulunduğunu söyledi. Bünyesinde 33 acil yardım ambulansıyla personelin, riskli çalışma şartlarına rağmen fedakarca görevlerini yaptıklarını söyledi. Aydın’da günlük ortalama 7 bin, dakikada ise beş kişinin 112’yi aradığını belirten Tırpancı, bu aramaların düşen ilk çağrıdan itibaren hastaneye nakle kadar geçen süreç, ambulans hızı ve konumu da dahil, araçlarda bulunan iç ve dış mekan kamera sistemleriyle hem kabin içi hem de olay yeri görüntüleriyle kayıt altına alındığını söyledi. Tırpancı, 112’yi gereksiz meşgul edenler hakkında gerekli görüldüğünde savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını da belirtti.

İl Ambulans Servisi Başhekimliği'ne bağlı KKM'de kullanılan sistem sayesinde her faaliyetin kayıt altına alındığını, merkezin değerlendirmesi sonucunda yapılan aramada vakanın acil yardım gerektirdiği öngörülmüşse en yakın ekibin olay yerine yönlendirildiğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Tırpancı, şunları kaydetti: “KKM çalışanlarımızın hasta yakını şahıstan istediği en önemli hususlardan birisi, olay yerine en yakın cami, okul, alışveriş merkezi gibi bir noktada ambulansı karşılamasıdır. Acil yardıma ihtiyacı olan şahsa kolay ulaşmak adına bu konu önemlidir. Bu süreler ilimizde kentsel ilk 10 dakikada ulaşım oranı yüzde 97, kırsal ilk 30 dakikada ulaşım oranı yüzde 92 olup standart değerlerdedir. Günlük 7 bin çağrı gelmektedir. Bu çağrıların yaklaşık 300 tanesi KKM tarafından değerlendirildikten sonra acil vaka olarak kabul edilip nakil gerçekleştirilmektedir. 2013 Temmuz ayı itibariyle toplam 50 bin 248 vakaya müdahale edilmiştir. Sistem tarafından tespit edilen, sistemi gereksiz yere meşgul eden çağrılar, uygunsuz ambulans talepleri ve sözlü taciz içeren aramalar, 112 personelimizin iş verimini düşürmektedir. Ayrıca bu tür aramalar, 112 KKM'de gereksiz bir yoğunluk oluşturmaktadır. Bu durum da acil yardım çağrısının iletilmesi ve ambulansın ihtiyaç sahibine ulaşması sürecinde hasta mağduriyetine yol açmaktadır. İstenmeyen olaylara sebebiyet verilmemesi maksadıyla bu içerikteki görüşmelerin ses kayıtları ve telefon numaraları savcılıklara iletilmektedir.”

Ambulansların olay yerine tam donanımla gönderildiğini belirten Dr. Tırpancı “Acil sağlık ihtiyacına yönelik her türlü tıbbi donanım ve personel, ambulansla birlikte olay yerine götürülmektedir. Olay yerinde hasta yakınları ve diğer şahısların ısrarcı ve aceleci tutumları, 112 personelini sıkıntıya sokmakta ve hastaya gerekli müdahaleyi geciktirmektedir. Ambulans ekibinin çevredeki duyarlı vatandaşlardan talebi doğrultusunda hasta taşıma konusunda destek verilebilir; aksi takdirde hiçbir şekilde müdahil olunmamalıdır. Bazı vakalar için olay yerinde yapılacak müdahale yeterli olabildiğinden hastaneye nakil gerektirmeyebilir. Bu kararı verme yetkisinin sadece 112 ekibine ait olduğu bilinmelidir. Hasta ya da yaralıyla karşılaşıldığında, eğitim sahibi bireyler ilk yardımda bulunmalıdır ve unutulmamalıdır ki olay yerinde yapılan bilinçli ilk yardım, sakat kalma ve ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Belirtilen bu gerekçelerden de anlaşıldığı üzere vatandaşların da ilk yardım eğitimi alması hayati öneme sahiptir. Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Eğitim Birimi tarafından ilk yardım eğitimleri, program çerçevesinde devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası