Ege Postası
Geri

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’dan gelerek kız kardeşine böbreğini verdi

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, Burkino Faso’dan gelerek kız kardeşi için böbreğini bağışlayan 2 kardeşin böbrek nakli başarıyla tamamladı. Kamyon şoförü olan erkek kardeş, kozmetik ürün ticareti yapan kız kardeşinin...
Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’dan gelerek kız kardeşine böbreğini verdi
Haberler / Güncel
30 Temmuz 2013 Salı 11:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, Burkino Faso’dan gelerek kız kardeşi için böbreğini bağışlayan 2 kardeşin böbrek nakli başarıyla tamamladı. Kamyon şoförü olan erkek kardeş, kozmetik ürün ticareti yapan kız kardeşinin sağlığına kavuşmasından dolayı sevindiğini söyledi. Kendi ülkesinde diyalize girmekte bile zorlanan hasta ise sağlığına kavuşmasını sağlan Türk doktorlarına teşekkür etti.

    Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde ilk kez bir yabancı hastaya organ nakli yapıldı. Batı Afrika ülkelerinden Burkina Faso'dan gelen ve 6 yıldır diyalizle yaşamını sürdüren 44 yaşındaki böbrek hastası 4 çocuk annesi Kadısso Guiro Gassambe'ye, 42 yaşındaki erkek kardeşi Hamidou Gassambe'nin bağışladığı böbrek, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleşen başarılı bir operasyonla nakledildi.

    Hasta ile birlikte basın toplantısı düzenleyen nakili yapan Prof. Dr. Zeki Yılmaz, böbrek naklinin yapıldığı hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Böbrek bağışında bulunan kardeşin de sağlık durumunda sorun olmadığını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, Afrika’dan gelen bir tıp öğrencisinin cerrahi stajı döneminde ameliyatlarına girdiğini belirterek, “Bu arkadaşın Melikşah Üniversitesi’nde okuyan Burkino Faso’dan bir arkadaşı var ve buradaki ameliyatı anlatıyor. Sonrasında ülkesinde arkadaşının böbrek nakli olması gerektiğini ve burada yapılması yönünde ilişki kurulmasını sağlıyor. Sonrasında bu ameliyat süreci başladı. Burada üniversitemizin ve şehrimizin uluslararası boyutta birçok insanın gelip gittiği ve bilinen bir şehir olduğunu göstermiştir.” dedi.

    Böbrek nakli olan Kadısso Guiro Gassambe, Türkiye’de çok sıcak karşılandıklarını ve büyük ilgi gördüklerini ifade etti. Gassambe, geçirdiği operasyon sürecinde iyi davranıldığını ve başarılı geçtiğini aktararak, Türk doktorlarına sağlığına kavuştuğu için teşekkür etti. Ülkesinde kamyon şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan ve 4 çocuk babası olan erkek kardeş Hamidou Gassambe, Türk doktorlarının kız kardeşinin salığına kavuşmasındaki emeklerinden dolayı teşekkür ederek, ülkelerinde diyalize girmenin bile büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu anlattı.

    Türkiye’deki organ bağışının sorulması üzerine açıklama yapan Prof. Dr. Zeki Yılmaz, 3 yıldır Kayseri’de beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organ bağışı yapılmadığını anlatarak, “Maalesef ülkemizde nüfusa oranla yaptığımız değerlendirmede organ bağışı çok az. Sadece Akdeniz Bölgesi'ndeki illerde bağış oranı yüksek. Diğer illerimizde yok gibi. Bu nedenle Türkiye’de organ nakli canlılardan yapılıyor. Dünyada Kore canlılardan organ bağışında birinci sırada. Türkiye ikinci sırada. Ancak bu durum iler ki yıllarda büyük sorunlar oluşturabilir. O nedenle beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ nakli yapılması gerekiyor. Çok sayıda hastada organ bekliyor.” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası