Aydın'da belediye hizmetlerinde yargıdan 3 iptal kararı
AYDIN Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı kademeli su tarifesi, katılım payı ve atık su tarifesi, mahkemece iptal edildi.
Aydın 2'nci İdare Mahkemesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı kademeli içme ve kullanma suyu ile abonelerden aldığı atık su tarifeleri ve altyapı katılım payı uygulamalarını iptal etti. Dünyada ve ülkedeki kişi başı su tüketimi örnekleri veren mahkeme su tarifeleriyle ilgili kararında, "Dünya standartlarında günlük su tüketimi 150-200 litre arasında. Bu da bir kişinin aylık olarak 4.5 ile 6 ton arasında su tükettiğini gösteriyor. Ülkemizde ise Devlet İstatistik Kurumu'nun 2014 verilerine göre kişi başı tüketim 3.6 ton. Bu veriler ışığında bir hanede aylık olarak ortalama 16 ile 20 ton arasında su tüketimi olmaktadır. Aydın'da uygulanan tarifenin ilk on tonu maliyet bedeline göre belirlenmiş. İkinci dilimde ise Efeler ilçesinde olduğu gibi 2.5 kat yükseltilmesinin makul dayanağı gösterilmemiş. Tekel durumundaki Büyükşehir Belediyesi'nin su tarifelerini maliyet ve kar unsurlarını somut ve objektif verilere dayanmak suretiyle rasyonel bir şekilde belirlemediği görüldüğünden ve hukuka uyarlılık bulunmadığı anlaşıldığından iptaline karar verildi" denildi.
KATILIM PAYI İPTAL
İkinci kararında belediyelerin büyük bölümünün uyguladığı katılım payı uygulamasını da iptal eden mahkeme, katılım payının gayrimenkul sahiplerinin ödemesi gerektiğine dikkati çekerek şöyle dedi:
"Yasalara göre kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma paylarının hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmuş olmasından sonra hizmetten faydalanma şekillerine göre ilgili gayrimenkul sahipleri arasında katılma payları oranında dağıtılması şeklinde hesaplanır. Şikayet konusu olan bakım ücreti ise gayrimenkul sahibi olsun olmasın tüm abonelerden talep edilmesi yönüyle hukuka aykırıdır."
"ADİL VE ÖLÇÜLÜ DEĞİLDİR"
Kanalizasyonu olmayan yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşların şehir merkezindeki vatandaşlarla aynı oranda atık su bedeli ödemesinin adil ve ölçülü olmadığına hükmeden Aydın 2'nci İdare Mahkemesi, üçüncü iptal kararında da "Atık su tarifelerinin belirlenmesi sırasında, kanalizasyon tesisi bulunmayan yerlere ilişkin bir ayrıma girilmeksizin tek tarife belirlenmiş. Sistem maliyeti farklı olmasına karşın söz konusu durum dikkate alınmadan her türlü yerleşim yeri için tek tarife belirlenmesinin yerinde olmadığı gibi adil ve ölçülü değildir. Atık su hizmetleri için ücretlendirme yapılırken, tam maliyet ve kirleten öder esaslarının geçerlidir. Atık su altyapı yönetimlerinin hizmet verdikleri aboneleri gruplara ayırarak, her grup için farklı tarife saptamaları gerektiği, farklı abone gruplarının farklı hizmetlere ihtiyaç duyduğundan ve dolayısıyla farklı maliyet unsurlarından etkileneceklerinden tarifenin buna uygun şekilde hazırlanması gerekir. Kanalizasyon ve foseptik kullananlar birbirinden ayrılmamış. Bu hususlar dikkate alınmaksızın tüm konutlar için tek tarife şeklinde kullanılan ve her 3 metreküp su miktarı için 0.70 TL olarak atık su bedeli tespit edilmesinde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılarak işlemin iptaline karar verilmiştir" dedi.
"VATANDAŞIN ÜCRETİ GERİ ALMA HAKKI DOĞDU"
Davaları açan emekli bürokrat Haşmet Aysan, konuyla ilgili açıklama yaptı. Kamu kurumlarının hukuka uygun hareket etmesi gerektiğini söyleyen Haşmet Aysan, "Hukuk dışı yapılan işlem olmaz. Ben yaptım, oldu mantığı olmaz. Mahkeme kararları sonucunda vatandaşın ödediği fazla ücretlerin tümünün geri ödenmesi gerekiyor. Vatandaşın ücreti geri alma hakkı doğdu. Aydın'da 441 bin abone var. Belediye ödeme yapmayıp, vatandaşı mahkemelere başvurma zorunda bırakırsa mahkemeler tıkanır. Belediye avukat ve tazminat parası ödeme yükünü karşılayamaz. Yapılması gereken şey mahsuplaşma. Vatandaşın alacağı paralar hesaplanıp bundan sonraki ödemelerinden düşmesi gerekir" dedi. (DHA)