BDP: Kerbela’dan bugüne miras kalan, zulme karşı direnme geleneğidir
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Kerbela’dan bugüne miras kalanın, zulme karşı direnme geleneği olduğunu belirterek, 76 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin belirlenmesini,...
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Kerbela’dan bugüne miras kalanın, zulme karşı direnme geleneği olduğunu belirterek, 76 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin belirlenmesini, devletin geçmişle yüzleşerek Dersim’de yapılan Kürt kızılbaş katliamını tanımasını, dil ve inanç üzerinde asimilasyoncu politikalara son verilmesini ve devletin 1937-38 Dersim Katliamı’ndan ötürü Kürt halkından özür dilemesini talep etti.
BDP’den yapılan yazılı açıklamada, On İki İmam Orucu’nun Alevi kültürünün, ‘yol’ inancının önemli parçalarından birisi ve Kerbela şehitlerini anmak için tutulan bir yas orucu olduğunu belirterek, On İki İmamların sadece yasın değil, direnişin de sembolü olduğunu bildirdi.
Kerbela’dan bugüne miras kalan, zulme karşı direnme geleneği olduğuna işaret edilen açıklamada, "Bu gelenek, yüzyıllar boyunca nice coğrafyalardan geçerek ve çok sayıda toplumsal hareketin ruhuna akarak bu zamana ulaşmıştır. Bugün bu topraklarda zulme ve haksızlığa karşı savaşanlar varsa bu biraz da Hz Hüseyin’in gözünü bile kırpmadan kendini Kerbela çöllerine vurması sayesindedir. Aşure, yaşamın ve bereketin simgesidir. İçindeki farklı yiyeceklerin uyumu, farklılıkların bir aradayken nasıl bir zenginliğe dönüşebileceğinin kanıtıdır. Bu çoğunluk, aşurenin işaret ettiği hayatın çokluk üzerine kurulu olduğunu da gösterir. Burada paylaştığımız aşurenin lezzeti bize, bu topraklar üzerinde bulunan farklı kültürlerin, dillerin, inançların birbirlerinin hakkına hukukuna saygı göstererek yaşayabileceklerinin de ifadesidir." denildi.
"SİSTEMLİ HAKSIZLIKLARA MARUZ KALDI"
Alevilerin, Osmanlı zulmünden Dersim’e, Çorum, Maraş’tan Sivas’a, Gazi Olayları’na kadar pek çok sistemli haksızlıklara sırf inançları dolayısıyla maruz kaldığına işaret edilen açıklama, “Oysa gerçekten laik demokratik ve barışçı bir devlet, yurttaşlarının inançlarına saygılı ve aynı mesafede olmalıdır. Barış ve Demokrasi Partisi olarak, Alevilerin yurttaşlık hukuku gereği dile getirdikleri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, zorunlu din derslerine son verilmesi, Cemevlerine statü tanınması, inanç dergahlarının Alevilere devredilmesi, Madımak’ın bir utanç müzesi haline getirilmesi ve eşit yurttaşlık taleplerini destekliyoruz.” şeklinde devam etti.
BDP, 76 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin belirlenmesini, devletin geçmişle yüzleşerek Dersim’de yapılan Kürt Kızılbaş katliamını tanımasını, dil ve inanç üzerindeki asimilasyoncu politikalara son verilmesini, ve devletin 1937-38 Dersim Katliamı’ndan ötürü Kürt halkından özür dilemesini talep etti.
Açıklama, “Halkımızı bu anlamlı günde düzenlenecek etkinliklere katılmaya, yaşamın, toplumsallığın ve barışın simgesi olan aşureyi paylaşmaya davet ediyoruz.” çağrısıyla sona erdi.