CHP eski İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, hakkında da aynı suçtan açılan davada bu dosya ile birleştirildi. Böylece sanık sayısı 15 oldu. Duruşma, gelecek yıl mart ayına ertelendi.
İzmir Barosu avukatlarından Ergün Bademci, 7 yıl önce 32 müvekkili adına CHP İzmir eski Milletvekili Mehmet Ali Susam, Altay Spor Kulübü eski Başkanı Melih Tunç Tandoğan ve İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 43 kişi hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. ANMASAN, ESBİR, BESAŞ, ANMASAN MADENCİLİK, TÜTSAB şirketlerinin sermayedarları arasında bulunan 32 müvekkilinin, bu şirketlerin yöneticisi 43 kişi tarafından zarara uğratıldığını iddia eden avukat Ergün Bademci ile birlikte, Tekel Çalışanları Vakfı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da şikayetçi oldu. Bademci, süphelilerin bağlantılı şirketler üzerinden sistematik olarak gayri yasal ve mevcut olmayan ticari faaliyetler yapılmış gibi gösterdiklerini, para kaynakları yaratıp, bu paraları aralarında paylaştıklarını, paylaşılan paranın gizlenmesi için de yine hayali ticari işlem, anlaşma, alım ve satım faaliyeleri ile şirketlerin içlerinin boşaltıldığını öne sürdü. Dilekçede, şirketlerin iflas durumuna getirilerek batırıldığı ve o dönemde 200 milyon lirayı aralarında paylaştıkları iddia edildi. 6 yıldır süren soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı İbrahim Engin, Altay Spor Kulübü eski Başkanı Melih Tunç Tandoğan ve İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 14 şüpheli hakkında 'Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma' suçundan 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları için asliye ceza mahkemesinde dava açtı. Savcı Engin, o zaman CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam hakkındaki dosyayı ise milletvekilliği sürdüğü için ayırdı. İzmir 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmada hakim daha önce milletvekili olduğu için dosyası ayrılan Mehmet Ali Susam'ın dosyasınıda bu dava ile birleştirilmesine karar verdi. Böylece dosyada yargılanan sanık sayısı 15 oldu. Bugünkü duruşmaya tutuksuz yargılanan Zekeriya Mutlu, Melih Tunç Tandoğan ve Mehmet Ali Susam ile Sermaye Piyası Kurulu (SPK) ve tarafların avukatları katıldı. Sanık avukatları mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep etti. Avukat Ergün Bademci, “Savunma tarafı davayı uzatmak istiyor. Mahkemenin görevsiz olduğuna ilişkin usulü itirazları yerinde değildir. SPK bizim şikayetimizden yaklaşık 5 yıl sonra cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Şu anda da davaya müşteki sıfatıyla dahil olmuştur. Talebin reddini karar verilsin" dedi. SPK'nın avukatı Emre Subaşı da aynı yönde talepte bulundu. Hakim Nesrin Tadık, bu talebi reddetti. Duruşmada ifade veren İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, “2003-2006 yıllarında BESAŞ A.Ş. yönetim kurulu üyeliği yaptım. 2006 yılında görevimden ayrıldım. Çalıştığım süre zarfında kanunlara yönetmelikleri aykırı hiç bir eylemim olmamıştır. BESAŞ'ın tüm toplantılarına katıldım. İddianamede adı geçen diğer şirketlerle bağlantım yoktur. Bu yönden o firmalar hakkında hukuken sorumlu değilim. Suçlamalar asılsızdır. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" dedi.
Melih Tunç Tandoğan da “2004 ile 2007 yıllarında BESAŞ yönetim kurulu üyeliği yaptım. 18 Ağustos 2006'da kendi hissemi TÜTSAB A.Ş'ye sattım. Emanet bir hisse değildi. Diğer firmalarla bir ilgim yoktur. Beraatimi talep ediyorum" derken diğer sanıklar da aynı yönde ifade verdi.
Mehmet Ali Susam da üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Müştekiler ise sanıklardan şikayetçi olduklarını belirtti. Hakim Nesrin Tadık, gelmeyen sanıkların ifadelerinin alınması ve eksik evrakların tamamlanması için duruşmayı gelecek yıl mart ayına erteledi. (DHA)