Ege Postası
Geri

Bağımlılığa karşı takım çantası

İzmir'de uyuşturucu illetiyle topyekün mücadele başlatan narkotik polisi, Türkiye'de bir ilke imza atarak bağımlılığa karşı takım çantası yaptı. Çantanın içinde birbirinden ilginç araç gereçler bulunuyor. İzmir Narkotik Büro Amirliği'nde...
Bağımlılığa karşı takım çantası
Haberler / Güncel
10 Mayıs 2013 Cuma 18:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de uyuşturucu illetiyle topyekün mücadele başlatan narkotik polisi, Türkiye'de bir ilke imza atarak bağımlılığa karşı takım çantası yaptı. Çantanın içinde birbirinden ilginç araç gereçler bulunuyor. İzmir Narkotik Büro Amirliği'nde görev yapan polis memuru Mustafa Yücel tarafından hazırlanan çanta ile uyuşturucuya karşı farkındalığın artması amaçlanıyor. "Yaşatmak" adlı tiyatro oyununun yazarı da olan Yücel tarafından hazırlanan çantada zehirli su bardağı, ucuz ve pahalı olan temsili kedi maması, uyuşturucuya götüren etkenlerin yazıldığı piramit gibi maketler bulunuyor. Öğrencilere verilen seminerlerde sahneye çantayla çıkan Yücel, içindeki malzemeleri kullanarak uyuşturucunun zararlarını anlatıyor.

İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın talimatı doğrultusunda harekete geçen narkotik polisi, bir yandan çetelere darbe indiriyor, uluslararası geçiş yollarına operasyonlar düzenliyor ve okul önlerinde önlemler alıyor diğer yandan da kültür faaliyetleriyle öğrencileri ve velileri uyarıyor.

Kısa bir süre önce hayata geçirilen 'Gülümseyen Gözler' projesi kapsamında sahnelenen 'Yaşatmak' adlı tiyatro oyununun yazarı Mustafa Yücel tarafından, 'bağımlılıkla mücadele takım çantası' hazırlandı. Görenleri çok şaşırtan çanta, madde bağımlılığına yol açan etkenler ve bağımlı olanların hayatındaki felaketlerin işlendiği, lise öğrencilerine hitap eden söz konusu oyununun aralarında ve seminerlerde kullanılıyor.

Çanta öğrencilerin olduğu kadar 7'den 77'ye herkesin dikkatini çekiyor. Çantanın yapılmasındaki amacın, uyuşturucuya karşı farkındalık oluşturmak olduğunu anlatan Narkotik uzmanları, "Öğrencilerin büyük ilgisini çekiyor. İçindeki araçlar, öğrenciler üzerinde kelimelerden daha etkili oluyor." dedi.

UYUŞTURUCU PİRAMİDİ

Oyun arasında sahneye çıkan polis memuru Yücel, çantasından çıkardığı piramitle uyuşturucunun zararlarını ve sonuçlarını anlatmaya çalıştı. En alt kısmında sigara ve alkol, orta kısmında uçucu maddeler ve en üstünde uyuşturucu bulunan piramidi öğrencilere gösteren Yücel, "Uyuşturucu bağımlılığı, alkol ve sigarayla başlar. Daha sonra uçucu madde kullanımı ve uyuşturucuyla devam eder. Bu piramidin sonunda da sizi üç yol bekliyor: Ya cezaevine ya kabristana ya da hastaneye gidersiniz. Başka seçeneğiniz kalmaz." diye konuştu. Ardından 2 kedi maması paketini öğrencilere gösterince herkes şaşırdı. Mamalardan, 'Dikkat, kedinizin sağlığına zararlıdır' yazılı olanın üzerinde 4 lira fiyat etiketi bulunurken diğerinde 5 lira yazdığı görüldü. Yücel, daha sonra öğrencilere, "Kedinize bunlardan hangisini alıp yedirirdiniz'" diye sordu. Öğrenciler, "Tabii ki 5 lira olanı tercih ederiz." şeklinde cevap verdi. Yücel de, '"Neden ucuzu varken pahalısını alıyorsunuz'" dedi. Öğrenciler, "Zararlı olan mamayı kedimize vermeyiz. O yüzden 5 lira olanı tercih ederiz." şeklinde cevapladı. Çantasından çıkardığı sigara paketlerini gösteren Mustafa Yücel, "Sigaraların üzerinde de sağlığa zararlı olduğuna dair yazı bulunuyor. Neden bile bile sigara içiyorsunu? Kedinizi düşünürken neden kendi sağlığınızı düşünmüyorsunuz'" dedi. Öğrenciler, Yücel'e hak vererek sigarayı bırakacaklarına dair söz verdi.

'ZEHİRLİ SU' YAZILI BARDAK

Üzerinde 'Zehirli Su' yazan bir bardağı da gençlere gösteren Yücel, "Bu sudan kim içmek ister'" diye sordu. Gençler hep bir ağızdan, "Hayır." cevabı verdi. Öğrencilerin meraklı bakışları altında suyun bir kısmını içen Yücel, "Bakın bana bir şey olmadı. Siz de içebilirsiniz. Size de bir şey olmaz. Şimdi bu sudan içmek isteyen var mı'" diye tekrar sordu. Öğrencilerden bazıları, "İçeriz." deyince, "İşte uyuşturucu satıcıları da gençleri bu şekilde kandırıyor. Uyuşturucuyu önce kendileri kullanıyorlar. Sonra da, 'Bakın bize bir şey olmadı. Sen de iç, sana da bir şey olmaz.' diyerek gençleri ağlarına düşürüyorlar. Bu yalana kanmayın." diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası