Ala: Yarar gördüğümüz Suriyelileri Türk vatandaşlığına alacağız
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına alınması konusuna değindi.
''Yarar gördüğümüz Suriyelileri Türk vatandaşlığına alacağız'' diyen Ala, vatandaşlık alan Suriyelilerin kendi vatandaşlarına hizmet edeceklerini söyledi.
İçişleri Bakanı Ala, şöyle konuştu:
''Biz ensar anlayışıyla bir çalışma içerisindeyiz. Tespit ettiğimiz, alınmasında sakınca görmediğimiz, yarar gördüğümüz, hem kendileri bakımından hem Türkiye hem de Suriye bakımından, aileleri Türk vatandaşlığına daha hızlı bir şekilde alacağız.''
Bakan Ala "Bu politikamızı büyük bir onur ile savunuyoruz. Hiç de tereddüt göstermiyoruz" ifadesini kullandı.
''AHISKA TÜRKLERİNİ DE VATANDAŞLIĞA ALACAĞIZ''
Ala, Türkiye'de yaşayan Ahıska Türklerinin de vatandaşlığa alınacağını, bunun çalışmasını yaptıklarını bildirdi.
Mustafa Şentop: Vasıflı Suriyeliler vatandaşlığa alınacak
Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti Milletvekili Mustafa Şentop, yeni anayasa hazırlığında parti olarak başkanlık sisteminden vazgeçmediklerini açıkladı.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni anayasa sürecinde merak edilenleri NTV'de yanıtladı. Şentop, yeni anasayada AK Parti'nin başkanlık sisteminden vazgeçmediğini söyledi. Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, "Diğer seçeneklere açık olduğumuzu söylüyoruz ama bu başkanlık sisteminden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor" dedi.
Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda "Suriyelili bütün mültecilere vatandaşlık verileceği konusunda bir algı var kamuoyunda bu doğru değil. Bu hem Türkiye hem Suriye'nin geleceği için doğru olmaz. Bu savaş ileride bitecek ve bu nedenle onları kendi memleketleri yerine Türkiye'de tutmak yanlış.
Suriyeli mülteciler arasında vasıflı olanlar var. Bunların doktoru, mühendisi var, birçok alanda kendisini ispat etmiş akademisyenler var. Bunların bir kısmı farklı alanlarda çalışıyorlar. Ama vatandaş olmadıkları zamanda çalışanlar imkanlardan yararlanıyor ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın getirdiği mesuliyetlerden muaflar. Şu anda İçişleri Bakanlığı çalışmalarını yürütüyor henüz kesin bir sayı elime ulaşmadı ama nitelikli Suriyelileri vatandaşlığa almak ve onların çalışmalarını takip etmek Türkiye açısından yararlı olacaktır.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriyelilerin vatandaşlığa alınması konusunda verdiği referandum önerisi aslında çok iyi olur. Ama Türkiye'de anayasa buna izin vermiyor. Anayasa'ya göre sadece anayasal meselelerde referanduma gidilebilir. Ama iyi bir fikir CHP'nin bu konuda çalışmaları varsa yeni anayasa yapımı sürecinde bunları belirtebilir.
AK PARTİ'NİN YENİ ANAYASA İÇİN YOL HARİTASI
Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu dönemde mecliste bir çalışma yapıldı ve dört parti 60 madde üzerinde bir mütabakat sağlandı. Bir haftasonu Sayın Kılıçdaroğlu, mütabakat sağlanmış olmasına rağmen diğer partileri işaret etti. 26. dönemde de yeni bir komisyon kuruldu ama kısa sürede dağıldı. Yeni anayasa yapımında kurulan komisyon işleseydi bütün partilerin düşüncesini belirttiği bir süreç işleyecekti.
AK Parti'nin başkanlık sisteminden vazgeçtiğine dair düşünceler doğru değildir. Bize göre Türkiye'de gerekli olan sistemdir başkanlık sistemi. Ama bu bizim vazgeçmeyeceğimiz bir düşünce değildir. Diğer partilerle anlaşabildiğimiz takdirde yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı sistemlerini de düşünebiliriz. Bizim temel aldığımız başkanlık sistemi Amerika'dakine benzer. ABD'den ayrıldığımız nokta federasyon sistemidir. Türkiye'de üniter bir yapı var. Bizim önerdiğimiz modelde de üniter yapı üzerinden oluşturulmuş bir başkanlık sistemi var. Türkiye açısından federasyon mümkün değil. Türkiye'nin tarihi toplum şemasında fedarasyon yok.