Ege Postası
Geri

Bakan Bolat İzmir’e müjdelerle geldi

Ticaret Bakanı Bakanı Ömer Bolat, İzmir iş dünyasıyla bir araya geldi. Toplantıda müjdeler veren Bakan Bolat, “Buraya gelirken Halk Bankası Genel Müdürüyle ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğiyle istişare ettik. İzmir’i biliyoruz ve elimiz boş gitmek istemiyoruz. Yarın itibariyle İzmir’de 100 milyon liralık bir finansman daha tahsis edilecek. Enflasyon muhasebesi 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.İhracatçılarımızın finansmana erişim konusunda sıkıntı çektiklerini söylediler. 25 Temmuz’da Merkez Bankası ihracat için kredinin günlük limitini 1,5 milyar TL’ye çıkarmıştı. Bugün itibariyle kredi miktarını 3 milyar TL’ye çıkarmış bulunuyor. Vize konusunda haklı talepler ortaya kondu. AB Başkan yardımcısıyla yüz yüze görüştüm. Vize en acil konulardan birisi. Vize konusu için diyalog sürecini Brüksel’de başlatacağız” dedi. Öte yandan İzmir’e özel müjde veren Bakan Bolat, Bergama ve Menemen için serbest bölge müjdesini vererek, 25 serbest bölge hedefleri olduğunu da aktardı.
Bakan Bolat İzmir’e müjdelerle geldi
Haberler / Ekonomi
12 Eylül 2023 Salı 14:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İzmir iş dünyasıyla bir araya geldi. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası işbirliğiyle hazırlanan toplantı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmirli iş adamları katılım sağladı. 

BAKAN BOLAT EKONOMİ İÇİN SABIR İSTEDİ 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise “Ticaret bakanlığı görevine geleli 100 gün oldu. Çalışmalarımızda öncelikle 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden bize bu görevi veren aziz milletimize teşekkür ediyorum. Bize de bakanlık görevini veren Cumhurbaşkanımız’a teşekkür ediyorum. Kabine üyesi arkadaşlarımızda çalışma alanımızda STK’lar, tarım, ticaret, sanayi gibi bütün alanlarda diğer tüm toplum kesimleriyle istişarelere büyük önem veriyoruz. Bu 100 gün içinde buradaki temaslarımla beraber 570 kadar sektör temsilcileriyle görüşmeler yaptık. İstişarede rahmet vardır. Sizleri dinleyerek sorunlarınızı öğreniyoruz ve çalışmalarımıza bu minvalde yön veriyoruz. Biz notlarımızı aldık, bazılarına da olumlu dönüşler vereceğiz. Başarıya giden yol ortak akıldan geçiyor. Konuşmamda Türkiye ekonomisiyle ilgili bir miktar sabrınızı rica ediyorum” dedi. 

BAKAN BOLAT’TAN MÜJDE YAĞMURU 

İş dünyasına müjdeler veren Bakan Bolat, “İzmir’e gelmişken sizlere müjdeler vermek istiyorum. Buraya gelirken Halk Bankası Genel Müdürüyle ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğiyle  istişare ettik. İzmir’i biliyoruz ve elimiz boş gitmek istemiyoruz. Yarın itibariyle İzmir’de 100 milyon liralık bir kredi müjdesiyle sözlerime başlıyorum. 6’şar aylık taksitlerle geri ödeme olacak. Biz İzmirli esnaf ve sanatkarlarımıza daha önce de ciddi destek vermiştik. Enflasyon muhasebesi 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe  girecek. İhracatçılarımızın finansmana erişim konusunda sıkıntı çektiklerini söylediler. 25 Temmuz’da Merkez Bankası ihracat için kredinin günlük limitini 1,5 milyon TL’ye çıkarmıştı. Bugün itibariyle kredi miktarını 3 milyar TL’ye çıkarmış bulunuyor. İhracatçılarımızın finansman sıkıntıları ortadan kalkmış olacak. İhracatçılarımızın tempoyu arttırmalarını bekliyoruz. Vize konusunda haklı talepler ortaya konuşuldu. AB Başkan yardımcısıyla yüz yüze görüştüm. Bu konuları dile getirdi. Vize en acil konulardan birisi. Kendisi vize konusundan başlayacak. Diyalog sürecini Brüksel’de başlatmış olacağız. İzmir, gerçekten büyüleyici bir görüntüye sahip. Sadece sanayi, turizm şehri değil, tarımın güçlü olduğu bir ihracat şehri. Cumhuriyetimizin kuruluşundaki en büyük limanın olduğu bir kapımızdır” dedi. 

MENEMEN VE BERGAMA’YA SERBEST BÖLGE MÜJDESİ 

Öte yandan Bolat, Bergama ve Menemen için serbest bölge müjdesini vererek, 25 serbest bölge hedefleri olduğunu da aktardı. 

DEPREMİN FATURASINI BİRLİKTE ÖDEYECEĞİZ

Üretim, ticaret, büyüme ve refahın birbirini tetiklediğini aktaran Bolat, “ Yatırımla beraber ticaret artmakta. Ticaret artınca halkın refah düzeyi artmaktadır. Covid-19 felaketiyle karşı karşıya kaldık. Ekonomide yarattığı olumsuzlukları biliyoruz. Bunun üstüne Ukrayna- Rusya savaşı 1.5 yıldan fazla süren savaşı ve bunun enerji piyasasında yarattığı tahribat. Bunlar yetmiyormuş gibi6 şubatta yaşadığımız depremi hatırlayalım. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Bütün milletçe dayanışma içinde olduk. O 11 şehrin ayağa kaldırmak için çaba göstereceğiz. Bu büyük bir maddi yük oluşturuyor. 104 Milyar dolarlık bir faturayı birlikte karşılayacağız” ifadelerine yer verdi. 

DIŞ TİCARET PATLAMASI 

Türkiye ekonomisi pandemi yılında yüzde 11,4 büyüdüğünü iddia eden Bolat, “Pandeminin başından bu yana 4 milyon vatandaş iş sahibi oldu. İşsizlik oranı geriledi. İhracat tarafından da AB bu yıl ilk yarıda yüzde 0 büyüdü. Bizim ihracatımızın yarısı AB’ye gidiyor. ABD’de de yüzde 1,5 civarında bir büyüme ortamına rağmen. Biz Temmuz ve Ağustos aylarında son yüz yılın en yüksek rakamlarını elde ettik. Dünyada ihracatta yüzde 2ye varan bir gerileme var. Biz buna rağmen seviyemizi koruduk. Türkiye 618 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip. Milli gelirin 3’te 2’si kadar dış ticaret yapıyoruz. Milli gelirimizin yüzde 28’ini ihracattan elde ediyoruz. Bu da dışa açılmanı ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Olay sadece mal ihracatı değil, hizmet ihracatında da başarılı bir ülkeyiz. Toplamda 345 milyar dolarlık döviz kazandık” ifadelerine yer verdi. 

İTHALAT CEHENNEMİ OLMASIN

Bolat açıklamasında, “Siyasi istikrarı koruyan ve saygın bir dış politika uygulayan yönetimi ve onun lideri cumhurbaşkanımızın da bu sonuçta önemli bir payı var. Geçen hafta ekonomide 3 yıllık yol haritamız olan OVP açıklandı. Ekonominin yeni çıtası ve yol haritasıdır. Bu haritada herkes için durum tespiti hedefler yer almakta. Bu programsın birinci hedefi enflasyon ve fiyat istikrarını sağlamak. Yatırım istihdamı, halımız için refahı arttırmak gibi hedefler yer almaktadır. 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den daha fazla arttırılacak. İthalattın üreticilerimiz ve sanayicilerimizin için uygun şartlarda olması ve çok düşük fiyatlarla Türkiye’nin ithalat cehennemi hale gelmesini engelleme görevini kendimizde görüyoruz. Başka ülkeler ne yapıyorsa biz de sanayicilerimiz için aynı düzenlemeler yapıyoruz” diye konuştu.  

“HERKESE GÜVEN VEREN YOL HARİTESI, OVP” 

Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, “İzmir dünya şehri, İzmir özel bir şehir, kadim medeniyetleri taşıyan bir şehir. Doğasıyla, insanıyla, toprağıyla tüm geçmişiyle ülkemizin en özel şehirlerinden biri. İzmir elini taşın altına koyan yapısıyla bir ticaret şehri. Ticaret potansiyeliyle zengin. Güzellikleriyle bir turizm şehri. Gençlik potansiyeliyle gençlik şehri. İzmir bir spor şehridir. Bugün İzmir’in iş dünyasıyla birlikteyiz. İzmir’ in sanayisini, ekonomisini konuşacağız. İzmir’in geleceğe daha güçlü bir şekilde taşımak hepimiz için ortak bir motivasyon. Ekonominin temelinde üretim vardır. Üreticisiyle, sanayisiyle, ihracatıyla, tarımıyla, çiftçisiyle tüm bu etkenlerle İzmir üretim noktasında ülkemizin önemli bir şehridir. Geçtiğimiz yıl 61 milyarlık ticaret hacmi gerçekleştirdi. İhracatın ithalatın önünde olduğu şehirlerimizden biri. Tekstilden mobilyaya kadar birbirinden özgün üretim yelpazesi var. İzmir’in hem ülkemiz açısından yerinin çok ayrı olduğunu ve bu yeri güçlendirmek noktasında yola çıkacağız. Geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanımız OVP’yi paylaştı ve herkese güven veren bir yol haritası oldu. Enflasyonla mücadeleden büyümeye kadar geniş bir yelpaze. Bu geniş hedeflerde hepimize düşen görevler var. Ben İzmir’in iş dünyasının bu yol haritasına destek vereceğine inanıyorum. İzmir iş dünyasının derdi bizim derdimiz. Bundan sonra da birlikte olacağız. Birlikte hareket etme açısından çok önemli bir toplantı olduğunu söylemek istiyorum. Güzel İzmir’imiz için tüm hedeflerimizin gerçekleşmesini temenni ediyoruz” dedi. 

 

 

Bakan Bolat müjdeyi İzmir’den verdi!

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası