Ege Postası
Geri

Bakan Davutoğlu: Esad halkının taleplerini anlamış gözükmüyor

İzmir'deki 5'inci Büyükelçiler Konferası'nda sabah oturumları sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, açıklamalarda bulundu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın aylar sonra halka hitap etmesini değerlendirdi.
Bakan Davutoğlu: Esad halkının taleplerini anlamış gözükmüyor
Haberler / İzmir
6 Ocak 2013 Pazar 17:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-   Beşar Esad'ın konuşmasını dakika dakika kendisine iletilen notlardan takip ettiğini söyleyen Bakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Maalesef Beşar Esad ne Ortadoğu'da olanları, ne Ortadoğu halkının taleplerini anlamış görünmüyor. İki yıla yakın süredir Suriye'deki yıkımları anlamamış. Ne Suriye halkının gönlünden, ne zihninden geçenleri ne de Ortadoğu'daki Arap halklarının bugün ne talep ettiğini anlayabiliyor. Suriye'de bugün kentleri ikinci dünya savaşından daha kötü görüntülere dönüştürenler dışarıdan gelenler m? Top ve tank atışları olmasa bunlar olur muyd? Hangi iktidar böyle bir şey yapabilir. Esad'ın bütün bunlarda kendi sorumluluğunun dışına çıkarak bir tespit yapması yanlıştır. Bir odaya kapanmış ve aylardır kendisine gelen ve yaranmak için getirilen istihbarat bilgilerine bakarak konuşmuş. Bu açıklamaları kapalı bir salonda değil, halkın içinde yapması gerekir. Teklif ettiği yola ve yönteme baktığımızda 2011 yılının 9 Ağustos'unda yaptığımız konuşmada bütün bu hususlar vardı. O zaman bütün bu yıkımlar yaşanmamışken bunları hayata geçirmiş olsaydı iyi olurdu. Şimdi inandırıcılığını kaybetti. Bugün söyledikleri 2011'de bize verdiği sözlerin aynısı. O günden bugüne kadar yaşananlar ne olaca? O zaman 3-5 bin ölü vardı şimdi 60 bin kişi öldü. Suriye muhalefetini tanımayarak yol almak mümkün değildir. Bugünkü konuşmada yeni bir şey söyleyeceğine düşük bir ihtimal veriyorduk. Ama umutla bekledik. Maalesef bugünkü açıklamalar Esad'ın geleceğe dönük ikna edici bir perspektifte olmadığını gösteriyor."

'HALKIN NE DEDİĞİ ÖNEMLİDİR'

Suriye'deki olaylara bu süreçten sonra NATO ve BM'nin nasıl yaklaşması gerektiği yönündeki bir soruya ise Davutoğlu, "Türkiye'nin eskiden beri bu konudaki tutumu açıktır. Suriye halkı ne diyorsa o olmalı. Esad'ın temsil kabiliyeti olmadığı için inandırıcılığı kalmamıştır. Aynı şeyleri iki yıl önce de söyledi. Uluslararası toplumlardan beklentimiz, BM Güvenlik Konseyi'nin süratle Suriye'deki sorunlar konusunda tutum belirlemesidir. İnsani yardımların ulaştırılması ilk tutum olmalıdır. Halep'te, Hama'da, Humus'ta insanlar yiyecek ekmek dahi bulamıyorlar. Isınacak odun bulamıyorlar. Esad'ı ikna etme turları yerine bu insanlara nasıl yardım edilebileceği ortaya konmalıdır. Esad'a, bu yardımların ulaştırılacağı söylenmeli ve engel çıkartmaması istenmelidir. Suriye'deki muhalefeti kendisi muhatap kabul etmiyorsa, halkın temsilcileri ile konuşmalı ve geçiş takvimini ona göre belirlemelidir" diye yanıt verdi.

'ÖNEMLİ OLAN SORUNU ÇÖZMEK'

Türkiye'deki terör sorununun çözülmesi konusuna da değinen Davutoğlu "Son dönemde hareketlenme var ancak bu süreç yeni başlamadı. Başbakanımız Tayyip Erdoğan'ın 2005'te, Diyarbakır'da yaptığı konuşmadan itibaren aynı yöntemi takip ediyoruz. Biz çözüm ararken, terör örgütü saldırmaya devam ettiği ve çabalar sekteye uğradığı için farklı yöntemler deneniyormuş algısı yaratılıyor. Türk Hükümeti, bu sorunun çözümünde etkili olabilecek her kişiyi muhatap olarak görür ve ciddiye alır. Son haftalarda da bu çalışmalar tam bir koordinasyon içinde yürütülüyor. İnşallah bu sorunları aşacağız. Terör örgütü, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerden sonra, Türkiye'de de böyle bir zemin varmış hissine kapıldı. Ama önemli olan bu sürecin başarı ile götürülmesi. Sayın Barzani ve çevre aktörler ile temasımız sürecek. Etkisi olan herkesle görüşeceğiz" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası