Ege Postası
Geri

Bakan Kacır, DEÜ'deki gençlik buluşmasında Ay projesini anlattı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde gençlik buluşmasına katıldı. Bakan Kacır, “Aya milli hibrit roket motorumuzu ateşleyerek erişmeyi amaçlıyoruz. Her bir projede çıtayı biraz daha yükselmiş oluyoruz. İMECE 600 kilometrede görev yapan 600 kilogramlık bir uyduyken TÜRKSAT 6-A 36 bin kilometrede görev yapan 4,5 tonluk bir uydu. Ay 380 bin kilometrede. Bu teknolojiyi geliştiren, dünyada iddia sahibi 4 ülkeden biri Türkiye. Eğer başarabilirsek bu teknolojiyi uzayda kullanmayı, hedefimiz yörüngeler arası uydu transferi yapan araçları bu teknolojiyle geliştirmek ve dünya pazarından bu alanda pay alabilmek." dedi.
Bakan Kacır, DEÜ'deki gençlik buluşmasında Ay projesini anlattı
Haberler / Politika
19 Mart 2024 Salı 20:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde gençlik buluşmasına katıldı. Buluşmada Bakan Kacır'a İzmir Valisi Süleyman Elban ve AK Parti İzmir milletvekilleri ile astronot Alper Gezeravcı eşlik etti. Buluşmada konuşan Bakan Kacır, Türkiye, gençlerinin gücüyle, savunma sanayinde gerçekleştirdiği başarı hikayelerinin benzerlerini teknolojinin tüm alanlarında ortaya koyabilir. Uzayı da bu hedefler doğrultusunda çok önemli bir alan olarak değerlendiriyoruz. Çünkü uzay teknolojileri hem taşıdıkları ekonomik değer hem de stratejik imkanlar açısından pek çok teknolojik gelişmenin kapısını aralıyor" dedi.

'İLERİ SEVİYELERİ DE TAŞIMAYA AMAÇLIYORUZ'

Dünyada 60 yılı aşkın bir zamandır bir uzay yarışı olduğunu söyleyen Bakan Kacır, "İnsanoğlunun bir yandan yerkürenin ötesinde bir hayat arayışı gibi görünen bu uzay yarışı, pek çok teknolojinin dünyada var olmasını da bugüne dek mümkün kıldı. Türkiye olarak biz bu yarışta son 20 yılda adım adım iddia kazandık. Biz 20 yıl önce kendi uydularını üretme konusunda önemli bir adım attık. Daha geriye gidecek olursak 40 yıl önce bir adım attık. Rahmetli Turgut Özal, Ankara'da TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nü ODTÜ kampüsünde kurduğunda Türkiye'nin kendi uydularını geliştirmesini hayal etmişti. Ama 80'ler, 90'lar Türkiye'nin kayıp yılları oldu. Dünyada bilgisayar devriminin, internet devriminin her şeyi dönüştürdüğü dönemi Türkiye, ekonomik istikrarsızlıklar, siyasi istikrarsızlıklarla geçerken, maalesef kaybetti" dedi.

2000'li yıllarda uydu üretimi konusunda Türkiye adım adım projeler başlattığına dikkat çeken Bakan Kacır, "Önce BİLSAT görüntüleme uydusunda ortak üretime dahil olduk. Sonra RASAT görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettik. Sonra Göktürk görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettik. Ve nihayetinde elektro-optik kamerasına, tepki tekerine, yıldız izlerine kadar tüm kritik alt sistemleriyle haberleşme cihazlarına kadar yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'yi yerli ve milli olarak geliştirmeyi, üretmeyi başardık. Ve Cumhuriyet'in 100’üncü yılında İMECE'yi uzaya gönderdik ve halihazırda İMECE'den istifade ediyoruz. Şimdi bu hedefi bir seviye yukarıya taşıyoruz. İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6-A'yı önümüzdeki üç dört ay içerisinde uzaya göndereceğiz ve bu kabiliyete sahip dünyadaki 10 ülkeden bir olacağız. Bütün bunlar aslında önümüzdeki dönemde Türkiye'nin yıllık 600 milyar doları aşan uzay ekonomisinden daha fazla pay almasını sağlayacak. Bütün bu projeler nitelikli insan kaynağımızın, beşeri sermayemizin Türkiye için çalışmasını, Türkiye'de hayatına devam etmesini temin edecek projeler olacak. İnşallah bunu daha ileri seviyeleri de taşımaya amaçlıyoruz" diye konuştu.

'MİLLİ UZAY PROGRAMINDA BİR AY PROJEMİZ VAR'

Milli Uzay Programı'nda bir Ay projesinin olduğunu dile getiren Bakan Kacır, “Aya milli hibrit roket motorumuzu ateşleyerek erişmeyi amaçlıyoruz. Her bir projede çıtayı biraz daha yükselmiş oluyoruz. İMECE 600 kilometrede görev yapan 600 kilogramlık bir uyduyken TÜRKSAT 6-A 36 bin kilometrede görev yapan 4,5 tonluk bir uydu. Ay 380 bin kilometrede. Bu teknolojiyi geliştiren, dünyada iddia sahibi 4 ülkeden biri Türkiye. Eğer başarabilirsek bu teknolojiyi uzayda kullanmayı, hedefimiz yörüngeler arası uydu transferi yapan araçları bu teknolojiyle geliştirmek ve dünya pazarından bu alanda pay alabilmek. Çünkü bütün savunma sistemlerimiz, uçurduğumuz uçaklar, fırlattığımız füzeler, bulundukları konumları, hangi anda nerede olduklarını uydulardan öğreniyorlar. Dolayısıyla bu alanlarda geliştirdiğimiz her bir kabiliyet aslında Türkiye için stratejik bir kabiliyet hem de muazzam bir ekonomik potansiyel. Cumhurbaşkanımız 2021 yılında Milli Uzay Programı'nı ilan etti, 10 büyük hedef açıkladı. Ve bunların arasında bizce en kıymetli hedeflerden biri Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleştirmekti. Daha önce hiç astronot göndermemiştik. 40'tan fazla millet, 20'den fazla devlet bir şekilde uzaya erişmiş. Kendi bilim insanlarımızın hazırladığı bilimsel çalışmaları, Uluslararası Uzay Laboratuvarı'nın tüm altyapısından istifade ederek orada gerçekleştirmeyi, böylelikle Türk bilim insanlarının alanlarında dünyadaki tüm rakipleriyle aynı seviyede işler yapmasını mümkün kılmayı ama daha da önemlisi ay yıldızlı bayrağımızla uzaya gidecek bir vatandaşımızın Türk gençliğine ve Türk çocuklarına ilham kaynağı olmasını hedefledik. Türkiye bütün bu projelerde adım adım kabiliyet kazanmaya devam edecek. Gençler, bu alanlarda özgüveninizi kırmak isteyenlere asla prim vermeyin. Bu işleri küçümsemek isteyenlere yüz vermeyin" dedi.

'İNSANOĞLU GÜNÜN BİRİNDE MARS'A ERİŞECEK'

Yürüttükleri bilimsel çalışmalardan bahseden astronot Alper Gezeravcı ise “Deneyimlerimizi, bilim insanlarımızın kendi laboratuvarlarında, kendi çalışma ortamlarında şehir şehir gezerek çalışma imkanı bulduk. Hocalarımızı Ankara'ya toplayarak, Ankara'da TÜBİTAK yerleşkesinin içerisinde tüm deneyleri tekrar çalıştık. Üçüncü sırada hocalarımızı deney düzenekleriyle birlikte ABD'ye getirdik. ABD'nin de Uluslararası Uzay İstasyonu’nda modülleri NASA'nın testlerinde, kontrol merkezi var, orası da bilimsel deneylerin kontrol süreçlerini yürütüyor. Deneylerimizi bir kez de orada tekrardan çalışma fırsatı bulduk" dedi.

Gezeravcı, deneylerinin rastgele seçilmiş deneyler olmadığını belirtip, bir tane görevi tamamladıklarını, 9 görev alanında Türkiye'nin koymuş olduğu hedeflerle ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Gezeravcı, "Deneyler de tıpkı bizim astronot seçim süreci gibi yine Türkiye Uzay Ajansı'nın kontrolünde bir deney seçim sürecinin sonunda belirlerdi. Burada amaç Türkiye Cumhuriyeti'nin bundan sonraki uzay alanında yapmaya çalıştığı ve koyduğu hedeflere erişme yolunda, ileride daha da büyüyen uzay ekosisteminden pay almaya imkan tanıyacak, uzayda kurulacak farklı ekosistemlerde bir alt birleşen oluşturabilecek deney alanlarındaki çalışmalardı. İnsanoğlu günün birinde Mars'a erişecek ve bu süre çok uzak değil" diye konuştu.

 

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Ege Üniversitesi'ne konuk oldu
 

 

Bakan Kacır: İzmir’imizin genç girişimcilerine dünyanın kapılarını açacağız
 

 

Bakan Kacır: 11 projeyle İzmir'de yerel kalkınma desteklenecek
 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası