Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kayseri’de "Kültepe Ekonomi Zirvesi-2"ye katılarak bir konuşma yaptı. Nebati, her konuşmasında ısrarla söylediği bir tespit olduğunu belirterek, “Aslında bir gerçeklik, enflasyonla mücadele ediyoruz. Birinci önceliğimiz enflasyon” dedi.
Bakan Nebati, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dün yaptığı düzenlemeleri hatırlattığı konuşmasında, “Bu ek düzenlemelerimiz ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız tarafından da sürekli güncellenerek devam edecek” bilgisini de paylaşarak şunları söyledi:
“TOPLAM İSTİHDAM 2022 YILI NİSAN AYI İTİBARİYLE 30,4 MİLYON KİŞİYE ULAŞMIŞTI: Ülkemiz ekonomisinde kat ettiğimiz mesafeler iş gücü piyasasında da olumlu yansıyarak hem istihdamın hem de iş gücü verimliliğinin artmasını sağladı. Toplam istihdamımız 2022 yılı nisan ayı itibariyle 30,4 milyon kişiye ulaşmıştı. 2020 yılını lütfen hatırlayın, ‘öldük, bittik, yandık, işler bitecek, dükkanlar kapanacak, kepenkler kapanacak, insanlar işsiz kalacak’ dediler. 2021 yılında da aynı şeyi söylediler. Halen söylemeye devam ediyorlar. Onlar söyledikçe biz çalışanlarımızın sayısını arttırıyoruz. Kötümserlere rağmen. Biz büyümeye, yürümeye, koşmaya, kazanmaya, kazandırmaya ve ülkemizin bayrağını en güçlü konumda taşımaya devam edeceğiz.
ASLINDA BİR GERÇEKLİK, ENFLASYON MÜCADELE EDİYORUZ: Küresel ekonomide birçok zorlukla karşılaştığımız bu dönemdeki başarılarımızda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uyguladığımız makropolitika seti son derece etkili oldu. Ayrıca kamu maliyesi ve bankacılık sektörümüzdeki güçlü görünüm ve ülkemizin düşük borçluluk seviyeleri bu tabloyu daha da umut verici hale getiriyor. Her konuşmamda ısrarla söylediğim bir tespit var. Aslında bir gerçeklik, enflasyonla mücadele ediyoruz. Birinci önceliğimiz enflasyon.
ARTAN FİYATLAR ENERJİ GÜVENLİĞİNİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ: Gıda ve enerji fiyatlarında görülen artışlar son dönemde enflasyonun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler fark etmeksizin tüm dünyada tarihi yüksek seviyelerde seyretmesine neden oldu. Özellikle petrol, doğal gaz ve kömür fiyatlarının olağanüstü bir şekilde artması bize enerji güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
ZOR HER ZAMAN OYUNU BOZAR: Avrupa kömürü daha yoğun bir şekilde kullanmaya başladık. Zor her zaman oyunu bozar. Ülkenizin çıkarları ulusal menfaatlerini ön plana gelince akan sular durur. İşte Türkiye'de zaten son 20 yılda ortaya koymuş olduğu anlayış budur. Ulusal çıkarlar ve ülkemizin geleceğini ilgilendiren her konuda özgür ve kararlı adımlar atmak.
TÜM BU OLUMSUZLUKLARIN VATANDAŞLARIMIZIN ALIM GÜCÜNÜ ZORLADIĞININ DA FARKINDAYIZ: Ayçiçeği yağı ve çeşitli tahıl ürünlerinde başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere ihracatçı ülkelerin ihracat kısıtlamalarına gitmesiyle enflasyonist baskıların tüm dünyada arttığını görüyoruz. Tüm bu olumsuzlukların vatandaşlarımızın alım gücünü zorladığının da farkındayız. Fiyat artışlarının, vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıması ve bunun hissettirilmesini en aza indirmek için azami gayret göstererek adımları hızlı bir şekilde attık. Atmaya da devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı fahiş fiyat artışlarından koruma yönünde önemli bir adım daha attık. Önümüzdeki dönemde de gıda komitesi ve fiyat istikrarı komitesinde ilgili kurumlarla alacağımız proaktif kararlarla arz güvenliğini ve istikrarını güçlendirmeye ve enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.
İLAVE TEDBİRLERLE ENFLASYONLA MÜCADELE SÜRECİMİZİ DESTEKLİYORUZ: Diğer yandan makro ekonomik ve finansal istikrarı kuvvetlendirmeye yönelik ilave tedbirlerle enflasyonla mücadele sürecimizi destekliyoruz. Kredilerin tüketimden ziyade üretime yönlendirilmesini sağlamak üzere tüketici kredilerindeki makro ihtiyacı tedbirleri sıkılaştırdık. Tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırını 50 ila 100 bin lira arasında olan krediler için 24 ay, 100 bin lira üzerindeki krediler için 12 ayda sınırlandırdık. Dar gelirli vatandaşlarımızın krediye erişim imkanını gözeterek 50 bin liraya kadar olan tüketici kredilerinde bir vadesinin sınırlamasına gitmedik.
BDDK BAZI EK DÜZENLEMELERE GİTTİ: Makro ihtiyati duruşumuzu bir adım daha ileriye taşımak ve kredilerin hızını büyüyerek talep eden enflasyona neden olmasını engellemek amacıyla dün itibariyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) malum bazı ek düzenlemelere gitti. Bu ek düzenlemelerimiz ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız tarafından da sürekli güncellenerek devam edecek.
10 MİLYON LİRA ÜZERİ DEĞERE SAHİP KONUTLAR İÇİN ARTIK KONUT KREDİSİ ALINMAYACAK: Üretim ve istihdama katkısının daha fazla olması gözetilerek ikinci el konut alımlarına göre kredi değer oranlarının ve azami kredi tutarlarının daha esnek tutulması sağlandı. İkinci el konut alımlarında kullandırılacak kredilerin de ikinci el konut fiyatlarındaki artışa olan etkisinin sığındırılması hedeflendi. Böylece 10 milyon lira üzeri değere sahip konutlar için artık konut kredisi alınmayacaktır. İkinci el konutlarda 5-10 milyon lira arası için 2,5 milyon lira. Birinci el konutlarda 3,5 milyon lira kredi kullanımı sağlanabilecektir. Değişiklik kapsamında, iklim değişikliği alanındaki ortak çabalarının desteklenmesine katkıda bulunmak için enerji sınıfı A ve B olan konutlar açısından krediye değer oranında farklılaştırmaya gidildi. Bazı kredi kullanımlarında makro ihtiyati politikalarıyla sıkılaştırmaya gidilmiş olsa da yatırım, üretim ve ihracat ekseninde ülkemiz için katma değer sağlayan firmalarımıza destek olmaya devam edeceğiz.
SELEKTİF KREDİ POLİTİKAMIZLA YENİ KREDİ PAKETLERİNİ UYGULAMAYA ALDIK: Öte yandan, kur korumalı mevduat enstrümanını son dönemde yeni finansal araçlarla destekliyoruz. Bu çerçevede tasarrufların Türk lirasında değerlendirmek isteyen vatandaşlarımıza alternatifler sunmak amacıyla geliştirdiğimiz gelire endeksli senetlerin ihracını gerçekleştirdik. Buna yönelik talep tabana yayılmış ve 5 milyar liralık beklentimizin üzerine çıkmıştır. Toplamda 83 bin 816 bireysel yatırımcı 6,6 milyar liralık talep göstermiştir. İş dünyamızın finansmana erişimini destekleyerek yatırım ve ihracat olanaklarını geliştirmek amacıyla son dönemde selektif kredi politikamızla yeni kredi paketlerini uygulamaya aldık. Bu kapsamda kredi garanti fonu aracılığıyla 2022 yılı başında toplam 60 milyar lira kefalet limitiyle üç farklı KGF paketini yürürlüğe koyduk.”