Ege Postası
Geri

Bakan Şimşek: Akıllı olursak bu oyunu bozarız

AK Parti Batman il teşkilatının verdiği geleneksel iftar yemeğinde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bölgede ve Orta Doğu'da, yüzyıl önce oynanan çok büyük bir oyunun şimdi tekrar yeniden oynandığını belirterek, "Akıllı olursak,...
Bakan Şimşek: Akıllı olursak bu oyunu bozarız
Haberler / Güncel
30 Temmuz 2013 Salı 21:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AK Parti Batman il teşkilatının verdiği geleneksel iftar yemeğinde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bölgede ve Orta Doğu'da, yüzyıl önce oynanan çok büyük bir oyunun şimdi tekrar yeniden oynandığını belirterek, "Akıllı olursak, bu sürece sahip çıkarsak, eminim sadece Türkiye'de değil bölgenin tamamında, Orta Doğu'da bu oyunu bozarız." dedi.

Memleketi Batman'da iki gündür çeşitli ziyaretlerde bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti il teşkilatının vermiş olduğu geleneksel iftar yemeğine katıldı. Laviva Park'ta verilen iftar yemeğine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, STK temsilcileri, iş adamları, kanaat önderleri ve partililer katıldı. İftar yemeğinde konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'nin demokrasi içerisinde temel hak ve özgürlükleri genişleterek, kardeşlik hukuku içerisinde Kürt meselesini çözmesi halinde, bütün bölge için ilham kaynağı olacağını söyledi.

"BUGÜNE KADAR ORTA DOĞU'DA HİÇ BİR ÜLKE BÖYLE ÖNEMLİ BİR SORUNU DEMOKRASİ İÇİNDE ÇÖZEMEMİŞTİR"

Orta Doğu'da, hiçbir ülkenin bugüne kadar böylesine önemli bir sorunu demokrasi içerisinde çözemediğine dikkat çeken Bakan Şimşek, "Türkiye, eğer demokrasi içerisinde temel hak ve özgürlükleri genişleterek, kardeşlik hukuku içerisinde Kürt sorununu çözerse bütün bölge için ilham kaynağı olur. Orta Doğu'da, Kafkaslar'da, Balkanlar'da hatta Çin'e kadar hiçbir ülke bugüne kadar böylesine önemli bir sorunu demokrasi içerisinde çözememiştir. Ama biz çözersek, bölgede ilham kaynağı olur ve oyun bozulur. Bunun mesuliyeti hepimizin üzerindedir. Gelin hep birlikte bu çözüm sürecini sahiplenerek, bu sorumluluğumuzu yerine getirelim." şeklinde konuştu.

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TÜRKİYE'NİN YENİ BÜYÜME MOTORU OLACAK"

Sorunun çözülmesi halinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Türkiye'nin yeni büyüme motoru olacağını ifade eden Bakan Şimşek, son 10 yılda Türkiye'nin batı ile arayı kapattığını belirtti. Şimşek, şunları dile getirdi: "Türkiye, batı ile arayı her alanda kapattı. Kişi başı milli gelirde yüzde 36'lardan yüzde 56'lara çıktık. ilk defa Türkiye, batı ile arayı bu kadar hızlı kapattı. Doğu ve Güneydoğu, Türkiye'nin batısı ile arayı kapatırken, Türkiye de Avrupa'nın büyükleriyle Almanya ile İngiltere ile arayı kapatmada daha da hızlandıracaktır. Çünkü huzur olursa burada genç nüfus var, bereketli topraklar var, burada su var. Bereketli toprakları ve suyu birleştiriyoruz. Orta Doğu'nun, Afrika'nın gıda güvenliğini biz çözeriz. Dolayısıyla genç nüfusumuz var, bütün girdiler var. Huzur olursa, çözüm olursa, bu bölge ayağa kalkar, şahlanır, Türkiye'nin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesini sağlar, bu çok önemlidir."

"TERÖR TAZMİNATLARI GEÇMİŞTE YAPILAN HATALARIN TELAFİSİ ANLAMINA GELİYOR"

Geçmişin sorunlarını çözerken, ileriye çok daha hızlı bir şekilde çıkış yapmak için her türlü kaynağı seferber etmeye hazır olduklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Bu bölge büyük bir travma yaşadı. Hepimiz son 30-40 yıldır bir şekilde hatta son yüz yıldır bu süreçlerden etkilendik. Ama diyoruz ki olan olmuştur, bu yaraları biz sarmak istiyoruz. Onun da ötesine gitmek istiyoruz. Geçmişin sorunlarını çözerken ileriye çok daha hızlı bir şekilde çıkış yapmak için her türlü kaynağı seferber etmeye hazırız, ettik de. Bakın, terör tazminatları ne anlama geliyo? Geçmişte yapılan hataların bir anlamda telafisi anlamına geliyor. Yani sorun çözmek, sadece bugünden yarına bir bakış açısıyla değil, biz geçmişi de hakikaten düzeltme çabası içerisindeyiz." dedi.

"KOMPLO TEORİLERİNE BAĞLAYIP SORUMLULUĞU ÜZERİMİZDEN ATMAK DOĞRU DEĞİL"

Bu bölge üzerinde her zaman büyük oyunlar oynandığına dikkat çeken Bakan şimşek, şunları ifade etti: "Suriye'de olanları görüyorsunuz, Irak'ta olanları hep birlikte gördük. Orta Doğu'da, Afrika'da olup bitenler ortada, komplo teorilerine bağlayıp sorumluluğu üzerimizden atmak hem doğru değil hem de çözüme katkısı bulunmuyor. En doğrusu, yıllarca hep buralarda komplo da olabilir ama eğer biz sağlam durursak, biz kardeşliğimize sahip çıkarsak, sorunlarımızı demokrasi içerisinde, kardeşlik hukuku içersinde çözme noktasında gereken desteği verirsek, o zaman bütün bu komploları biz boşa çıkartırız. Bütün bu oyunlar boşa çıkartılabilir. Yeter ki biz bunun şuurunda olalım. İnanın Türkiye'yi kimse tutamaz. İşte bu nedenle hepimizin üzerinde sorumluluk var. Kardeşliğimiz için bu büyük dava için hizmet için gelin bir araya gelelim. Geçmişte ufak tefek sorunlar yaşanmışsa da bir kenara bırakalım, barışalım, kenetlenelim, kardeşliğimizi pekiştirelim."

"BU BÖLGEDE HUZUR OLURSA GELİŞME KAÇINILMAZDIR"

Çözüm sürecinin sağladığı huzur ortamı ve altyapı çalışmalarının tamamlanması ile yatırımların hızla artacağını belirten Bakan Şimşek, geçmişte bu bölgeye çok teşvikler verildiğini ama arzulanan sonuçların olmadığını belirterek, "Çünkü gerekli olan faktörler hiç bir arada olmadı. İlk defa bu dönemde bu anlamda hakikaten şanslıyız. Bu bölgede huzur olursa gelişme kaçınılmazdır. Huzur için bizim oturup kardeşlik hukuku içerisinde, bin yıllık kardeşliği, birlikteliğimizi nasıl pekiştiririz yaklaşımıyla bu sorunu çözmemiz lazım. Bu konuda hükümet olarak, parti olarak çok güçlü bir irade ortaya koyduk ve sonuna kadar bunu takip edeceğiz." diye konuştu.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası