Ege Postası
Geri

Bakanlık, alabalık katliamı için harekete geçti

Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’nda, anaçların tutulduğu havuzlara inşaat malzemesi karıştı, on binlerce kırmızı benekli alabalık telef oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü, balık...
Bakanlık, alabalık katliamı için harekete geçti
Haberler / Güncel
21 Ağustos 2013 Çarşamba 12:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’nda, anaçların tutulduğu havuzlara inşaat malzemesi karıştı, on binlerce kırmızı benekli alabalık telef oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü, balık katliamına neden olan sorumluların cezalandırılması için harekete geçti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar) Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, olayın 16 Ağustos Cuma günü saat 20.30 sıralarında meydana geldiğini bildirdi. Bulut, "Altındere Deresi’nden Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’na gelen sularda, çimento kokusu yayılması ve suyun renk değiştirmesi sonucu yapılan kontrolde, anaçların tutulduğu havuzlarda balık ölümlerine rastlanmıştır. Bunun üzerine, derhal su kesilerek yapılan kontrolde 8 yıllık çalışmalarla elde edilen yaklaşık 10 bin adet anaç balığın tamamının telef olduğu tespit edilmiştir. İlçe Jandarma Komutanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Trabzon Merkez Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Trabzon Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne hemen haber verilmiş, tespitler birlikte yapılarak numuneler alınmıştır. Aynı su kaynağını kullanan özel sektöre ait iki adet istasyondaki tüm balıklarda bu olayda telef olmuştur." dedi.

DEREDE CANLI BALIK KALMADI

DKMP 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, yapılan ilk incelemede balık katliamına dereye dökülen grobeton ile katkı maddelerinin neden olduğunu bildirdi. Bulut, "Araştırmalar sonucu Çakırgöl Turizm Merkezi yolunun inşaatında yeni beton imalat yapıldığı ve kalıptan dışarıda dereye kontrolsüz grobeton ile katkı maddelerinin döküldüğü ve yoğun bir şekilde suya karıştığı tespit edilmiştir. Tahminen istasyonlardaki balık ölümleri buradan kaynaklanmış olup, ilgili tüm kurumlar tespit çalışmalarını sürdürmektedir. Altındere Deresi’nde doğal olarak yaşayan ve 3 adet üretme istasyonundaki tüm balıklar bu olay neticesinde telef olmuştur. Derede canlı balık kalmamış olup bu konu tutanaklarla tespit edilmiştir." diye konuştu.

SORUŞTURMA VE SUÇ DUYURUSU

Yaşanan bu katliamla ilgili olarak İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından tüm ilgililerin bilgisine başvurularak tutanak hazırlandığını ve Maçka İlçe Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’na teslim edildiğini anımsatan Mustafa Bulut, şöyle dedi: "Ayrıca; kurumumuz tarafından ilgili kamu kurumları ve üniversitenin katılımıyla video ve fotoğrafla destekli tespit tutanağımız Cumhuriyet Savcılığı’na yapılacak suç duyurusu ve açılacak tazminat davalarına esas teşkil etmek üzere hazırlanmıştır. İstasyondaki anaç doğal alabalık ölümleri ile ilgili olarak Maçka Sulh Hukuk Mahkemesi marifetiyle tespit yaptırılmış olup, Kurumumuzca sorumlular hakkında tazminat davası açılacaktır."

"PROJE BAŞARIYLA SÜRÜYOR"

DKMP 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması amacıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında 'Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi' başlatıldığını söyledi. Bulut, "Projeyle, ülkemizin doğal (Kırmızı Benekli) alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif balık avcılığının geliştirilmesi planlanmıştır. Proje kapsamında; 2006 yılında başta Karadeniz Bölgesi illerinde bulunan orman içi dere ve göllerden anaç balıklar yakalanarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Trabzon Şube Müdürlüğü Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’na getirilerek yavru üretimine başlanmıştır. İstasyonda Karadeniz Alabalığı (Salmo trutta labrax), Anadolu Alabalığı (Salmo trutta macrostigma), Dere Alabalığı (Salmo trutta fario), Abant Alabalığı (Salmo trutta abanticus) ve Aras Alabalığı (Salmo trutta caspius) alabalık türlerinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Bugün itibari ile anaç alınarak üretim yapılan il sayısı 11 adet (Ardahan, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Sakarya, Sinop, Trabzon, Tunceli), orman içi su kaynağı sayısı da 25 adede çıkarılarak doğal alabalık üretim çalışmalarına devam edilmektedir." diye konuştu.

BOLU’DA YENİ İSTASYON

Türkiye de Trabzon-Maçka Altındere Alabalık Üretme İstasyonundan başka Mersin’ de Mersin-Çamlıyayla- Bahçe Alabalık İstasyonu olup bunlara ilave olarak orta ve batı bölgeleri ile Bolu Abant ve Yedigöller’in doğal alabalıklarından üretim yapmak için Bolu’da Doğal Yavru Alabalık Üretim İstasyonu yapımına başlandığını da açıklayan Mustafa Bulut, "İnşası devam eden istasyonun bu yıl sonunda tamamlanarak, 2014 yılında üretime başlaması planlanmaktadır. Tabiata daha fazla destek sağlayarak memleketimizin biyolojik çeşitliliğinin artırılabilmesi için; alternatif su kaynaklarıyla mevcut istasyonlarımızın desteklenmesi, üretim kapasitelerinin artırılması ve yeni üretim istasyonları kurulması zorunluluğu ortaya çıkmıştır." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası