Ege Postası
Geri

Bakanlık onayladı ama halk vize vermiyor: Karaburun direniyor

Karaburun’da Yaylaköy, Bozköy ve Tepeboz köylerinde başlayan RES krizi dinmek bilmiyor. Geçtiğimiz ay mahkeme tarafından üretim lisansı ve ÇED izni iptal edilen Lodos Enerji, bölgede yargı kararı ile faaliyetlerine son verilen 47 rüzgar türbini için bir kez daha halktan vize istemeye hazırlanıyor. RES’lere karşı direnen Yarımada halkı ise, Karaburun’un dört bir yanını kaplayan santrallere karşı direniş kararı alarak şirketin Salı günü düzenleyeceği ÇED toplantısını protesto edeceklerini duyurdu. Bakanlık onayladı ama halk vize vermiyor
Bakanlık onayladı ama halk vize vermiyor: Karaburun direniyor
Haberler / İzmir
11 Temmuz 2015 Cumartesi 15:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Toplam 166 rüzgar türbinini kapsayan Karaburun RES Projesi’ne karşı sürdürdükleri yargı mücadelesinden zaferle ayrılan Yarımada halkı bakanlığın verdiği son kararla bir kez  daha şoka uğrarken, Lodos Enerji yetkilileri mahkeme tarafından iptal edilen enerji santralindeki 47 türbinlik kapasite artışı için bir kez daha halkın kantarına çıkacak. Dava nedeniyle uğradığı 15 milyar liralık zararı köylülerden tahsil edeceği yönündeki iddialar ile gündeme gelen şirket, Salı günü düzenleyeceği ÇED toplantısında halktan vize isteyecek.



HALK KRİTİK ÇED TOPLANTISINI PROTESTO EDECEK
Karaburun’da yöre halkının EPDK aleyhine açtığı dava sonucunda üretim lisansı Ankara 8’inci İdare  Mahkemesi tarafından iptal edilen Karaburun RES projesi için süreç sil-baştan işlemeye başladı. Bölgenin yüzde 61’ini  saran rüzgar santrallerine geçmişte verilen “ÇED gerekli değildir” muafiyetine karşı çıkan Yarımada halkı, son gelişmelerin ardından bir kez daha çevre direnişi başlattı. Yaylaköy, Bozköy ve Tepeboz’deki vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ve çevre avukatlarının da desteğini  alarak yargı kararıyla iptal edilen üretim lisansı kapsamındaki 47 türbinlik kapasite artışı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan yeni ÇED süreci kapsamında 14 Temmuz tarihinde saat 14:00’te düzenlenecek halkın katılım toplantısını protesto etme kararı aldı.
 

TEHDİT İDDİALARIYLA GÜNDEME GELEN FİRMA BU SEFER HALKTAN VİZE İSTEYECEK
Diğer yandan, son gelişmelerle birlikte Cenevre Merkezli uluslararası karbon piyasası sertifikasyon kuruluşu Gold Standard Vakfı, yargı kararları ile üretim lisansı iptal edilen firmanın Karaburun RES projesine ait “Karbon sertifikası” başvurusunu da dondurdu. Geçtiğimiz günlerde Lodos firmasının avukatı, tarafından noter aracılığıyla davacılara ve davaya müdahil olarak katılan Kent Konseyi’ne gönderdiği “ihtar mektup”larıyla, açılan dava nedeniyle  oluştuğunu iddia ettiği 15 milyon TL zararı ve gelecekte oluşacak zararlarını tahsil edeceğini bildirmişti. Söz konusu gelişmeler üzerine hukuksuz şekilde tehdit edildikleri gerekçesiyle karşı dava açmaya hazırlanan Karaburun halkı, toplantı öncesinde yaptıkları açıklamalarda RES’lere kesinlikle geçit vermeyeceklerini duyurdu.

 
KARABURUN’DAN TÜM İZMİR’E AÇIK MEKTUP VE DAVET
Diğer yandan, ÇED toplantısı öncesinde örgütlenen köy halkı ve sivil toplum kuruluşları, köyde gerçekleşecek kritik zirve öncesinde İzmirlilere, tüm sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcilerine destek çağrısı yaparak davette bulundu. Karaburun Kent Konseyi tarafından yayınlanan açık mektupta şu ifadelere yer verildi:
 
Doğal SİT alanlarına sahip, Türkiye’nin 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan ve Enerji Bakanlığı dışında tüm kurumların Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi konusunda uygun görüş verdiği, ana kuş göç yollarının ortasında bulunan bu hassas coğrafya tümüyle enerji üretim sahasına dönüştürülmek isteniyor.  Yarımada’nın değerli doğal bitki örtüsü, koruma altındaki türler ve yaban hayatı ölümcül bir tehdit altında. Yerleşim alanlarımızı kuşatan, yerleşim alanlarının  150-200 m yakınında kurulması  planlanan türbinlerin gürültü, titreşim ve gölgeleme etkisiyle sağlıklı ortamda yaşama hakkımız elimizden alınıyor.
 
Kısıtlı tarım alanlarımız, otlak/mera alanları RES’lerin istilasına açıldı/açılıyor, bu ölçüde tahrip edilen/edilecek olan   doğayla birlikte erozyon riski artıyor, doğayla barışık turizm imkanı da yok ediliyor. Halkın yaşamını memleketinde  sürdürme şansının kalmayacağı noktaya doğru gidilmesine izin veriliyor. Karaburun Yarımadası 49 yıllığına RES yatırımlarına kiraya veriliyor. Karaburun yaşayanları olarak, Yarımada’mızın, doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini, koruyarak kalkınma ilkesini hiçe sayarak sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacıyız ve davacı olmaya devam edeceğiz. Bu haksız, hukuksuz, yerel halkı hiçe sayan ve davacıları tehdit cüretini gösteren uygulamalara karşı çıkmak için 14 Temmuz Salı günü saat 14:00’te yapılacağı duyurulan  sözde “Halkın Katılımı Toplantısı”nda hep birlikte Yaylaköy meydanında  olacağız.
 
Doğanın ve insanın yaşam hakkını, yerel halkın, yaşam alanları üstünde söz sahibi olmasını  savunan, nadir yaban hayatı ve kadim kültürüyle Karaburun Yarımadası’nın, enerji üretim sahasına dönüştürülmeden korunarak kalkınması gereğine inanan İzmir milletvekillerini, “Karadeniz’de HES’lere verdiğimiz izinlerle hata yapmışsız” diyenlere, Ege’deki  RES’lerle ilgili aynı cümleyi  kurdurmamak için Ege’nin RES tahsisi talanıyla karşı karşıya olan Egelileri, yaşam hakkı savunucularını ve çevre kuruluşlarını 14 Temmuz Salı günü saat 13:30’da Yaylaköy Meydanında  Karaburunlularla birlikte olmaya çağırıyoruz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası