Ege Postası
Geri

Balbay: Seçim sonucu siyasal Gezi'dir

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 7 Haziran seçimlerini, 'siyasal bir Gezi hareketi' olarak değerlendirdiğini belirterek, “Parlamentoya çok önemli bir sorumluluk düşüyor. Her parti içinde bir yelpaze var. Bu bir armoni" dedi. Balbay, rövanşist olunmaması çağrısında bulunurken “Rövanşist olmamak gerekiyor ama geçmişe sünger de çekmemek gerekiyor. Hükümet arayışı içine girildiğinde de girilmesi gereken yer rövanşizmden çok hukuk devleti olmalıdır" diye konuştu.
Balbay: Seçim sonucu siyasal Gezi'dir
Haberler / Politika
6 Temmuz 2015 Pazartesi 13:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, MHP'nin "HDP'yi yok sayıyoruz" açıklamanın bile önemine dikkat çekerek, "7 Haziran seçimlerini siyasal bir Gezi olarak değerlendiriyorum. Seçmen, 'parlamenter sistemi tercih ediyorum. Bir parti beni tek başına temsil edemez' dedi. Parlamentoya çok önemli bir sorumluluk düşüyor. Her parti içinde bir yelpaze var. CHP'de Roman ve Ermeni var. HDP'de iki dönem AKP'de milletvekilliği yapmış Dengir Fırat ve SHP'nin Belediye Başkanı Celal Doğan var. Bu tablo bir karmaşa değil, bir armoni. MHP'nin 'HDP'yi yok sayıyoruz' demesini bile iç barışımız için önemli görüyorum. Normalde HDP'nin Türkiye partisi olma girişimine MHP, 'olamazsın' diyebilirdi. Bunu demiyor. MHP şu anda masayı devirmiyor, masada sayıyı eksik sayıyor" dedi. 

"DEMOKRASİ DURAĞINA GELDİ, İNECEK" 

Balbay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göndündeki aslanın dişlerinin seçmen tarafından söküldüğünü belirterek, şunları söyledi: 


"AKP'nin oy kaybetmesini çok önemsiyorum. İslam ülkelerindeki demokrasi deneyiminde, dini referans alan partiler başkalarına hayat hakkı tanımadılar. AKP, demokrasiyle tanışıyor şu anda. AKP treni, demokrasi durağına geldi. Burada inecek. Davutoğlu, Erdoğan vesayetinden kurtulabilecek m? Beştepe artık Boştepe haline döndü. Türkiye'de nüfusun en seyrek olduğu yerlerden biri artık Beştepe. Erdoğan, devlet olarak seçime girdi. Seçim meydanlarını hayvanat bahçesine çevirdi, 'Gönlümde bir aslan yatıyor' dedi. Gönlündeki aslanın dişleri söküldü. AKP, hükümet kurmazsa AKP'yi ANAP'ın kaderi bekliyor. AKP hükümet kurarsa AKP ile hükümet kuran parti yıpranacak. Siyasetin çok ilginç bir denklemi bu. AKP, parlamentoyla tanışıyor. AKP için parlamento hükümetin özel kalemiydi."

"ESKİDEN TÜRBANLILARIN CANINI SIKARDIK ŞİMDİ ELİNİ SIKIYORUZ"

CHP İzmir Milletvekili Balbay, TBMM'nin türkiye'nin tüm renklerinin olduğunu, eskiden canını sıktıkları türbanlıların şimdi elini sıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Eskiden türbanlıların canını sıkardık, şimdi elini sıkıyoruz. Onlar da eskiden bize elini vermezdi. Süreç herkesi yoğurdu. Türkiye'nin bütün renkleri var bu parlamentoda. Türkiye'de soğuk savaş şimdi bitti. Bütün bunlardan ortak bir sentez, 21. yüzyıl parlamentosu çıkacak. Bu yapının kitabını yazmak istiyorum. Türkiye'nin sorunlarını yazan gazeteci Balbay ikinci planda kaldı, artık çözüm üreten Balbay var. Ben de böyle bir fermantasyon içindeyim. Bu ülkede herkes Atatürk'e rağmen siyaset yapamayacağını gördü. İlk günlerinde ulusal bayramlara gösterilen refleksten, artık 'milli' sözcüğünü daha çok seven bir AKP var. Her biri, Atatürk Türkiyesinin temel değerleri üzerinden yeni bir siyaset üretebileceğini gördü. Onları reddederek siyaset yapamayacağını gördü partiler. Deneyim, pahalı bir okuldur. Yeni dönemin iktidar seçeneği olarak en büyük güç elde etme şansı CHP'de. Önümüzdeki dönemin siyaset zeminini daha çalkantılı ama daha verimli görüyorum."

"AKP MUHALETEFİ TADARSA PARTİ OLACAK"

Balbay, AK Parti'nin muhalefette kalması durumunda parti olabileceğini öne sürerek, "Rövanşist olmamak gerekiyor ama geçmişe sünger de çekmemek gerekiyor. Hükümet arayışı içine girildiğinde de girilmesi gereken yer rövanşizmden çok hukuk devleti olmalıdır. 1960'larda Menderes asılmasaydı. 1970'lerde Deniz'ler asılmazdı. Solun Demirel'i affetmediğini gördüm cenazede. Ben bu tür duygulara prim vermemek gerektiğini düşünüyorum. İntikam alınacak bir duygu varsa, o da intikam duygusudur. Bunun karşılığı o döneme sünger çekmek olmamalı. O dönemin bir daha yaşanmaması için gerekli her şeyi yapmak olmalı. O dönemin hukuksuzluklarını en açık şekilde ortaya serme dönemi. AKP, muhalefeti tadarsa asıl o zaman parti olacak. 13 yıllarını bir de muhalefette anlatsınlar" dedi.  (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası