Ege Postası
Geri

Başbakan'dan İzmir için kritik imza

Ardı arkasına kurulan RES’lerin (Rüzgar Enerjisi Santrali) yarattığı kriz yarımada bölgesindeki Karaburun, Mordoğan ve Urla’nın ardından İzmir’in diğer ilçelerine de sıçradı. Çevreciler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ile tarım ve hayvancılıkla uğraşan yöre halkını isyanın eşiğine getiren RES’ler için yine kritik bir hamlede bulunan Bakanlar Kurulu, Tire ve Kiraz ilçelerinde toplam 42 ayrı alanda acil kamulaştırma yapılmasına karar verdi
Başbakan'dan İzmir için kritik imza
Haberler / İzmir
20 Haziran 2014 Cuma 09:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son aylarda kentte kurulması planlanan yeni rüzgar elektrik santrallerinin önünü açan acil kamulaştırma karaları sonrasında üst üste şoka uğrayan İzmir, Ankara’dan gelen bu haberle yine büyük bir darbeye uğradı. Yarımada bölgesindeki Urla ve Karaburun halkının kabusu haline gelen RES’lere karşı halkın çevre isyanı devam ederken, geçtiğimiz süreçte, Bergama, Ödemiş, Karaburun, Tire, Seferihisar, Urla ve Çeşme’yi vuran kamulaştırma krizinde bu sefer adres Kiraz ve Tire ilçeleri oldu.
 
İKİ İLÇEYE DAHA RES
Enerji tarlası haline gelen Yarımada bölgesinin ardından İzmir’in farklı bölgelerinde RES kurulması için çalışmalarını sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yeni enerji merkezleri için adres olarak Tire ve Kiraz’ı seçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasından geçen ilgili değişiklik uyarınca, Kiraz’da 28, Tire’de de 14 olmak üzere toplam 42 ayrı parselde enerji santrali kurulabilmesi için acil kamulaştırma işlemi uygulanacak. Bakanlar Kurulu onayıyla resmi gazetede yayınlanan karara göre yeni santrallerin de önü açılırken, başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan yöre halkı ise hem tedirgin hem de endişeli bir bekleyişe girdi.
 
KİRAZ’DA 28 AYRI ALANA ACİL KAMULAŞTIRMA
Kurulması planlanan Kirazlı Rüzgar Elektrik Santralinin yapımı amacıyla yine kritik bir kararın altına imza atan Bakanlar Kurulu, ilk olarak Kiraz’da yer alan 28 ayrı alanda acil kamulaştırma işlemi uygulanması için düğmeye bastı. Buna göre, Kiraz’daki Umurlu ve Ahmetler köylerinde toplam 28 ayrı taşınmazın Hazine adına tescil edilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması için alınan Bakanlar Kurulu kararı bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
 
YARIMADA’NIN ARDINDAN MENDERES HAVZASI
Süt üretimi ile İzmir’in yükselen yıldızı olan ve kentin en önemli tarım ve hayvancılık üslerinden biri haline gelen Tire ilçesi de geçen ayın ardından ikinci defa acil kamulaştırma darbesi aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın başlattığı çalışma doğrultusunda Menderes Havzası’na kurulacak yeni RES’ler için, bölgedeki Musalar, Çukurköy, Dağdere, Topalak, Armutlu gibi 5 ayrı köyde ve toplam 14 ayrı alanda acil kamulaştırma uygulanacak. Tire’nin yüksek bölgelerinde yapacakları yatırımlar için bir süredir fizibilite çalışmaları yürüten firmalarının önünü açan bu karar halk tarafından tepki ile karşılanırken, tıpkı Kiraz’da olduğu üreticiler enerji santrallerinin yer seçimlerine karşı çıktıklarını ve yeni bir çevre mücadelesine hazırlandıklarını kaydetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası