Ege Postası
Geri

Sendika cephesinden Kocaoğlu'na uzlaşı çağrısı

Geçtiğimiz yaz İzmir’de hayatı durduran ve YHK kararı ile noktalanan toplu sözleşme süreci gelen mahkeme kararı ile yeniden başa dönerken, sendika cephesinden Büyükşehir Belediyesi’ne uzlaşı çağrısı geldi. Belediyeye bağlı şirketlerden İZELMAN ve İZENERJİ’de çalışan yaklaşık 9 bin 700 personeli ilgilendiren toplu sözleşmelere nokta koyan YHK kararlarının tüm hükümleri ile iptal edildiğini hatırlatan DİSK Genel-İş Sendikası yönetimi, yeniden toplu sözleşme masasına oturmak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çağrıda bulundu.
Sendika cephesinden Kocaoğlu'na uzlaşı çağrısı
Haberler / İzmir
19 Haziran 2014 Perşembe 11:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yaz büyük kriz yaratan toplu sözleşme sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı firmalardan İZELMAN’da çalışan 6 bin 200 ve İZENERJİ’de çalışan 3 bin 500 personelin kaderini çizen tartışmalı Yüksek Hakem Kurulu (YHK) hükümlerine dair her iki toplu sözleşme için de yerel mahkemeden “sil-baştan” kararlar üst üste geldi. Toplu iş sözleşmesi için görüşmelerin yolunu yeniden açan mahkeme kararına dair değerlendirme yapan Genel-İş Sendikası 1No’lu Şube Başkanı Engin Demir, Şube Sekreteri Ali Bala, Mali Sekreter Fuat Koldaş, Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, Şube Sekreteri Kemal Köroğlu, Mali Sekreter Veysel Erol, Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Can Bahadır, Şube Sekreteri Gürol Doğan, Mali Sekreter Mahmut Çelik ve sendika üst yönetimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na iş barışı sağlanması için masa başında uzlaşı çağrısı yaptı.
 
“DEMOKRATİK GREV HAKKIMIZ DA İPTAL EDİLDİ”
İşçinin kaderini çizen YHK kararı ve kurul kararı ile bağıtlanan toplu iş sözleşmeleri hakkında kritik değerlendirmelerde bulunan DİSK Genel-İş Sendikası yönetimi, “Yaklaşık 11 ay önce Genel-İş Sendikası ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN A.Ş. ve İZENERJİ A.Ş’ de Yüksek Hakem Kurulunun anti-demokratik bir şekilde üyelerimizin en demokratik hakkı olan grev uygulamasını iptal ederek toplu sözleşmelerimizi bağıtlamıştır. O Günden sonra yaşanan süreçte sendikamız Genel-İş hiç de hak etmediği eleştiri yağmuruna tutulmuş, konuyla ilgisi olamayan kurum ve kuruluşlar pervasızca bir saldırı içerisine girmişlerdir. Oysa sendikamız Genel-İş ve toplu iş sözleşmesini sürdüren 1, 2 ve 3 No’lu şubelerimiz eski 2821, 2822 sayılı sendikalar ve toplu sözleşmeler kanunu, yeni 6356 sayılı kanunun öngördüğü bütün prosedürleri harfiyen yerine getirmiş, ve uygulamaya sokmuştur”  şeklinde açıklama yaptı.
 
HEM YHK’YA HEM DE BELEDİYEYE TEPKİ GÖSTERDİLER
Yüksek Hakem Kurulu’nun 6356 sayılı kanunun 51’inci maddesine göre TİS uyuşmazlığı konusunda karar vermeye yetkili sayılmadığını belirten Genel-İş Sendikası Şube Yöneticileri, “Buna rağmen her iki toplu sözleşmeyi de bağıtlaması işçi sınıfın en doğal hakkı olan üretimden gelen gücü olan grevi ortadan kaldırmıştır. Tüm bu olumsuzluluklara rağmen, mücadeleden ödün vermeyen sendikamız hukuk yoluyla mücadelesinden kaldığı yerden devam ederek, Yüksek Hakem Kurulu kararının iptali konusunda yürütmüş olduğu hukuk mücadelesinin ilkini İZENERJİ üyelerimizi ilgilendiren kararı 30.04.2014 tarihinde İzmir 11’inci İş Mahkemesi kararı ve daha sonra 16.06.2014 tarihli İzmir 7’inci İş Mahkemesi kararı ile de İZELMAN işçilerinin açmış olduğu YHK kararına itirazı haklı bularak, sendikamızın lehine karar vermiştir. Ve Yüksek Hakem Kurulu kararlarını tüm sonuçları ile birlikte iptal etmiştir.Ne yazık ki, her iki karar da işveren tarafından itiraz edilerek Yargıtay’ a gönderilmiştir”  diyerek sözleşme sürecinin işçinin aleyhine sonlandığını hatırlattı.
 
“MÜCADELEYE DEVAM” MESAJI GELDİ
Personelin mağduriyeti ile sonuçlanan toplu sözleşme sürecinin yeniden başlatılması ve belediyenin temyiz girişiminde bulunmak yerine masa başında uzlaşı sağlaması için talepte bulunan DİSK Genel-İş Sendikası temsilcileri yapılan açıklamada, “Sonuç olarak, İşçi sınıfından gücünü olan sendikamız ve Genel-İş şubelerimiz mücadele hangi hatta olursa olsun, sınıf adına, emek adına mücadele kararlılığını sonuna kadar sürdüreceğini çağrımızın da iş barışından yana olduğunu ve konunun daha da uzamaması beklentilerin, nihaiye erdirebilmesi için tarafların bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası