EGEPOSTASI- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Büyük İzmirTV’de yayınlanan 8. Gün programında Gazeteci Mithat Umutoğulları’nın gündeme dair sorularını yanıtladı.
İlçede hayta geçirilecek kentsel dönüşüm projelerinden kent siyasetine kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Başkan Batur, CHP’nin doğu ve güneydoğu illerindeki çalışmalarını da yorumladı.
Başkan Batur ayrıca 6 muhalefet partisinin imzaladığı ortak mutabakat metnine ilişkin de konuştu ve masadan çıkmasını istediği kararı açıkladı.
“BU SÜRECİ EN İYİ GEÇİREN CHP’Lİ BELEDİYELER OLDU”
Görevdeki 3 yılını değerlendiren Başkan Batur, pandemi ve ekonomik kriz vurgusu yaptı. CHP’li belediyelerin bu dönemi en iyi yöneten belediyeler olduğunu ve halktaki CHP algısını olumlu yönde değiştirdiğini ifade eden Başkan Batur, “Zorlu bir süreç oldu bu dönem belediyeler için. Başımıza gelmeyen kalmadı desek yeridir. Pandemi süreci, el ve deprem felaketi. Yılbaşından bu yana yaşanan ekonomik kriz… Bir savaş eksikti o da oldu. Ama biz bu süreçleri Konak Belediyesi olarak iyi değerlendirdik. Pandemi sürecine vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için çalıştık. Ama bunun yanında projelerimizin hayta geçirilmesi için de iyi çalıştık. Tabii daha iyi bir noktada olabilirdik ama süreç çok zorluydu. Ama bunun arkasına sığınıp mağduriyet demedik. Hep sahadaydık. CHP’li belediyelerin bu süreçte ayrı bir özelliği vardı. ‘CHP iktidar olduğunda bu ülkeyi yönetemez, yardımları yönlendiremez, çalışmaları sekteye uğratır’ şeklindeki vatandaştaki düşünceyi ortadan kaldırdı CHP’li belediyeler. Bu süreci en iyi geçiren CHP’li belediyeler oldu. Mühim olan zor durumdayken vatandaşın yanında olmak. Bu dönem mesela… 2022 kışı çok zor geçti. Biz Konak Belediyesi olarak bu yıl kömür bile dağıttık. Bu yıl yatırım değil yardım yılı. Zamlar, elektrik faturaları, doğalgaz faturaları… Ödeyecek durumda değil vatandaşlar. Yapılan zamlar maaşları eritti. Belediyeler de çok sıkıntılı durumda. Bütçemizin yüzde 30’u gitti. Bunların yanında personel giderleri var. Bunları mazeret olsun diye söylemiyorum ama vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi gerek. Belediyeler bu dönemden çok etkilendi. Önümüzü göremiyoruz. Dün akşam yine mazota zam geldi. Her gün bir zam. Demir 6 bin küsur liraydı 17 bin lirayı gördü. Biz bu bütçeyi Kasım 2021’de yaptık. Enflasyon yüzde 19’du ama Ocak 2022’de yüzde 50 üstünde enflasyon oldu. Giderler arttı gelirlerimiz artmadı” dedi.
“AYNI MASADA OTURUP ORTAK NOKTADA BULUŞULACAK”
Yaşanan krizi aşma noktasında birlikte hareket etme ve ılımlı siyaset dili vurgusu yapan Başkan Batur, “Bu ülke hepimizin. Ülkede ekonomik kriz olması hiçbirimizi mutlu etmez. Ben bu gözle bakıyorum. Muhalefetteki arkadaşlarımın da fikirlerine saygı duyarım ve önerilerine değer veririm. Dün Sayın Cumhurbaşkanı da ülkede kriz olduğunu kendisi ifade etti. Bu krizi aşma noktasında hepimiz mücadele edeceğiz. Biz muhalefeti yapıcı muhalefet olarak yapıyoruz ve ‘Daha iyi yönetiriz’ diyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Sayın Genel Başkanımız da arı gibi çalışıyor. Biz bundan sonra yapılacak ilk seçimlerde dostlarımızla beraber iktidar olma hedefindeyiz. Tabi onlar öyle söyleyecek bizler böyle. Ülke o kadar gerildi ki… Yetkililerin söylemlerinin daha gerilimden az hale gelmesi lazım. Bizim bizden başka dostumuz yok. Umarım masa başında kaynaşarak birlikte bu sorunları çözeriz” diye konuşurken halkın çıkarı için birlikte hareket etmeye Konak Belediye Meclisi’nden örnek verdi ve şunları söyledi; “Aydın Erten Rekreasyon alanını tahsisi, tren garının tahsisi… İktidar partisine mensup arkadaşlarımız bu konuda bize destek oldu. Kim kazandı? Belediye. Konu hizmet olunca şu partili bu partili ayrımı yapmam ben. Biz projelerimiz için hükümete bağlı kamu kurumlarıyla çalışıyoruz. Bence uyum ve uzlaşı önemli. Tabii her konuda uzlaşı olacak diye bir şey yok. Fikirler farklı. Ama aynı masada oturup herkes kendini anlatacak ve ortak bir noktada buluşulacak. Bizim meclisimizde kararlarımızın yüzde 99’u oybirliğiyle geçiyor. Biz gelen projeleri değerlendiririz. Herkesin bir fikri var. Bunlara değer vermek gerekiyor. Neticede halkımıza hizmet için yapıyoruz bu projeleri.”
“GENÇLERİN FİKİRLERİ GELECEK İÇİN ÖNEMLİ”
Konak Belediyesi’nin çalışmalarına da değinen Batur, yakın zamanda hayata geçirilen Gençlik Meclisi’nin önemine vurgu yaparken gençlerin geleceğin şekillenmesi noktasındaki etkisine dikkat çekti ve “Bizim AR-GE müdürlüğümüz bu konuda projeleri yürütüyor. Gençler ve dezavantajlı gruplarla ilgili projeler üretiyor ve çok güzel projeler çıkıyor ortaya. Yine Pi Gençlik Derneği’yle işbirliğimiz vardı. Bu Gençlik Meclisi de onların fikriydi. O meclisin de aynı bizim gibi toplanması kararlaştırıldı. Hepsi Atatürkçü, üniversiteye giden gençlerimiz. Bu arkadaşlarımız bize internetten müracaat ettiler ve o şekilde seçildiler. Bu arkadaşlarımız Konak genelinde proje üretecekler. Gençler bu kent için ne düşünüyorlar, bunun için diğer gençlerle iletişime geçecekler. Onların fikirleri bizim için ve gelecek için çok önemli. Gelecekte ülkenin nasıl olması gerekiyor gibi sorular bu meclisten çıkacak. Kendi aralarında toplandılar başkanlarını seçtiler. Güzel şeyler çıkacak. Bizim böyle çalışmaları muhakkak yapmamız gerekiyor. Gençlerimiz o kadar üretkenler ve bakış açıları bizden o kadar faklı ki… Bu yüzden çok etkili çalışmalar yapacaklarını düşünüyorum. Ayrıca önümüzdeki günlerde ilçemizdeki Balkan dernekleriyle de masaya oturup neler yapılabiliri konuşacağız” dedi.
KONAK'TA GERİ DÖNÜŞÜM ATAĞI
İlçedeki kağıt ve plastik atık toplayıcıları için hayata geçirilen projeden de bahseden Başkan Batur, projenin çevre sağlığından güvenliğe kadar birçok noktada avantaj sağladığının altını çizdi ve “Son dönemlerde beni heyecanlandıran en güzel projelerden biri. Biz buna başlarken bu işin ne kadar zor olacağını bile bile ama kent disiplini ve sokak emekçilerinin haklarının korunması ve güvenlik açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kentin bir disipline ihtiyacı var. Şu anda kentte 5 bine yakın kağıt ya da plastiği toplayıp dönüşe faydası olan ancak hor görülen bir grup var. Biz bunu çözmeye çalıştık. Biz bu arkadaşlarımıza sokak emekçisi diyoruz. Bunların biri disipline ihtiyacı vardı biz bunu çözmeye çalışıyoruz. 250’ye yakın arkadaşımızla konuştuk ve kooperatife üye oldular. Getirdikleri malzemeler getiriliyor tartılıyor ve 1-2 lira fazlasına alınıyor. Yeni araçlar aldık. Biz bu işi çözmek istiyoruz. Bu arada ilçe ve il emniyet müdürlerimizin de bu konuda destekleri var. İllegal çalışan, hırsızlığa karışmış ve devlet malıyla ilgili sıkıntısı olan depoların kapatılmasını sağlayacağız. Biz bu işte elimizi taşın altına koyduk ve devam edeceğiz. 250 kişi kısa sürede 500 olacak. Sürdürülebilir olacak. Bu kişiler 2 gün sonra tulumunu çıkarıp kartını kenara atmayacak. Disiplinli olacak. Biz de bunu takiple yapacağız. Bu şekilde sokak emekçilerinin sosyal hakları da verilmiş olacak. Bu barışı da yanında getirecek. Ayrıca çevre açısından da geri dönüşüm sağlanmış olacak. Biz bu arkadaşlarımızı çalışacakları mahallelerdeki muhtarlara da bildireceğiz. Kooperatif zamanla gelişecek. Belki riskli bir iş ama biz bu işi yapacağız” diye konuştu.
“EĞER BUNLARI YAPMAYACAKLARSA…”
Konak denilince akla gelen ve son dönemlerin kent açısından en çok tartışılan konularından olan kentsel dönüşüm projelerine de değinen Başkan Batur, Gültepe planlarının yeniden revize edildiğini ve önümüzdeki aylarda meclise geleceğini söyledi. Şehir Plancıları Odası’na “samimiyet” siteminde de bulunan Batur, “Biz projelerimizi hazırladık. Mahkeme haklarını kullandılar. Ama ben sürekli ‘Masanın başına oturalım’ diyorum. Şu anda mahkeme kararı neticesinde yeniden planlama yapıyoruz. Nereye itirazları varsa söylesinler, şerh konulsun. Biz soruyoruz. Mesela Beştepeler için sorduk yazılı olarak ama yanıt yok. Samimi olmak lazım. Bu kentin değişmesi lazım. Böyle gelmiş böyle gitsin mi? Bu kenti dönüştürmem için bu görev bana verildi. Ben kimseyi üzmeden bu kentin çehresini değiştirmek istiyoruz. Bize getirdikleri şey hiç emsal artışı olmadan, sosyal donatı ya da yeşil alanlarını artırmadan olacaksa hiç getirmesinler. Öyle kalsın burası. İnsanlar bu halinden şikayetçi. Eğer emsal artışı yapmazsanız orada oturan insanları mağdur edersiniz. O yüzden şehir plancılarından bu konuda biraz daha uzlaşmacı tavır istiyoruz. Biz planları yeniden hazırlıyoruz. Büyük ihtimalle Haziran ayında meclisimize gelecek. Biz zaman kaybediyoruz. Zaman önemli” ifadelerini kullandı.
“MİLLETVEKİLLERİMİZİN BU DÖNEMKİ KADAR YOĞUN ÇALIŞTIĞINI GÖRMEDİM”
CHP’nin son dönemlerde saha çalışmalarında atağa kalktığı doğu ve güneydoğu illerindeki çalışmalarının partinin bütünleştirici tavrının somut örneği olduğunu altını çizdi ve şunları söyledi; “Bu, bir altyapı çalışmasının bir sonucu. Yıllarca hiçbir noktaya dokunmamışsanız oradan olumlu sonuç beklenemez. 2 yıldır partimiz doğu ve güneydoğu bölgelerinde çalışma yapıyor. Ayrıca Genel Başkanımızın onlara dokunur ve güvenilir politikası da süreci bu noktaya getirdi. Ayrıca verilen vaatler de insanların sorunlarına çözüm noktasında yapılan açıklamalar. Özellikle doğudaki ve Diyarbakır’daki ilginin nedeni o. Barış diyor genel başkanımız. ‘Ben iktidara gelince buradaki Suriyeli sığınmacıları barış yoluyla evlerine göndereceğim’ diyor. Bir yaşam hakkı var. Biz sosyal demokrat bir partiyiz ve insani açıdan bakmak lazım. Suriye’den gelen sığınmacılar için söylüyorum. Onlar bir savaş ortamından kaçarak sığındılar. Bir yerden bir yere canını kurtarmak için gidiyor. Bir ara bazı belediye başkanları su fiyatlarını yükseltelim dediler. Bizim partimizden. Çok doğru bir yaklaşım değil bence. Eğer Konak sınırları içinde yaşıyorsa benim herkese eşit yaklaşmam lazım. Ben Konak ilçesinde yaşayan sığınmacılar için elimizden geleni yapıyoruz. Genel Başkanımızı da ‘Barış içinde güle oynaya gidecekler’ dedi. Biz barış dilini kaybettik. Biz eğitim ve sağlık diyoruz. En önemlisi de hukuk ve adaletin en doğru şekilde tecelli edeceği bir ülkeye ihtiyaç var. Genel Başkanımız bunları söylediği için her bölgede ona ilgi var. Genel Başkanımız artık partililerle çok bir araya gelmiyor. Gittiği kentlerde o kentin ileri gelenleriyle, iş dünyası temsilcileriyle, akil insanlarıyla bir araya geliyor. Genel başkanın halkla buluşması sağlanıyor. En doğru tespit şu: Halka dokunan, gidilmedik nokta bırakmayan ve halkın isteklerini o noktalarda tespit eden bir örgüt var. Artık her noktada milletvekillerini görüyoruz. Ben uzun zamandır siyasetteyim. Bu dönemki kadar milletvekillerimizin yoğun çalıştığını görmedim. Herkes kendi bölgesinden çıktı ve özellikle oy oranımızın düşük olduğu illerde çok güzel çalışmalar yapılıyor.”
“GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMİYOR”
6 muhalefet partisini geçtiğimiz haftalarda imzaladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakatını ve yeni seçim yasası kanun teklifini de değerlendiren Başkan Batur, masadan ortak mutabakatla çıkacak cumhurbaşkanı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmasını istediğini belirtti ve “Ortak bir dil yakalandı. Ortak bir ideal de var. Bir sol parti ve diğerleri hep sağdan gelen partiler. Ama özellikle Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve diğer liderlerin fikirlerine değer vermek lazım. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu süreci en iyi şekilde götürdüğünü görüyoruz. Bizim en büyük idealimiz de Sayın Genel Başkanımızın cumhurbaşkanı olması. Umarım o masadan Genel başkanımızın cumhurbaşkanı olması yönünde ortak bir karar çıkar. Seçim yasası değişikliği… Bu, maç oynanırken kural değiştirmek gibi bir şey. Ama ne olursa olsun görünen köy kılavuz istemiyor. Özelikle 6 parti de bu konunu karşısında elinden geleni yapacak. Ne olursa olsun ben CHP ve arkadaşlarının iktidar olacağına bütün kalbimle inanıyorum” dedi.