Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ve Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın çağrısı ile yapılan toplantıda, 2017 yaz sezonu değerlendirilerek, sezon boyunca dile getirilen, pahalılık, su ve elektrik sıkıntısı gibi sorunlar tartışıldı. Çakabey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer, ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü katılıp, otelciler ve turizm esnafının sorularını yanıtladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, Türkiye turizminde önemli bir yere sahip olan Çeşme'nin yaz sezonunun değerlendirileceği ve sıkıntıların tartışılacağı bir toplantıya, Çeşme'deki otelcilerin ve turizm esnafının az sayıda katılım göstermesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Öncel, sezon boyunca, "Çok sorunlar, çok problemler var, bunları konuşalım" diyen kişilerin bu toplantıya gelmediklerini belirtip, "Ne yazık ki çok az arkadaşımız burada. Gelenlere çok teşekkür ederim. Bu bir dertleşme toplantısı. Gelecek sezon için neler yapabiliriz, onu konuşmamız gerekir. Yaz sezonunda en çok Alaçatı'nın pahalılığından bahsedildi. Çeşme aleyhinde basında çok yayın yapanlar da oldu. Bütün bunları konuşmamız gerek" diyerek toplantının çerçevesini çizdi.
"BÜYÜK BİR SORUN OLMADAN SEZONU BİTİRDİK"
Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara da Çeşme'nin her mevsiminin ayrı bir güzellikte olduğunu vurgulayıp, "Çeşme'de 40 bin nüfusa hizmet edecek kadromuz varken yazın nüfus 500-600 binlere çıkıyor. Ancak tüm kadromuzun özveriyle çalışmasıyla büyük bir sorun çıkmadan yaz sezonu sona erdi. Yüzlerce restoranımız var, çok şükür en ufak bir gıda zehirlenmesi yaşanmadı. Birçok eğlence mekanımız var, çoğu da içkili. Hiçbir silah patlamadan kalabalık yaz sezonunu atlattık. Yaz sezonu boyunca denetlenmeyen kuruluş kalmadı. Yoğun bir denetleme yapıldı. Olaysız, kazasız, mutlu bir şekilde yaz sezonunu bitirdik. Mahalle muhtarlarımızla sık sık toplanıyoruz. Onlardan dinlediğimiz şikayetlerle sizlerinki aynı. En çok da elektrik şikayeti geliyordu. 40 yıllık elektrik hatları, eskimiş trafolar aşama aşama yenileniyor. Artık eskisi gibi elektrik kesintileri olmuyor. Daha turizm rakamları açıklanmadı ama otelcilerle de zaman zaman konuştuk, doluluk yüzde 40 seviyelerinde iken Ramazan Bayramı sonrası doluluk yüzde 100'e ulaştı. Marinalarımız, yatların bağlandığı yer iken, aynı zamanda lüks mekanların da olduğu eğlence mekanlarıyla Türkiye'nin ve dünyanın tanıdığı yerler oldu. Çeşme, emlak konusunda, gerek kiralama gerekse satın almada Türkiye'de ilk sıralarda. Ayrıca Çeşme, Milli Emlak'a ecrimisil yoluyla Türkiye bütçesine katkı sunuyor. Kış sezonunun da etkinliklerle, çeşitli kurumların toplantı ve konferanslarıyla hareketli geçmesini umuyorum" diye konuştu.
"TURİZM PLANLARI NİSAN AYINA YETİŞECEK"
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da Çeşme'deki planlar ile ilgili bilgi verdi. Başkan Dalgıç, "Altınkum planlarıyla ilgili Bakanlığın yetkisindeki alan, Belediyeye geçti. Bu konuda çalışmaya başladık. Yılbaşına kadar bu çalışmayı toparlamaya çalışacağız. Ayrıca Residere'nin batı kısmındaki 130 hektarlık alanda turizm planı çalışması var. O planların 25 binlikleri onaylanmıştı. SİT irdeleme çalışması 2 yıldır devam ediyordu. Bu süreç de bitti. Şu anda Turizm Bakanlığı'ndaki 5 binlik ve binlik planlar da büyük bir aksilik olmazsa cuma günü onaylanmış olacak. Paşa Limanı dediğimiz Şifne bölgesinde Yat Limanı planlarının deniz içi bölümü onaylandı. O bölgede bizim de bir üniversiteyle birlikte kampüs çalışmamız var. Önümüzdeki Nisan ayına kadar, bu turizmle ilgili planları yetiştirerek, yatırımcının önüne sunmak istiyoruz. Planlarda SİT kararlarından dolayı revizyon yapılıyor" dedi.
"ÇEŞME'NİN PAHALI OLDUĞUNA İNANMIYORUM"
Yaz sezonunda basında sık sık dile getirilen pahalılık sorunu hakkındaki görüşlerini de dile getiren Başkan Dalgıç, "Bu yeni değil. 3-5 senedir Çeşme'nin pahalı olduğu söyleniyor. Burada yaşayan bir vatandaşım. Her kesime hitap edecek yerlerin olduğunu ifade etmek istiyorum. Serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde, deklare ettiği fiyatların etiketi asılmışsa, hiçbir kurumun yapabileceği bir şey yok. Bu bir arz talep dengesidir. Herkes bir restorana gittiğinde, fiyat tarifesine, menüye bakıyordur. Çeşme Yarımadası çok büyük bir alan değil. Buradaki işletmelerin büyük bölümünü hepimiz biliriz. İşletmelerin fiyat analizlerini de yapabilecek durumdayız. Bir işletmenin fiyatı yüksek geldiyse, ikinci defa gitmeyiz. Çeşme'nin pahalı olduğuna inanmıyorum. Biz kızımıza sahip çıkacağız. Çeşme'de pahalı olan yer yok m? Var. Bazı yerler var ki fiyatlar çok yüksek. Ben de gidemiyorum. Ama çeşitlilik gerekli m? Evet, gerekli. Çeşme'de bir yerde denize bedava girerken, bir yerde çok yüksek fiyata girilebiliyor. Konaklama tesislerimizin de her biri ayrı fiyat kategorisi içinde hizmet veriyor. Restoranlarımıza gelince, balığın en iyisini yemenin, en iyi yerde yemek yemenin de bir bedeli var tabii. Pazarlara gelince, orada da arz talep dengesi söz konusu. Piyasa dengesi içerisinde belediyenin yapabileceği bir şey yok" diye konuştu.
"BİZİM KIZIMIZ GÜZEL"
Çeşme Belediyesi olarak, 9 Durak 9 Deneyim projesi ile, yaz ayları hariç, Nisan ayının başından Kasım ayının ortalarına kadar etkinlikler yaptıklarını hatırlatan Dalgıç, "Şu anda bu etkinlikler binlerce insanı getiren etkinlikler değil. Alaçatı Ot Festivali'ne başladığımızda, ilk etkinliği cami meydanında 250 kişi ile yaptık. Bugün 250 bin kişiye çıktı. Bunlar emekle oluyor. Ilıca'da, Reisdere'de, Germiyan'da, Ildır'da, Dalyan'da, Çeşme merkezinde Kasım ayının ilk haftasında yapacağımız, bize gelen verilere göre 2 bin katılımcının olacağı Granfondo bisiklet yarışıyla, dolu dolu etkinlikler yapıyoruz. Ama kısa zaman içinde bu etkinliklerin binlere, onbinlere, yüzbinlere ulaşması çok kolay değil. Zaman içinde bu da olacaktır. Yaşadığımız bölgeyi iyi değerlendirmek gerekir. Bizim kızımız güzel. Çeşme güzel. Kıskanılacak güzellikte. 7-8 boyunca, 3 bin civarında haberle basında yer alan Çeşme, basın parametrelerine göre, reklam değerinin 40-50 milyon liraya denk gelen bir yapıda haber oluyorsa, kızımız gerçekten güzel demektir" dedi.
Başkan Dalgıç, esnaflardan, ilçede yapılan etkinliklere sahip çıkılmasını ve kendilerine çeki düzen vermesini de istedi.
"EMNİYET OLARAK İYİ BİR SINAV VERDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"
Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer de yaz sezonu öncesinde Çeşme'de yapılan asayiş toplantısında, İlçe Emniyet Müdürlüğü kadrosu kadar İzmir'den kadro istenmesine karar verildiğini ve 180 takviye personel getirildiğini vurgulayıp, "Takviye kadro içinde, trafik, asayiş, narkotik, mali polisler yer aldı. Eylül ayının 6'sına kadar takviye personelle birlikte çalıştık. Takviye kadroyla çalışmamız sayesinde uyuşturucu ve aranan şahıslar konusunda yaptığımız uygulamalarda çok olumlu sonuç alındı. Bu da hem bize, hem turizmcilere, hem de ilçenin geneline olumlu olarak yansıdı. Önümüzdeki yaz da aynı uygulamaları yapacağız. Yaz sezonunda ciddi hiçbir olay olmadı. Emniyet olarak iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum" dedi.
MOBESE İSTEĞİ
MOBESE sisteminin Çeşme'nin yüzde 20'sinde olduğunu açıklayan Emniyet Müdürü Yılmazer, "Ancak o da sağlıklı çalışmıyor. İlçemize her biri 15 kameralı MOBESE sistemini kurarsak, ilçenin her yerindeki olumsuzlukları görme imkanına kavuşacağız" diyerek sözlerini tamamladı.
"FİYATI MENÜDE GÖRÜYORSANIZ, NİYE ŞİKAYET EDİYORSUNUZ'"
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, bütün yaz tatilini Çeşme'de geçiren bazı sanatçıların, tatilleri bitip giderken magazinsel demeç verdiklerini belirtip, "'Alaçatı'da veya Çeşme'de, attığım adımda para veriyorum', 'Bana, suyu 6 liraya sattılar' dediler. Ben de bana soru soran gazeteciye, bana suyun 6 liraya satıldığına dair fiş getirdiklerinde, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı'ndan ayrılacağımı ifade ettim. Sokak dedikodularıyla hareket edecek durumumuz yok. Her sene turizm değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Ben, 1800 esnafımdan çok azının burada olmasından yakınıyorum. Sokak dedikodularıyla hareket edilmemeli. Konuşulacak yer burası. Çeşme pahalı diyorlar. Fiyat tarifesi olmayan yere girmeyin. Lütfen bize, zabıtaya şikayet edin. Ama herhangi bir beach club'a gittiniz, 230 liraya satılan istakozlu hamburgerin fiyatını menüde gördüyseniz, neden şikayet ediyorsunuz' Bir demecimde balık fiyatlarını verdim. Ben Çeşme'nin yerlisiyim ama temmuz ayında barbun yiyemiyorum. Şimdi sardalya zamanı, sardalya yiyorum. Ama aynı pazardan, aynı domatesi hepimiz aynı paraya alıyoruz. Sizlerden ricam, vergisini verenden alışveriş yapın. Bir de günübirlik tesisler sorunu var. Kayıt dışı çalışıyorlar. Konaklama tesisleri kimlik bildirimi yapıyorlar. Kayıt dışı günü birlik tesisler, kimlik bildirimi yapmadıkları için güvenlik sorunu da ortaya çıkıyor" diye konuştu.
"TERMAL PROJEMİZ, ÇEŞME'NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK"
ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, toplantının kapanış konuşmasında, Çeşme olarak turizm fuarlarına Çeşme Belediyesi'nin desteğiyle katıldıklarını belirterek, "Çeşme'nin tanıtımı çok önemli. Çeşme'nin marka olması için bu çalışmaların çok büyük önemi var. Öte yandan, Çeşme Belediyesi'nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, ÇEŞTOB ve Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın da içinde yer aldığı 60 ortaklı TETUSA şirketince yürütülen Termal Tedavi Merkezi projesinde önemli aşama kaydettik. Aqupark'ın yanında 25 bin metrekare kapalı alanda Termal Tedavi Merkezi olacak. Bütün oteller, buradan faydalanabilecek. Çeşme'de turizmin 12 aya yayılabileceği 150 milyon liralık bir proje. Hazırladığımız proje dünya birincisi oldu. İleride sizlere bu proje ile ilgili bilgi vereceğiz. Bu proje Çeşme'nin kaderini değiştirecek" bilgisini vererek toplantıyı sonlandırdı. (DHA)