EGEPOSTASI-Covid 19 pandemisi nedeniyle Bornova’da aldıkları önlemleri anlatan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, yatırımları ertelediklerini, tüm güçlerini ihtiyacı olan Bornovalıların yanında olmaya adadıklarını söyledi.
Başkan Mustafa İduğ, “Daralan ekonomide birtakım şeyler değişecek. Bu üç aylık dönemden sonra bazı sektörlerde ciddi değişim bekliyoruz. Tasarrufun ön planda olacağı bir dönem geliyor karşımıza. Biz bu dönem içerisinde 10 bin paket erzak dağıtıyoruz. İş insanlarının ayni yardımlarıyla güçlü olandan alıyoruz ihtiyacı olan noktalara gönderiyoruz. Protein zinciri ve destek kart uygulamamız sürüyor. Yoksulluk envanterimiz var. Halkla hizmetlerin telefonları kayıtlı herkeste. Oraya müracaat ettiklerinde hemen sonuçlandırıyoruz” dedi.
Bornova ve İzmirlilere evde kal çağrısı da yapan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Evde kal Bornova, evde kal İzmir, evde kal Türkiye. Bornova Belediyesi imar çalışmalarında belediyeye gelmeden dijital hizmetleri vermeye başladı. Belediyedeki iş yükü de giderek azalıyor. Halkın evden çıkmasına gerek yok. Her türlü işi dijital ortamdan yararlanabiliyoruz. Belediyemiz bu konuda atak yaptı. Koronadan önce çalışma yapmıştık. Şu anda hizmetlerin yüzde 50’si dijital ortamlarda yapılabiliyor. Bu illetten hep beraber kurtulacağız. Siyaset üstü davranmalıyız. Dayanışma ruhunun en fazla gelişmesi gereken bir dönem yaşıyoruz” mesajını verdi.
AÇIKLAMANIN SATIR BAŞLARI:
Öncelikle toplu ve kapalı alanlardaki tedbirlerin alınmasıydı. Maske ve dezenfeksiyon çalışmaları önemli. Pazar yerlerinin girişlerine dezenfekte tüneli, ateş ölçer ve maske dağıtımıyla öncelikle bu konudaki tedbiri ifade etmek isterim. Bunun mutlaka İzmir ve Türkiye genelinde yapılması gerekiyor.
Maske üretiyoruz
Çamdibi Pazar yerinde bir maske dikim atölyemiz var. Burada şu anda maske üretmeye devam ediyoruz. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında daha çok ihtiyacımız olacak gibi görünüyor. Tulum ve maske türü dezenfekte konularına önem veriyoruz. Bu sadece halkın ihtiyacı değil hastanelerin ve sağlık kurumlarının ihtiyaçlarını da gideriyoruz. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Türkan Özilhan devlet hastaneleriyle iletişim halindeyiz. Her türlü ihtiyaçları için 24 saat hazır olduğumuzu kendilerine ifade ettik.
İyi ki tasarruf etmişiz
İyi ki tasarruf etmişiz. 105 araç satın aldık ve bu araçlarını kiralama yöntemiyle günde 7 saat anlaşmalar vardı, arabaları satın alınca buna gerek kalmadı. Araçların satın alınmasıyla ilgili ciddi tasarruf elde etmekle beraber, 24 saat hizmet eden kendi ekipmanımız oldu. Bu açıdan tasarruf yapmamız iyi oldu. Böylece hizmetlerde aksama olmuyor. 7 saat çalışan araçlar 24 saat çalışmaya başladı.
Online eğitim platformumuza 30 bin kişi başvurdu
Eğitimde fırsat eşitliğine yönelik uzaktan eğitim programı hazırlamıştık. Okullar kapalı şu anda. Bornova’da 60 bin öğrenci var. Biz bu programa başladığımızda 10 bin öğrenci başvurmuştu. Corona virüsle beraber evde kal zorunluluğundan dolayı 30 bin kişi şu anda uzaktan eğitim programımızdan yararlanıyor. Türkiye’de örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemden sonra tüm dünyada ve Türkiye’de çalışma şekilleri ve eğitim şekilleri değişecek. Buna insanların alışması gerekiyor. Dijital sınıf bu anlamda çok başarılı bir platform oldu. Türkiye genelinde bu eğitim sisteminin arttırılması gerekiyor. İyi bir antrenman geçiriyor Türkiye.
Pazaryerlerine sıkı denetim
Pazar yerlerinde stantlar 3 metre aralıklı. Mesafeyi koruyan bir şekle dönüştü. İnsanlar seçme yapmadan direkt ambalajlı ürün almaya başladı. Pazar girişine dezenfekte tüneli kurduk, ateşi ölçüp maske veriyoruz. Özkanlar Pazar yeri iki yıl kapalı kalmıştı. Korona olmasaydı ciddi ciro yapacaktı. Haftada 4 Pazar yeri kuruluyor. İkinci el, antika, gıda, sosyete pazarı.
Desteklerimiz sürüyor
Daralan ekonomide birtakım şeyler değişecek. Bu üç aylık dönemden sonra bazı sektörlerde ciddi değişim bekliyoruz. Tasarrufun ön planda olacağı bir dönem geliyor karşımıza. Biz bu dönem içerisinde 10 bin paket erzak dağıtıyoruz. İş insanlarının ayni yardımlarıyla güçlü olandan alıyoruz ihtiyacı olan noktalara gönderiyoruz. Protein zinciri ve destek kart uygulamamız sürüyor. Yoksulluk envanterimiz var. Halkla hizmetlerin telefonları kayıtlı herkeste. Oraya müracaat ettiklerinde hemen sonuçlandırıyoruz.
İş dünyasına sesleniyorum
2020 yılında ekonomideki kayıplar bizim iş insanı olarak personelimizi kaybetmemiz gereken bir yıldır. Yani insan kaynağına sahip çıkmamız gereken bir yıldır. Beraber çalıştığımız insanları 2020 yılında standartları koruyarak yılsonuna kadar taşımamız gerekiyor. Bu patronlara düşen bir görevdir, çok önemli.
2020 yılı yatırım değil tasarruf yılı
İş dünyasına seslenme fırsatım oldu. Tüm belediyelere önerim olacak. 2020 yılında belediye bütçelerinde önemli ölçüde gerileme olacağı kesin. Faaliyetlerin durdurulması, sosyal, sağlık konularında aynı şekilde halkın hizmetine devam etmek gerekiyor. 2020 yılı yatırım değil tasarruf yılıdır. Bütçe açıklarını kapatma önerisinde bulunuyorum. Yoksa birçok belediye personeline maaş veremeyebilir. Bu açıdan dikkatli bir yol izlenmesi gerekiyor.
Bütçe sapmasına dikkat
Belediyenin 2020 yılı nakit akış tablosu yapılmıştır. Bazı yatırımları haziran sonrasına erteledik. Ancak öncelikli olarak şunu söyleyebilirim, bütçe sapması olacak olan bir yıldır, buna dikkat etmek gerekiyor.
Hizmetlerin yüzde 50’si dijital ortamda yapılabiliyor
Genel anlamda Bornova en çok uyum sağlayan ilçelerimizden bir tanesi. Bazı 65 yaş üstü insanlar evde sıkılıyor. Galiba hanımlar gönderiyor onları evden. Zabıtalarımız uyarıyor onları kibarca evlerine geri gönderiyoruz. Evde kal Bornova, evde kal İzmir, evde kal Türkiye. Bornova Belediyesi imar çalışmalarında belediyeye gelmeden dijital hizmetleri vermeye başladı. Belediyedeki iş yükü de giderek azalıyor. Halkın evden çıkmasına gerek yok. Her türlü işi dijital ortamdan yararlanabiliyoruz. Belediyemiz bu konuda atak yaptı. Koronadan önce çalışma yapmıştık. Şu anda hizmetlerin yüzde 50’si dijital ortamlarda yapılabiliyor. Bu illetten hep beraber kurtulacağız. Siyaset üstü davranmalıyız. Dayanışma ruhunun en fazla gelişmesi gereken bir dönem yaşıyoruz.