EGEPOSTASI – Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Büyükizmir TV’de yayınlanan ‘Birol Soylu ile 10. Köy’ programının konuğu oldu.
Başkan Selvitopu programda ilçede yapımı tamamlanan ve devam eden projelerle kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Selvitopu ayrıca Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’la görüştüğü ve ikilinin CHP İzmir içindeki çekişmelerden rahatsız olup, parti içinde yeni bir oluşum kuracağı yönündeki iddialara da açıklık getirdi.
Selvitopu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
“O YAKIŞTIRMA BİRAZ FAZLA OLMUŞ”
“Sayın Tugay’la bir araya geldik. İnkar edilecek bir şey yok. Tabii bu tür görüşmelerde bir araya geldiğimizde siyaset konuşulması doğaldır. Sadece Cemil Başkan’la değil, bir sürü başkanla zaman zaman bir araya gelip konuları görüşmemiz gayet doğaldır. Ama orada o yakıştırma biraz fazla olmuş. ‘Üçüncü yol’ gibi bir şey yok. Tabii ki benim siyasi kişiliğim var. Bu konuları partiden olan insanlarla görüşmem gayet doğaldır. Ama hiçbir zaman bunu partiye zarar verecek boyuta getirmem. Öyle bir davranışta bulunmam.
‘106 HEKTARLIK ALAN’ BAKANLIKTA BEKLİYOR
Kentsel dönüşüm Karabağlar’da üç ayrı alanda yürütülüyor. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümü Karabağlar’da. 13 mahallenin tamamı ve 4 mahallenin bir kısmı olmak üzere 17 mahalleyi içeren 540 hektarlık riskli alan var. Bunun çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. 32 hektarlık alanda Büyükşehir Belediyesi yürütüyor. Osman Aksüner, Aşık Veysel mahalleleriyle Aydın Mahallesi'nin bir bölümünü kapsayan 106 hektarlık alanı da Bakanlıkla biz yürütüyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ninkinin yapım süreçleri devam ediyor. 106 hektarlık alanla ilgili hazırladığımız proje Bakanlıkta bekliyor, onaylanmadı. Onaylanacağı söyleniyor. Umarım en kısa zamanda onaylanır. 540 hektarlık alanda da tüm çalışmayı Bakanlık yürütüyor. Orasıyla ilgili de yeni bir plan hazırlandığı yönünde bilgiler var. Yakın zamanda onaylanacağı söyleniyor. Karabağlar’ın yerleşim alanı 2 bin 700 hektardır. 700 hektarda kentel dönüşüm çalışmaları, 2 bin hektarda da belediye plan ve revizyon çalışmalarının yüzde 90’ını tamamladık. Kalan yüzde 10’luk işlemlerimiz bu yıl içerisnide tamamlanmış olacak.
"TOKİ'YE GÖRÜŞLERİMİZİ İLETECEĞİZ"
Şu anda yargı aşaması devam ediyor. Son onaylanan planlarla ilgili Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava neticesinde yargı iptal kararı verdi. TOKİ ikinci defa yapım ihalesini yapmıştı. Biz de onunla ilgili bir dava açmıştık. O dava da devam ediyor. İmar planı iptal olduğu için yapım ihalesi ortadan kalkmış oldu. Yargı onu değerlendirecektir. Bizim o konuda da önerimiz oldu. TOKİ yetkilileri temas ederlerse onlarla çözüm konusunda görüşlerimizi ileteceğiz. Karabağlar için Demokrasi Üniversitesi önemli. Çünkü Karabağlar’ın geleceği ile ilgili bir konu bu. Ne kadar çok sayıda öğrenci eğitim görürse, bunun Karabağlar’a yansıması olacak. Kentsel dönüşüm yaparken bir taraftan da sosyal dönüşümü de geliştirmemiz lazım. Bu nedenle de üniversitenin orada kurulması çok önemli.
MOBİLYA AKADEMİ
Türkiye’de ara eleman sorunu var. Üretim sürecinde ara elemana çok ihtiyaç var. Biz de Mobilya Akademi yapılırken Mobilyacılar Odası’nın görüş ve önerilerini aldık. Mobilyacılar Odası’na bir yer kazandırmış olduk. O bina mobilya sektörüne ara eleman yetiştirecek. Ayrıca binada bir de uygulama atölyesi var, o da yakın zamanda faaliyete geçecek. İSKA destekli bir proje ve İSKA devam ettiriyor. Atölyenin ve ara elemanların eğitimiyle ilgili de çalışma var. Karabağlar deyince akla mobilya denir. Burayı yaptık diye işimiz bitmedi. Bundan sonra odayla birlikte birçok projeyi hayata geçireceğiz. Burada 4 sınıf var. 20’şerli gruplar olmak üzere 80 kişi rahatlıkla eğitim alabilecek ve atölyede de uygulamasını gerçekleştirebilecek.
NASREDDİN HOCA ÇOCUK KÜLTÜR BİLİM MERKEZİ
Uzun süre de içine ne yapacağız diye arayış içerisindeydik. İlgili uzmanları buraya getirip, gezdirdim. En son çocuk bilim merkezi olması üzerinde yoğunlaştık ve karar vererek, uygulamaya geçtik. Yapımını gerçekleştirdik, İSKA’ya başvurduk ve o proje de destek gördü. Binanın iç dizaynını, yapımını gerçekleştirdik. Daha sonra da konunun uzmanlarının görüşünü alarak zemin kata zemin kata uzay ve havacılık sergisi, üstündeki kata kütüphane bilim merkezi ve onun üstünde de sanat atölyesi kurulması yönünde bir fikir birliği oluşturarak açılışı gerçekleştirdik.
Şu ana kadar 5 binin üzerinde öğrenci geldi. Özel okullar, devlet okulları ve eğitim kurumları randevu alarak gelip geziyorlar. Mayıs ayında randevular doldu.
ATATÜRK GENÇLİK VE SPOR MERKEZİ
32 dönümlük bir alan içerisinde bir spor kompleksi yapılıyor. İki kapalı spor salonu var. Birisi normal salon sporlarının (voleybol, baksetbol, hentbol) yapılacağı bir salon, diğeri de yarı olimpik kapalı yüzme havzu olacak. Yüzmeyle ilgili eğitimler ve yarışmalar da yapılabilecek. Ayrıca bir futbol maçlarının oynanabilecği 3 bin kapasiteli bir stat yapılıyor. Karabağlar’daki amatör spor kulüplerine hizmet eder hale gelecek. Voleybol, basketbol, açık sahalar ve yürüyüş parkurlarında da birçok faaliyet gerçekleştirilebilecek. Şu anda yüzde 30 seviyesinde, 2023’te Cumhuriyet’in 100. yılında o tesisi açmak istiyoruz.
YILDIZ KENTER KÜLTÜR MERKEZİ
Yıldız Kenter Kültür Merkezi de yakın bir zamanda tam faaliyete geçecek. Karabağlar için önemli bir merkez olacak. Burası da İzmir’de şu anda kültür merkezleri arasında büyüklük olarak 2. sırada yer alacak bir tesis. Burası 7 bin metrekare kapalı alana sahip ve birçok kültür sosyal etkinliklerinin aynı anda yapılabileceği bir tesis. Eksikler tamamlanınca Karabağlar’daki toplumun tüm kesimine hitap edecek bir merkez olarak hizmet edecek. Ayrıca 351 kişilik bir salon da var. Kültür ve sanat faaliyetleri, sergi alanları ve kurslar da olacak."
'3. DÖNEM' AÇIKLAMASI
Başkanlık için bir dönem daha aday olmayı düşünüyorum."