Turizm paydaşlarını bir araya getiren fuarda yer alan Efes Selçuk Belediyesi katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılandı. Fuarın ikinci gününde Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Sokakları Sahnesi’nde Efes Selçuk’u anlattı.
Efes Selçuk’u tarih, kültür, doğa, gastronomi ve tarım açısından bir bütün olarak değerlendirdiklerini belirten Başkan Sengel; “Efes Selçuk’un sadece Efes Antik Kent’ten, Saint Jean’dan ya da Meryem Ana’dan ibaret olmadığını anlatabilmek gibi bir derdimiz var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na girdiğinizde sizi Celsus Kütüphanesi karşılar, yine fuardan içeri girersiniz sizi Artemis karşılar, herhangi bir turizm dergisinde sizi 25 bin kişilik Efes Antik Tiyatro karşılar. Bu şu demektir: Efes Selçuk sadece Efes Selçuklular’ın değil; Efes Selçuk İzmir’in değeri, Efes Selçuk Türkiye’nin değeri, Efes Selçuk tüm dünyanın değeridir. Biz tüm ekip arkadaşlarımda birlikte dünyanın değerine sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.
RUHU OLAN, İLHAM VEREN BİR KENT
Efes Selçuk’un evrenin kalbi, İlham Veren Kent olarak tanımlanmasına değinen Başkan Sengel; “ Efes Selçuk’u anlatmak için şuradan başlamak lazım. İZBAN ile Efes Selçuk’a geldiğinizde adım adım aslında bütün tarihe şahit oluyorsunuz. Her adımda sizi su kemerleri karşılıyor. Su kemerleri sizi içeriye davet ediyor. Biraz daha ilerlediğinizde sizi İzmir’in ikinci tarihi oteli olan, bugün Carpouza Cafe dediğimiz alan karşılıyor. Biraz daha ilerlediğinizde Selçuk Efes Kent Belleği, biraz daha ilerlediğinizde Saint Jean Kilisesi, Ayasuluk Kalesi, İsabey Camii biraz daha ilerlediğinizde Artemis Tapınağı ve sonrasında Efes Antik Kenti’ni görüyorsunuz. İşte bizim anlatmaya çalıştığımız mevzu biraz buradan başlıyor. O yüzden Efes’i anlamak istiyorsanız kentin her bir karesini aşındırmanız gerekiyor. Ruhu olan bir kentten bahsediyoruz. Çünkü Herakleitos gibi bir filozofun, Kallinos gibi bir şairin yaşadığı bir kentten bahsediyoruz. O yüzden ilham veren kent diyoruz” dedi.
GASTRONOMİ HARİTAMIZ DA ÇOK ZENGİN
Efes Selçuk’un tarımsal değerleri, endemik bitki çeşitliliği ile gastronomi turizmi açısından sahip olduğu öneme değinen Başkan Sengel; “Biz bir meyve sepetinin içinde yaşıyoruz. Ayvası, narı, şeftali ve muzu ile Efes Selçuk bir meyve sepeti. Aynı zamanda bizim bir gastronomi haritasına ihtiyacımız var. Yüzde 60’ı göçmen ve Türkiye mozaiği olan Efes Selçuk’ta gastronomi haritamız herkesi şaşırtacak düzeyde zengin. Mesela hiçbir yer olmayan Manguta Mantarımız var. Efes Selçuk’un tarihi ve kültürel değerlerini anlatırken gastronomi noktasında zenginliklerini anlatmaya çalışıyoruz. İşte bütün bu zenginlikleri herkesle paylaşmak istiyoruz” dedi.
İNANÇ KARDEŞLİĞİNİN MERKEZİ EFES SELÇUK
Efes Selçuk’un İnanç Kardeşliğinin de merkezi olduğunun altını çizen Başkan Sengel; “Ben İnanç Turizmi yerine İnanç Kardeşliği diyorum. Çünkü inancın kardeşliği olur. Efes Selçuk İnanç Kardeşliğini bütün olarak bir araya getiren bir kent. Siz Saint Jean’ın mezarına gittiğinizde karşınızda çok tanrılı bir dinden Artemis Tapınağı’nı görürsünüz. Saint Jean Kilisesi’ndeyken tüm ihtişamıyla karşınıza İsabey Camii çıkar. Aynı anda üç farklı inancın bir bütün olarak kardeşçe kaldığı başka bir toprak olduğuna inanmıyoruz” dedi.