Ege Postası
Geri

Başkan Ürgüp: Tarihi Kentler Birliği toplantıları verimli geçti

Tarihi Kentler Birliği’nin 'Sivas Buluşması' adıyla düzenlediği program çerçevesinde ilde bulunan vali ve belediye başkanları Divriği’de incelemelerde bulundu. Tarihi Kentler Birliği üyeleri Ulucami ve Daruşşifası'na hayran kaldı....
Başkan Ürgüp: Tarihi Kentler Birliği toplantıları verimli geçti
Haberler / Güncel
1 Temmuz 2013 Pazartesi 12:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tarihi Kentler Birliği’nin 'Sivas Buluşması' adıyla düzenlediği program çerçevesinde ilde bulunan vali ve belediye başkanları Divriği’de incelemelerde bulundu. Tarihi Kentler Birliği üyeleri Ulucami ve Daruşşifası'na hayran kaldı. Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması'nın şehir için çok verimli olduğunu söyledi.

Sivas'ta yapılan, 3 gün süren Tarihi Kentler Birliği toplantılarının son gününü Divriği’ne ayıran konuk vali ve belediye başkanlarına Ulu Cami ve Daruşşifası'nda bilgi verildi. Amasya Valisi Celil Öz, yaptığı değerlendirmede, 2001 ve 2005 yılları arasında vali yardımcısı olarak görev yaptığı Sivas’ta bulundukları süre içerisinde, kültür varlıklarının korunması için yapılan çalışmaları yakından görme fırsatı bulduklarını söyledi. Tarih kenti Sivas denilince ilk akla gelenin dünya miras listesinde yer alan Ulu Cami’nin geldiğini söyleyen Vali Öz; Divriği’nin tarihi konakları, köprüleri, kalesi ve camileriyle önemli bir merkez olduğuna değindi. Divriği’de tarihi kültürel varlıkların korunmasının ilk başladığı 10 yıl önceki çalışmalarda katkısı olduğu için mutlu olduğunu dile getiren Vali Öz, tarihi konakların kamulaştırılması ve restorasyonlarıyla ilgili çalışmaların o dönemde başladığını hatırlattı. Ulucami ile yapılacak işlerin zor olduğunu belirten Öz, geçmiş yüzyıllarda doğru veya yanlış bazı müdahalelerin olduğunu ancak bunların iyi niyetli olduğuna vurgu yaptı.

“ULUCAMİ RESTORASYONU ÇOK ÖNEMLİ”

Vali Öz, 2004 yılında Bakanlar Kurulu toplantısının Sivas’ta yapıldığı dönemlerde, caminin kapsamlı bir şekilde restore edilmesi için karar alındığını hatırlattı. Öz, şöyle devam etti: “O dönem başlayan çalışmalar, proje, mimari, hazırlık, çevre, kamulaştırma. Belli bir mesafe alınmış olması memnuniyet verici. Kısa zamanda inşallah restorasyon çalışmaları başlar. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan ve ülkemizin tek eseri sayabileceğimiz bu binanın restorasyonu bu anlamda önemli. Bu süreç zorlu olacaktır ama bu binaya mutlaka bir ruh ve güzellik verecektir. Divriği’ne, Sivas’a ve ülkemize önemli bir katkısı olacaktır. Bu çalışmaların bundan sonraki süreci tamamlanıp bir kültür turizmi destinasyonu olarak tanıtımının büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Sivas ve Divriği’nin bu zenginliği var.”

“SİVAS’IN KÜLTÜR TURİZMİNDE YAPACAĞI ÇOK İŞİ VAR”

Divriği’nin dezavantajının ulaşım olduğuna işaret eden Celil Öz, "Hem demiryolu ulaşımıyla hem kara yoluyla bu anlamda da bir iyileşme sağlanırsa Divriği ciddi bir turizm destinasyonu olacaktır. Bu anlamda hem yerli hem yabancı turistlerin kültür turizmine yoğun bir ilgisi var. Sivas’ın ve Divriği’nin bunu değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde, tarihe değer verme ve kültür varlıklarını restore etme anlamında önemli bir sahiplenme söz konusu. Bu çerçevede, Tarihi Kentler Birliği toplantıları da önemli bir çalışma platformu. Bu çalışmanın devam etmesini diliyoruz. Sivas’ın kültür turizminde yapacak çok işi var. Şu ana kadar yapılan çalışmalar için teşekkür ediyoruz." dedi.

“SİVAS BULUŞMASI ŞEHİR İÇİN ÇOK VERİMLİ GEÇTİ”

'Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması' toplantılarına ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas Buluşması'nın şehir için çok önemli olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, toplantıların son gününde Divriği ve Ulucami’yi gezdiklerini belirterek, “Tarihi Kentler Birliği’nin bu sene Sivas’ta yapılması, Sivas’ın bütün kamuoyu ve medya nezdinde daha fazla gündeme gelmesini sağladı.” diye konuştu.

Sivas’ta farkında olmadıkları kadar çok ciddi manada tarihi ve kültürel eserler olduğuna işaret eden Başkan Ürgüp, şunları ifade etti: “Bu tarihi ve kültürel eserlere sahip çıkılmasının ne kadar önemli olduğunu hep anlatmaya çalıştım. Tarihi eserlerin kültürümüz ve inancımız açısından ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Toplantılar için farklı partilerden ve fikirden belediye başkanları var. Bizim konaklarda ve türbelerde yaptığımız çalışmaların ne kadar yerinde olduğunu gördük. Bir de Sivas’ın ve Divriği’nin özelliklerini tanıttık. Buradaki çalışmalar ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği aracılığı ile kamuoyuna yansıyacak, CD’leri yayınlanacak. Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması'nın başarılı olduğunu düşünüyorum. Katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası