Ege Postası
Geri

Hırsızlığa karşı meslek edindirme ve uyuşturucudan kurtulma programı yapılmalı

Jandarma, hırsızlığın önlenmesi amacıyla suçlular ve suça eğilimli kişiler için meslek edindirme kursları, uyuşturucudan kurtulma programları düzenlenmesini istiyor. Jandarma Genel Komutanlığı Güvenlik Bilimleri Dergisi'nde yeralan "Hırsızlık...
Hırsızlığa karşı meslek edindirme ve uyuşturucudan kurtulma programı yapılmalı
Haberler / Güncel
1 Temmuz 2013 Pazartesi 12:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Jandarma, hırsızlığın önlenmesi amacıyla suçlular ve suça eğilimli kişiler için meslek edindirme kursları, uyuşturucudan kurtulma programları düzenlenmesini istiyor.

Jandarma Genel Komutanlığı Güvenlik Bilimleri Dergisi'nde yeralan "Hırsızlık Suçunu Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi ve Geleceğe Yönelik Yaklaşımlar" konulu araştırmada, suçlu ve suça eğilimli kişiler için alınabilecek tedbirler sıralandı. Daha önce bir suç işlemiş ve ceza almışlar ile herhangi bir suçtan ceza almamış ancak kolluk tarafından suç işleme potansiyeli yüksek olarak değerlendirilebilecek şahıslar için alınabilecek kolluk tedbirleri, ıslah edici tedbirler ve önleyici tedbirler olarak incelendi.

SIKLIKLA ÇALINAN MALZEMELERE ELEKTRONİK İZLEME AYGITI TAKILMALI

Mevcut suçlular için alınabilecek kolluk tedbirleri şöyle: Suç analizi ile bölgesel hırsızlık özelliklerini, türlerini ve fail niteliklerini belirlemek. Suçluları özel ekipler ile yakalamak. Önleme araması yapmak. Çok suç işlenen yerlerdeki sıklıkla çalınan malzemelere elektronik izleme aygıtı takmak. İkinci el eşya satın alan ve satan yerleri kontrol etmek. Suçluların işbirliği yapmasını engellemek. Suçluların toplanabileceği alanları kontrol etmek. Merkezden suç eğitim timleri vasıtasıyla yerel bilgilendirme yapmak. Sorumluluk bölgesinde ikamet eden ve cezaevinden tahliye edilen suçlular hakkında bilgi sahibi olmak.

YAKALAMA ORANLARI İLE CAYDIRICILIK ARTIRILMALI

Suça eğilimli kişiler için alınabilecek kolluk tedbirleri de şunlar: En çok suç işlenen bölgelerde yaya devriyeler düzenlemek veya devriye sayısını artırmak. Hırsızlığı önleme kampanyaları yapmak. Yakalama oranlarını artırmak. Site yöneticileri ve apartman görevlilerinin farkındalık düzeyini artırmak. Kurumlarla işbirliğinde öncü olmak. Suça eğilimli kişilerin suçlularla irtibat kurabilecekleri alanları sınırlamak. Caydırıcılığı artırmak. Kışın kullanılmayan yazlıkların güvenlik tedbirlerini artırmak. Bölgede kontrolsüz izbe yerler, terk edilmiş binalar, ihmal edilmiş parklar gibi yerleri kontrol etmek.

SUÇLULAR İÇİN UYUŞTURUCUDAN KURTULMA PROGRAMI YAPILMALI

Mevcut suçlular için alınabilecek ıslah (tedavi) edici tedbirler ise şöyle: Meslek edindirme kursları. Uyuşturucudan kurtulma programı. Suçlu ile mağdurun bir araya getirilerek, suçun zararlarının suçlunun vicdanında hissettirilmesi. İşyerlerinde hükümlü çalıştırma zorunluluğunun takibi.

Suça eğilimli kişiler için alınabilecek önleyici tedbirler: Meslek edindirme, sosyal ve ekonomik içerikli eğitici kurslar düzenlenmesi. Uyuşturucudan kurtulma programı. İnsanların toplu bulunduğu eğlence ve dinlenme alanlarının kontrolü. Öğrencilerin okuldan kaçmalarının önlenmesi.

ALTIN VE PARA GİBİ DEĞERLİ EŞYALARIN EV YERİNE BANKALARDA BULUNDURULMASI SAĞLANMALI

Hırsızlık suçunun mağduru, zarara uğrama ihtimali taşıyan bireyler olabileceği gibi kurum veya kuruluşlar, sivil toplum örgütleri veya en genel manada toplum bile olabiliyor. Burada suça karşı alınması öngörülen tedbirler, mağdurların davranışlarında değişikliğe yol açarak onların hırsızlık suçu mağduru olmalarını önlemeye yönelik.

Mağdur odaklı alınabilecek tedbirler şöyle sıralanıyor: Suç analizi ile bölgedeki mağdur özelliklerinin ve profilinin belirlenmesi. Mahalle gözetimi. Malzemelerin işaretlenmesi. Güvenlik tedbirleri hakkında bilinçlendirme kampanyaları. Bireysel meskenlerde cam kilitleri, çelik kapı, balkon demirleri ve diyafon kullanılmasının özendirilmesi. Bireylerin altın ve para gibi değerli eşyalarının ev yerine bankalarda bulundurulmasının özendirilmesi. Mağdurlara düzenli aralıklarla bilgilendirme yapılması.

TOPLU KONUTLARA VE SİTELERE GÜVENLİK SERTİFİKASI VERİLMELİ

Durumsal suç önleme tedbirleri kapsamında, bireylerin suç işleme fırsatını ortadan kaldırmak, güçleştirmek veya suç işleme riskini artırmak suretiyle bireyleri suç işlemekten caydırmaya, güvenliği ve gözetimi artırmaya yönelik tedbirler
yer alıyor.

Ayrıca, buradaki tedbirler ile suçluların tespit edilebilme ihtimalinin artırılması, suç işleyebilmek için harcamaları gereken çabanın artması, suç işleyebilme riskinin artması ve hırsızlıktan elde edecekleri gelirin, ödülün azaltılması esas alınıyor.

Durumsal suç önleme tedbirleri şunlar: Toplu konutlara ve sitelere güvenlik sertifikası verilmesi. Evlerin boş olmadığı izleniminin verilmesi. Kooperatif ve sitelerde kamera sistemi, özel güvenlik görevlisi bulundurulması. Girişlerin sınırlandırılması ve gözetlenmesi. Tatile çıkanların değerli eşyalarının güvenli depolarda muhafazası. Suç fırsatlarını azaltmaya yönelik tekniklerin uygulanması.

MUTLU, HUZURLU VE SAĞLIKLI AİLE KAMPANYALARI DÜZENLENMELİ

Bölgesel veya İlgili Kurum/Kuruluşlar Tarafından Alınabilecek Tedbirler Bölgesel veya ilgili kurum/kuruluşlar tarafından alınabilecek tedbirlerle amaçlanan, hırsızlık suçunun işlendiği bölgeleri geliştirmek, ortak çabayı gerektiren alanlarda ortak çözümler üretmek ve hırsızlıkla mücadelenin sadece kolluk görevlilerinin tek başına yapabileceği bir şey olmadığı bilinci ile diğer ilgili kesimleri de bu mücadeleye ortak edebiliyor.

Bölgesel veya ilgili kurum-kuruluşlar tarafından alınabilecek tedbirler şunlar: Mutlu, huzurlu ve sağlıklı aile kampanyaları düzenlenmesi. Okul-Aile-Kolluk toplantıları düzenlenmesi. Komşuluk gözetimi. Küçük çocukları suça yönlendirenlere ceza verilmesi. Kanaat önderleri ve toplum üzerinde etkisi olan şahıslar tarafından bilinçlendirme yapılması. Yetersiz ışıklandırmaların düzeltilmesi. Hırsızlık suçuna verilen cezaların caydırıcılığının tekrar değerlendirilmesi. Hırsızlığa maruz kalan kurum veya kuruluşların tespit-ikaz ve kontrol merkezleri kurması. Kolluk kuvvetleri arasında işbirliği ve koordinasyonun artırılması. Kolluk kuvvetleri arasında ortak veri tabanı kullanılması.

Tek bir alanda mağdurların kendi evlerini güçlendirmesi gibi alınabilecek tedbirler, tek boyutlu olacağından dolayı, hırsızlık suçunun önlenmesinde kısmî etkisi olacağı belirtiliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası