Ege Postası
Geri

Bayındırlı süt üreticisinden rekabet çağrısı

Günlük 360 bin litre süt üretiminin yapıldığı Bayındır İlçesi'nde, yüksek fiyattan aldıkları yem nedeniyle emeklerinin karşılığını kazanamaktan yakınan üreteciler, yardım istedi. Özbekoğlu, ithal yeme izin verilmesinin yanı sıra süt sanayicileri arasında rekabetin de oluşması gerektiğini söyledi. Bayındır'da sütçüler hükümetten yardım istedi
Bayındırlı süt üreticisinden rekabet çağrısı
Haberler / Ekonomi
26 Haziran 2016 Pazar 10:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'in Tire İlçesi'nden sonra en çok süt üretilen ilçelerden Bayındır'da, hayvancılık önemli bir gelir kaynağı oldu. İlçede kurulan Süt Üreticileri Birliği ile Süt Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, hayvancılığın gelişmesi için, yem ve besicilik eğitimleri gibi önemli çalışmalar yaptı. İlçedeki süt üretimi de, hayvan sayısıyla birlikte artış gösterdi. İlçede yaklaşık 80 bin büyükbaş hayvandan, günlük 360 bin litre süt elde edildiği belirtildi.

"FİRMALAR REKABET ETMELİ" 

İlçedeki önemli süt üreticisi birliklerinden Süt Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin Başkanı Kadir Özbekoğlu, sorunlarının çözümünü istediklerini söyledi. Geçen yıllara göre, süt üretiminin arttığını belirten Özbekoğlu, şöyle konuştu:

"Geçen yıllara göre üretimimiz iyi. Ancak bugünlerdeki sıcaklıklardan dolayı, üretim biraz düştü. Sezon sonuna doğru Eylül ayı gibi tekrar düzelecektir. Bende kendi adıma günlük 100 litre artış sağladım yani yıllık 300 ton olan üretimim 350 tona çıktı. Diğer üyelerimizin üretiminde de artış var. Çünkü insanlar artık tarım yapamaz hale geldi. Hayvancılık yapmak zorunda kaldı." 

Hayvan sayısı ve üretim artmasına rağmen kazançlarında önemli değişiklik olmadığını savunan Kadir Özbekoğlu, "Üreteci olarak kazancımız artmıyor. Süt fiyatı için bakanlığın belirlediği 1 lira 15 kuruşluk fiyat uygulanıyor. Ama bu rakam sanayici ile üretici arasında uygulanıyor. Arada süt toplayıcı birlikleri yada kooperatifleri olduğu zaman üreticinin eline bu rakam geçmiyor. O zaman soğuk süt için 1 lira 10 kuruş, sıcak süt için de 95 kuruş kazanıyor. Ancak üretici ancak litrede 1.35 kuruş aldığı zaman emeğinin karşılığını alıp para kazanabilir. O zaman da tüketiciyi göz önünde bulunduran hükümet buna izin vermiyor. Bundan birlikte hareket eden sanayici, yararlanıyor. Sütü düşük fiyattan almak istiyor. Süt sanayicileri arasında rekabet sağlansa, o zaman bu rakamlardan alamayacaklar, herkes sütünü daha iyi fiyattan satacak" dedi. 



"BAŞKAN OLARAK AYLIK 5 BİN TL KAZANIYORUM"

Kendisine ait 60 inekten, aylık masraflarını çıkardıktan sonra ancak 5 bin TL kazanabildiğini ifade eden Kadir Özbekoğlu, "Eşim ve oğlumla birlikte çalıştığım için bu parayı kazanabiliyorum. Yanımızda işçi çalıştırsak, tuza ekmek banıp yiyecek hale geleceğiz. Para kazanamamamızın bir nedeni yem fiyatlarının yüksek olması. Neredeyse 1 kilo yem ile 1 litre süt aynı fiyata geliyor. Biz nasıl para kazanacağız o zaman' 1 büyükbaş hayvandan ancak 30 ay sonra süt üretimi yapılabiliyor. Yani süt de satsan, etini de satsan aynı fiyata geliyor. Bu nedenle yemde de ithalata izin verilmeli" diye konuştu.

ÜRETİMİN AZALMASINDAN KORKUYORUZ

Bayındır Belediye Başkanı CHP'li Ufuk Sesli de, süt üreticisinin zor durumda olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini, söyledi. Bir litre su ile bir litre sütün aynı fiyata denk geldiğini belirten Ufuk Sesli, "Süt üreticisi desteklenmedikçe çözüm olmaz. Şu anda süt üreticisi, soğutma işlemine tabi tutmadan sütünü satamıyor. Bu da yeni bir yatırım masraf demek. Soğuttuğu zaman 1 lira 15 kuruşa satıyor. Sıcak verdiği zaman 95 kuruşa ancak satıyor. Üretici bunlarla başa çıkamıyor. Süt üretiminin belli bir aşamanın altına düşmesi en büyük korkumuz" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası