Ege Postası
Geri

Bayraklı'da gündem işçi krizi ve maaşlar: Önal kalem kalem anlattı!

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, günlerdir belediyede yaşanan işçi krizine ilişkin yaptığı açıklamasında, "İşçi maaşları ile ilgili çok üzücü durumlara ve sorulara maruz kaldım. Kimse isteyerek ve bilerek böyle bir duruma düşmek istemez" dedi. Önal kalem kalem borçları ve gelirleri anlattı.
Bayraklı'da gündem işçi krizi ve maaşlar: Önal kalem kalem anlattı!
Haberler / Yerel Politika
6 Haziran 2024 Perşembe 20:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi Başkan İrfan Önal idaresinde gerçekleştirildi. 

TEFECİ FAİZİ!

Gündem dışı konuşmalarda işçi krizine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan İrfan Önal, "İşçi maaşları ile ilgili çok üzücü durumlara ve sorulara maruz kaldım. Kimse isteyerek ve bilerek böyle bir duruma düşmek istemez. Dediğim gibi, ekonomi sadece belediyenin tasarrufunda olan bir durum değil. Bizim bütçemizin sadece yüzde 40'ını personele aktarılacak iken pandemi sonrası maalesef bu oran kat ve kat artıyor. Şirketlerle ilgili ilk mecliste size samimi bir şekilde tüm durumu anlattım. Geçmiş dönemde maaşların nasıl ödendiğini sorarsınız; 50 milyon kredi kullanılıyor 82 milyon geri ödemeli. Ben geldiğim ilk mecliste 130 milyon kredi onayı aldım. 32 milyon üzülerek söylüyorum ki tefeci faizi. 50 milyon daha çekip 32 milyon faiz bırakmak benim vicdanımıza sığmıyor. 130 milyon kredi talebini aldıktan sonra ilk işim İller Bankası'na başvurdum. Dışarıya para vermemek için arkadaşlarımız kendi araçlarını alması için çalışmaya başladı. Hemen sonrasında tasarruf tedbirleri geldi. Benim yapmaya çalıştığım iş kamunun yararına. Dışarıya hizmet alımları ile  kendi iş makinalarımızın kirasını ödeyeceğimize, İller Bankası uzun vadeli düşük faizli kredi verirse araçları almamız için kredi çektim. Popülizm odur ki,  özel bankalardan kredi onayını duyunca gelenler oldu. Bayraklı Belediye bugüne kadar ödemelerini gününde yapmış bir kurum. Kredi vermeye hazırlar ancak babalarını hayrına vermiyorlar. 50 milyona 32 milyon geri ödeme alamıyorlar. Ben bunu vicdani bulmuyorum" diye konuştu. 

"MAYIS AYINDA PARAMIZ GELECEK"

Maaşlarda yaşanan kesintinin sebebini anlatan Önal, "Geldim ve ilk ay benden önceki yönetim imzalamış memurlar SDS'leri ile birlikte tüm alacaklarını almışlardı. Ancak  işçi maaşları eksik kalmıştı. Ben o zamanlarda şunu söylemiştim, 'siz maaşlarınızı tam almadan ben para almayacağım' demiştim. Bu yük sadece işçiye bindirilmemeli. Ayın 15'i geldiğinde kasada 43 milyon TL para vardı. 43 milyonu tüm çalışanlara orantılı bir şekilde ayırdık. Memurlarımıza tahakkuk edilmiş olan SDS'lerle beraber para maaşlarına  yetiyordu ve maaşları ödendi. Geri kalan para bir kuruşuna dokulunmadan şirket hesabına aktarıldı. Yüzde 67'si karşılandı, yüzde 33'lük bir eksik kaldı. 6 ayda bir emlak vergilerimiz geliyor. Bunun dışında İller Bankası'ndan gelen her ay paramız var ve İZSU'dan alınan katı atık paramız var. Bir önceki ay 40 milyon İller Bankası'ndan para geldi.  11 milyon çevre atık parası olarak İZSU'dan geliyor. Mayıs ayında  paramız gelecek. 6 aylık ödeneğimiz Mayıs ayında alıyoruz. O gün maaş ödenirken kasadaki tüm parayı eşit dağıtmaya çalıştım. Arkadaşlarımız dışarıda eylemler yapılıyor ve hukuki olarak olarak eylemlerini yapabilirler. Onlarca yakıştırmayı sineye çektim. Memurların tüm maaşlar ödendi. Yasal üst sınırı olan SDS var. Cumhurbaşkanlığı öncesinde bununla ilgili zimmet çıkarılmıştı ve 1 kereye mahsus bunu affetmişti. Arkadaşlarımız eylem yaparken şunu unutuyor, Memur maaşını belediye belirlemez devlet belirler. Babamızın parasını harcamıyoruz, milletin vergilerinden aldığımız parayo harcıyoruz. Vergilerin yasal üst sınırına çıkarsanız zimmet olarak döner. Bu zimmet bir kere affedildi, bir kez daha affedilebilir. Ancak ben oraya bakmıyorum asıl mesele yasanın dışına çıkmamalı. Ben yasanın dışına çıkmayı uygun bulmuyorum. Kısılan bu paralar zamanı geldiğin yasal sınırlar içinde ödenecek. İşçi düşmanı değilim. Bozulan biri ödeme dengemiz vardı. Ben bunun siyasetini yapmak ve  hizmet etmek için buradayım. Her şeyi yasanın emrettiği şekilde yapmaya kararlıyım. Kamunun parasını kamuya hizmet noktasında seçildim ve yapmaya kararlıyım. Bu iradeyi şartlar ne olursa olsun sürdüreceğim" ifadelerine yer verdi. 

"BABAMIZIN PARASI DEĞİL"

Belediye şirketlerinin durumuna ilişkin değerlendirmeler yapğan Başkan Önal, "2 şirketimiz var, biri Baybel diğer ise Bayraklı A.Ş. Bayraklı A.Ş KHK'lı personel dediğimiz daha önce taşeronda çalışmış ve şirkerimizde aktarılmış şirketimiz. Bu hizmet karşılığında bin çalışanımızın olduğu karşılığında 30 milyon artı sigorta vergileri ile 42 milyon para aktardığımız şirket. Bir diğer şirket BAYBEL'de kreş işlerimizi devrettiğim şirketimiz. Kreş ve halk konutlarda müşavirlik vermek üzere aldığı personelle yürüttüğü hizmet var. BAYBEL bizden aldığı paranın bir kısmı ile sigorta prim ödememiş ve işçi maaşlarını ödemek için borçlanmış. BAYBEL'in 100 milyonluk borcu oluyor. Net rakam ise 114 milyon 955 bin 543 TL borccu var. Bayraklı A.Ş'ye borcu oluyor. Bizim kreşlerimizde İzmir'deki en iyi standartlarda hizmet veren kreş. Bir öğrencinin maliyeti 16 bin TL. Yamanlar ve Onur mahallesinde 2 kreş daha açacağı ve yaklaşık 600 öğrenci kapasitemiz olacak. Şirketler bu zararı karşılamak için kimsenin babasının parasını harcamıyor. Bu meclisin yasal olarak yapabildiği bütçe kadar öğrenci alacağız. Başka ilçelerde arabalarla bize öğrenci geriyor. Ancak geliri 100 bin TL üzeri olan ailelerin 4 bin TL'den kreşten faydalanmasını doğru bulmuyorum. O sebeple geliri 100 bin TL üzeri olanları 12 bin TL'den alacağız. Hiçbirimiz babamızın parasıyla karşılamıyoruz. Biz bu kadar öğrenciyi indirimli alabiliyoruz diyeceğiz. Biz şu an 12 bine çıkardığımız halde maaliyetlerden zarar ediyoruz. Belediye kar gütmez ancak bunun sınırını da belirleyecek olan bizleriz. BAYBEL ile ilgili yasal düzenlemeyi yapacağız. Mevzuat neyi emrediyorsa onu yapacağız" ifadelerine yer verdi. 

"HER KURUŞUN HESABINI VERECEĞİM"

Bayraklı A.Ş'nin de mali tablosunu aktaran Önal, " Bayraklı A.Ş'nin de bu ayki maaşları hariç 704 milyon 92 bin 634 TL borcu var.  466 milyon sigorta 219 milyon vergi borcumuz var. Bu ayki tahukkuk edilen ödemeler 80 milyon. Yani şu an 784 milyon TL borcumuz var. Bayraklı Belediyemizin çekiş olduğu bir kredi var. Borcu da 323 milyon 623 bin 80 TL. Bununla ilgili belediyemizin kendi personel maaşının dışında aylık gideri 29 milyon TL. Nisan ve Mayıs ayında hiçbir ödemeyi yapmadık maaşları ödeyebilmek için. Mayıs ayında vatandaşlar 6 aylık emlak vergilerini ödedi. Güncel kasa durumu 53 milyon 350 Bin TL. İller Bankasında beklediğim para var. O geldiğinde iki şirketimizde iflas noktasına gelmiş borçlanma limitleri öz kaynaklarının üstüne çıktığı için sermaye artışı yapacak. Mayıs ayında artıya geçecek. Aldığımız tasarruf tedbirleri sürdürülebilir olması için söylüyorum. Bu paralar bizim değil, hizmet için gelen paralar. Her kuruşun hesabını görevimin son gününe kadar vereceğim. Her şeyden önce mali disiplini sağladıktan sonra imkan olacak ve yatırım kalemleri çeşitlenecek. Sizinle de kalem kalem paylaşacağım” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası