Ege Postası
Geri

Bayram Otel'de konaklayan uzmanlar: Otelde inceleme yapmadık

Van'da 24 kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği Bayram Otel'in sahibi Tevfik Bayram, bugün dördüncü kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya katılan Van AFAD Şube Müdürü Abdulhadi Gözmen, depremin ardından yaptıkları çalışmalarla...
Bayram Otel'de konaklayan uzmanlar: Otelde inceleme yapmadık
Haberler / Güncel
2 Mayıs 2013 Perşembe 17:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Van'da 24 kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği Bayram Otel'in sahibi Tevfik Bayram, bugün dördüncü kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya katılan Van AFAD Şube Müdürü Abdulhadi Gözmen, depremin ardından yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Depremden sonra iş yoğunluğu nedeniyle Bayram Otel'de hasar tespit çalışması yapamadıklarını ifade eden Gözmen, depremin ardından birinci önceliği dışarıda kalan insanların barınma, sağlık ve beslenme sorunlarını çözmeye verdiklerini aktardı. Diğer yandan depremden sonra otelde konaklayan Doç. Dr. Beyza Taşkın Akgül ile Yard. Doç. Dr. Pınar Özdemir Çağlayan'ın talimatla verdikleri ifadelerinde, depremin ardından Van'a geldiklerini ancak Bayram Otel'de bir inceleme yapmadıklarını ve herhangi bir rapor vermediklerini belirtti.

9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Otel'in sahibi Tevfik Bayram'ın yargılanmasına devam ediliyor. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Bitlis Cezaevi'nde tutuklu bulunan otel sahibi Tevfik Bayram'ın yanı sıra otel enkazında hayatını kaybedenlerin aileleri de hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Serdar Gürler'in yaptığı yoklamanın ardından, önceki duruşmada otelde inceleme yaptıkları iddia edilerek dinlenilmeleri talep edilen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Beyza Taşkın Akgül ile Yard. Doç. Dr. Pınar Özdemir Çağlayan'ın ifadeleri okundu. Akgül ve Çağlayan talimatla verdikleri ifadelerinde, depremin ardından Van'a geldiklerini ancak Bayram Oteli'nde bir inceleme yapmadıklarını ve herhangi bir rapor vermediklerini belirtti.

Mahkeme heyeti daha sonra, İl Acil Afet Durum (AFAD) Şube Müdürü Abdulhadi Gözmen'i dinledi. Depremin ardından yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler veren Gözmen, AFAD olarak depremin ardından ticari işletmelerin açık ya da kapalı tutulmasına yönelik bir duyurularının olmadığını açıkladı. Otelde bazı üniversiteler tarafından yapıldığı iddia edilen incelemelerle ilgili bilgilerinin olmadığını söyleyen Gözmen, Bayram Oteli'nde de herhangi bir hasar tespit çalışmasının yapılmadığını aktardı.

Birinci depremin ardından yapılan çalışmalarda öncelikli yıkılması gereken binalar listesinde Bayram Oteli'nin bulunmadığına dikkati çeken Gözmen, "Binalarda inceleme yaparken ekiplerin dışarıdan bakarak binaların hasar durumunu belirlemesi söz konusu değildir. 3 kişiden oluşan yaklaşık 50 ekip mahallelerde dolaşarak hasar tespit çalışması yaptılar. Kamu binalarındaki hasar tespit çalışmaları ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılıyordu. Otellere yönelik hasar tespit çalışmalarında herhangi bir öncelik tanınmadı. AFAD tarafından 81 ilde görevlendirilen ekipler Van'a gelerek hasar tespit çalışmalarını sürdürdüler." dedi.

"ÖNCELİĞİMİZ BARINMA, SAĞLIK VE BESLENMEYDİ"

Depremden sonra iş yoğunluğu nedeniyle Bayram Otel'de hasar tespit çalışması yapamadıklarını ifade eden Gözmen, depremin ardından birinci önceliği dışarda kalan insanların barınma, sağlık ve beslenme sorunlarını çözmeye verdiklerini aktardı. 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depreme kadar Bayram Oteli'nin bulunduğu caddedeki binalarda girmediklerini, öncelikli bölgelerde hasar tespiti yaptıklarını belirten Gözmen, çalışmalar sırasında depremin etkilerinin büyük olmasından dolayı eksikliklerin olabileceğini de kaydetti.

Daha sonra söz alan mağdur ailelerin avukatlarından Alptekin Ocak ise Tevfik Bayram'ın avukatları aracılığı ile mağdur ailelerle uzlaşma talep ettiğini ve talep ettikleri tazminatları ödemeyi kabul ettiklerini ileri sürdü. Ailelerin böyle bir durumu kabul etmediğini belirten Ocak, ailelerin şikayetlerini geri almasının davanın sonucunu etkilemeyeceğini dile getirerek sanığın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.

Sanık avukatları ise müvekkilleri Tevfik Bayram'ın sağlık problemlerinin olduğunu, kaçma şüphesinin olmadığını belirterek tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti de verilen aranın ardından eksik bilgi ve belgelerin toplanmasına ve Bayram'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşma ileri bir tarihe erteledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası