Çürük, sakat ve özürlü kavramları kanunlardan çıkarıldı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 96 ayrı yasal düzenlemedeki ‘özürlü’, ‘sakat’ ve ’çürük’ gibi ibarelerin 'engelli' olarak değiştirilmesini düzenleyen kanunu onayladı.Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gül’ün, 6462...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 96 ayrı yasal düzenlemedeki ‘özürlü’, ‘sakat’ ve ’çürük’ gibi ibarelerin 'engelli' olarak değiştirilmesini düzenleyen kanunu onayladı.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gül’ün, 6462 sayılı 'Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu' yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdiği duyuruldu.
Söz konusu düzenlenen yeni kanunla; Askerlik Kanunu'ndaki ‘çürük’ ifadesi ‘askerliğe elverişli olmama’ şeklinde değiştirildi. Yasanın geçici 46. maddesindeki ‘özürlüler’ ibaresi de ‘engelliler’ oldu.
Medeni Kanun, Terörle Mücadele Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu, Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun, Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Dernekler Kanunu, Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun da aralarında bulunduğu 87 kanundaki ‘özürlü’, ‘sakat’ ve ‘çürük’ gibi ifadeler ‘engelli’ ve türevi ibareler olarak yazıldı.
GEÇERLİLİK SÜRESİNCE RAPORDAN YARARLANACAKLAR
Dokuz kanun hükmünde kararnamede de aynı düzenleme yapıldı. Engelliler, daha önce ilgili mevzuata göre aldıkları sağlık kurulu raporlarına istinaden yararlandıkları haklardan raporun geçerlilik süresince yararlanmaya devam edecek. Engellilerin durumlarını niteleyen belge, kimlik, kart ve benzeri belgelerin yenilenmesi gerekmeyecek.