Ege Postası
Geri

Bayramı, sahillerde değil Afrikalı yetimlere yardım götürerek geçirdiler

Sudan’ın yetimlerine Türkiye sahip çıkıyor. Bazıları Ramazan Bayramı’nı tatil fırsatı olarak değerlendirerek, Güney sahillerinde denizlerde yüzerek dinlenirken, onlar bayramı Afrika’nın en sıcak ve en fakir ülkelerinden biri olan Sudan’a...
Bayramı, sahillerde değil Afrikalı yetimlere yardım götürerek geçirdiler
Haberler / Güncel
13 Ağustos 2013 Salı 13:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sudan’ın yetimlerine Türkiye sahip çıkıyor. Bazıları Ramazan Bayramı’nı tatil fırsatı olarak değerlendirerek, Güney sahillerinde denizlerde yüzerek dinlenirken, onlar bayramı Afrika’nın en sıcak ve en fakir ülkelerinden biri olan Sudan’a giderek, fakir ve yetimlere yardımda bulunarak geçirdi. Denizli Aksiyon Memurlar Derneği üyeleri, Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla dağıtılan yardımlara hem nezaret ettiler hem de paketleri bizzat Sudanlı fakir ve yetimlere teslim ettiler. Sudanlı yetimler ve fakirler ise yapılan yardıma karşılık gönüllülerin tek beklentisi olan “Allah razı olsun” diye dua ettiler.

Denizli Aksiyon Memurlar Derneği Başkanı Hakan Yörükoğlu, dernek üyeleri Ali Akyol, Ramazan Çetin, İlyas Dündar, Aydın Ünay ve yerel gazeteci Murat Demirbilek’in katıldığı Ramazan Bayramı yardım gezisi üç gün sürdü. Bayramın 1. günü başkent Hartum’da bulunan Afrika Üniversitesi’nde bayram namazı kılan gönüllüler, daha sonra Sudan’daki Türk okullarındaki bayramlaşma merasimine katıldı. Bayramlaşmanın ardından Cebre bölgesindeki şehitler yetimhanesinin açılışı yapıldı. Yetimhanenin açılış kurdelasını İstanbul Kimse Yok Mu Derneği gönüllüsü TV Programcısı Seda Kement gerçekleştirdi. Açılış ve yardımlardan dolayı duygulanan yerli kadınlar tekbirler getirdi.

Sudan Şehitler Yetimhanesi Müdüresi Hediye Muhammed Salih, yetim çocuklara getirilen yardımı dağıtmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Allah, yapmış olduğunuz ve yapacak olduğunuz hayırları kabul etsin. Şu anda çok farklı bayram kutluyoruz. Allah sizlerden razı olsun. Rabbim yapılan hayırları şimdiden kabul buyursun.” diye dua etti. Gönüllüler, erzak paketlerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmanın ardından çocuklara da bayram şekeri ikram etti.

Kimse Yok Mu Derneği’nin İstanbul şubesi gönüllülerinden Özlem Erdoğan, yetimhanede, Darfur bölgesinden savaştan kaçarak gelen mültecilerin yaşadığını söyledi. Erdoğan, Sudan’ın yetimhanesinin bir özelliğinin, yetimhanede çocukların kalmadığını, muhakkak bir akrabasının yanında durduğunu ifade ederek, “Buraya sabah gelirler yerler içerler, akrabalarının yanlarına dönerler. Burada Arapça ve alfabe öğrenirler. Biraz Müslümanlığın getirdiği bir şey. Muhakkak birileri bu çocukları sahipleniyor. Bu bölgede yaklaşık 2 bin yetim bulunuyor. Biz yardım ederken de titiz davranıyoruz. Bölgede erkekler genellikle kabileler arası iç savaştan ya da hastalıktan ölmüş.” dedi. Sudan, Somali ve Kenya gibi ülkelerde bir insanın ya çok fakir ya da çok zengin olduğunu, orta kesimin olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Bir eve gittik sadece susam yağıyla soğan kavurup yendi. Başka bir eve gittik en az 30 çeşit yemek vardı. Birleşmiş Milletler önceden buradaki fakirlere yardım ediyordu. Buradan çekildi. Kendi devletleri ise sadece okuldaki defter, kalem ihtiyacını karşılıyor. Bir de okul aidatını veriyor. Başka türlü kesinlikle fakirlere yönelik devletin hiçbir projesi yok.” diye ifade etti.

Ailesiyle bayram geçirmek yerine Sudan’daki çocuklarla bayramı yaşamak istediklerini dile getiren Denizli Aksiyon Memurlar Derneği Başkanı Yörükoğlu da “Çünkü buranın ayrı bir manevi havası var. Bugün gittiğimiz yerde Darfur bölgesinden Hortum’a kadar yürüyerek gelmiş insanların kurduğu baraka evler var. Yaklaşık 200 yetim çocuğa yardımda bulunduk. Bu yardımlar, derneğimize gönül vermiş olan arkadaşlarımızın Ramazan boyunca kendi çocuklarına değil de bu çocuklar yesin diye yapmış oldukları yardımlardır. Arkadaşlarımızın çoğu özellikle buraya yardım yapılacak diye hassas davrandılar. Biz de bu konuya dikkat ettik. Hassas davrandık.” diye konuştu. Sadece Ramazan’da değil, 'başka zamanlarda neler yapabiliriz'' Diye arkadaşlarıyla görüştüklerini anlatan Yörükoğlu, şöyle devam etti: “Buradaki insanların çok ihtiyacı var. İnşallah bu tür organizasyonlar devam eder. Sudan’da güzellikler var. Bu insanların, bu güzellikler yanında mağdur olması bizim yüreğimizi parçalıyor. Diğer arkadaşlarımızı da buralara gönderip buraları görmelerini arzu ediyoruz. Ramazan’ı burada yaşamalarını arzu ediyoruz. Bizim inansımız yardımı, yardım etmeyi çok seviyor. Buradaki çocukların Ramazan’ında bir şeyler değiştirebildiysek ne mutlu bizlere. Buralarda açılan okulların eğitim seviyesi önemli. Bu okular buradaki insanların fakirliğini inşallah azaltacak. Belki de daha farklı yararları olacak.” şeklinde konuştu.

Ali Akyol da Afrika ülkelerinde yoksullukla birlikte cehaletin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, “Burada kurulan eğitim kurumlarında yetiştirilmiş öğrenciler kendi ülkelerinde çalışmaya başladığında bu sıkıntıların gideceğini inanıyorum.” diye konuştu. Geziye katılan Denizlili gazeteci Murat Demirbilek ise bayramı ailesiyle geçirmek yerine Sudan’da yardım edenlere şahit olmanın kendisini mutlu ettiğini dile getirdi. Demirbilek, şunları ifade etti: “Özellikle Şehitler Yetimhanesi’ndeki yardımlar esnasında oradaki kişilerin sizleri tekbir sesleriyle karşılaması beni çok duygulandırdı. Manevi anlamda ve duygusal anlamda dolu dolu bir gezi oldu. Ellerinde kaynak var, değerlendirmesini bilmiyorlar. Sürekli sömürüldükleri için ellerindeki kaynaklarını kullanmasını bilmiyorlar. Bu sömürü düzenini buradaki Türk okulları sayesinde aşacaklarına inanıyorum. Ellerindeki cevherin farkına, Türk okullarından alacakları eğitim sayesinde aşacaklarına inanıyorum.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası