Ege Postası
Geri

Bergama'da altın madeni zaferi!

Bergama'nın Kapukaya Köyü mevkiinde yapılması planlanan ‘Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi’ projesiyle ilgili ÇED İptali kararı Danıştay tarafından onaylandı. Karar çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.
Bergama'da altın madeni zaferi!
Haberler / Güncel
30 Temmuz 2020 Perşembe 10:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, "Bu kararla yüreğimize su serpildi, on yıla yakındır bölge köylüsüyle birlikte Koza Altın'a karşı verdiğimiz mücadele yargı zaferiyle sonuçlanmasından mutlu olduk." dedi.

4 BİN 325 HEKTAR KIZILÇAM, ZEYTİNLİKLER, MERALAR, TARIM ALANLARI KURTULDU

Engel ayrıca; “Bu kararla Kapukaya'da ki 4543,2 hektarlık orman alanında bulunan 4 bin 325 Kızıl Çam'ın kesilmesi, zeytinlikler, tarım alanları, meralar yok olmaktan kurtuldu. UNESCO kültür mirası listesinde yer alan Kibele kutsal alanının tahrip olmasının önüne geçildi. Bölge'de bulunan ve Bergama'yı besleyen zengin yeraltı su kaynakları korundu. UNESCO kültür mirası listesinde yer alan Kibele kutsal alanının tahrip olmasının önüne geçtik. Bölge'de bulunan ve Bergama'yı besleyen zengin yeraltı su kaynaklarımızı koruduk. O nedenle en az Yerli Tahtacı ve Kapukaya köylüsü kadar Bergamalı da sevinmelidir”

EKOLOJİK HASSAS BÖLGE

‘Ekolojik Hassas Bölge’ olarak tanımlanan Bergama Kozak yaylasında, endemik bitki ve hayvan türlerinin yanı sıra UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olduğunu ifade eden Avukat Arif Ali Cangı ise; “Bu davanın asıl kazandıranı, 30 yıla ulaşan Bergama hareketinin neferleri, Yerli Tahtacı köylüleri, dönemin belediye başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Çevre Platformu, İzmir Tabip Odası ve tüm Kozaktır. Kozak'ın gözü aydın” sözlerine yer verdi.

NELER YAŞANDI'

Kayyım ile yönetilen Koza Altın İşletmeleri Ovacık Altın Madeni tesisine rezerv sağlamak amacıyla fıstık çamı ile ünlü Kozak Yaylası'nda açık maden ocağı açmak için girişimde bulunmuştu. Mahkeme sunulan bilirkişi raporunu esas alarak “Çevresel Etki Değerlendirmesi” hakkında olumlu karar verilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Böylece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın “ÇED Olumlu” kararı geçerliliğini yitirirken, mahkeme yürütmeyi durdurdu. Ancak kararın ardından maden konuyu Danıştay’a taşıdı. Tüm bunlar yaşanırken Bergama Belediyesi’nin bu davadan çekildiği haberi çevreciler tarafından üzüntüyle karşılandı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası