Bergama'daki karakoldaki dayak iddiası yargıya taşındı
İZMİR’in Bergama İlçesi’nde, karakola arkadaşının oğlu Muammer Zeybek’i sormaya giden Adnan Yörür’ü kelepçeleyip dayak attıkları ve işkence ettikleri ileri sürülen 9 polis memurundan 6’sına, 12’şer ay 'kıdem durdurma', 3’üne ise 1’er günlük 'maaş kesme' cezası verildi. Ayrıca, 9 polis memurundan 1’i hakkında 'işkence' suçundan 12 yıl, diğerleri hakkında ise 'kötü muamele ve yaralama' suçlarından Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 1 ile 6’şar yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İZMİR - Olay, geçen yıl 22 Ağustos’ta, Zafer Mahallesi’nde meydana geldi. Bergama İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün hemen arkasındaki sokakta 22 yaşındaki Muammer Zeybek ile kimliği belirsiz bir kişinin kavga ettiğini gören polisler ayırmak için müdahalede bulundu. İddiaya göre, Muammer Zeybek direnince polisin müdahalesi sertleşti. Zeybek zor kullanılarak gözaltına alındı. Oğlunun gözaltına alındığını öğrenen baba 44 yaşındaki Talat Zeybek, eşiyle polis merkezine gitti. Burada nöbetçi polislere, oğlunu görmek istediğini söyleyen Talat Zeybek, izin verilmemesi üzerine polislerle tartıştı. Polisler, Talat Zeybek’in yanındaki arkadaşı Adnan Yörür’ü ellerini kelepçeleyerek karakolun içine aldı ve iddiaya göre tartakladı.
Karakoldan çıkan Talat Zeybek, eşi Yadigar ile yolda yürürken yere yığıldı ve Zeybek’in ilk incelemede kalp krizi nedeniyle öldüğü tespit edildi. Bu arada, bir süre gözaltında tutulan Muammer Zeybek ise ifadesinin alınmasının ardından savcının talimatıyla serbest bırakıldı.
ELLERİ KELEPÇELİ DAYAK
Adnan Yörür’ün yerde elleri kelepçeli halde dövülüp şiddete maruz kalmasının karakoldaki güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği ortaya çıktı. Polis memurlarının Yörür’ü yerde yüzüstü yatarken, üzerine çıkıp başını ayaklarıyla ezip vurdukları, bu şekilde işkence yaptıkları tespit edildi. Olayın ortaya çıkmasının ardından, 6 polis memuru başka yere tayin edilirken, 3’ü ilçede görev yapmaya devam etti.
MÜFETTİŞ RAPOR HAZIRLADI
İçişleri Bakanlığı, karakoldaki dayak olayını soruşturması için Mülkiye Başmüfettişi görevlendirdi. Müfettiş, "Gözaltına alınan Muammer Zeybek’in ardından polis memurlarını ikna etmeye çalışan Adnan Yörür’ü karakol içinde dövdükleri kamera görüntülerinden de tespit edilen polis memurları İ.E., T.G., G.Ö., N.İ., N.U. ve M.K.’nın, Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’nün, 7/A-1 maddesi gereği 12 ay süreli kıdem durdurma cezasının verilmesi gerekir. Yapılan muamelenin vehameti ve sonucunda şikayetçinin bir kaburga kemiğinde kırık meydana gelmiş olması da dikkate alınarak iyi sicilden dolayı bir alt disiplin cezası uygulaması yapılması ise yerinde olmayacaktır. Ayrıca bu olayları gördüğü halde durdurmak için hiçbir girişimde bulunmayan ve sessiz kalan polis memurları E.Y., A.A. ve M.K.’nin de 5/A-6 maddesi gereği 3’er gün maaş kesme cezası ile cezalandırılmaları gerekir. Müştekinin şikayetçi olduğu başpolis memuru S.G.’nin ise bu yönde bir davranışının tespit edilmediğinden hakkında ceza verilmesine yer yoktur" görüşlerini raporunda belirtti. Müfettiş, ayrıca, kendini savunamaz durumda yerde elleri kelepçeli halde yatan Adnan Yörür’ün üzerine çıkan resmi giyimli polis memurlarından birinin sallanıp indiğini, bir başkasının ise dizleri ile başını bastırdığını, zaman zaman saçlarından tutup çektiklerini, başına tekme attıklarını, kötü muameleye tabi tuttuklarını söyledi. Müfettiş, tespitleri doğrultusunda, Adnan Yörür’ün, Bergama Emniyet Müdürlüğü’nde polis memurlarınca maruz bırakıldığı muamelenin, 'insan onuruyla bağdaşmayan ve kişinin bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak, işkence yapmak' olarak tanımlanan disiplin suçu çerçevesinde değerlendirilmesinin uygun görüldüğünü vurguladı.
DİSİPLİN KURULU, 12 AY KIDEM DURDURMA CEZASI VERDİ
Müfettişlerin hazırladığı rapora göre, Emniyet Disiplin Kurulu, polis memurları İ.E., T.G., G.Ö., N.İ., N.U. ve M.K.’yı 12’şer ay 'kıdem durdurma', bu olayları gördüğü halde durdurmak için hiçbir girişimde bulunmayan ve sessiz kalan polis memurları E.Y., A.A. ve M.K.’yi, 1’er gün 'maaş kesme' cezası ile cezalandırırdı. Kurul, müştekinin şikayetçi olduğu başpolis memuru S.G.’nin ise bu yönde bir davranışının tespit edilmediğinden hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.
CEZA DAVASI AÇILDI
Adnan Yörür’ün, karakolda kendini savunmayacak bir halde yerde elleri kelepçeli halde yatarken dövülmesiyle ilgili olarak 9 polis memuruna ceza davası da açıldı. Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Adnan Yörür’ün üzerine çıkıp tepinen polis memuru M.K. hakkında 'işkence' den 12 yıl, İ.E., T.G., G.Ö., N.İ., N.U. E.Y., A.A. ve M.K.’nin ise 'kötü muammele ve yaralama' suçlarından 1 ile 6’şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açıldı. Bu dava henüz sonuçlanmadı.(DHA)