Kore Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı kapsamında düzenlenen "Anadolu Odise" etkinliğine katılan 27 kişilik Güney Kore heyeti, İzmir'in Bergama ilçesini ziyaret etti.
İki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe katılan, aralarında akademisyen, konsolosluk çalışanı ve basın mensuplarının bulunduğu heyet, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama'daki Akropol ve Kızılavlu'yu gezdi.
Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, heyeti, tarihi eserler hakkında bilgilendirdi.
Hanyang Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hee Soo Lee, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koreli bilim adamlarından oluşan heyetin 10 gün boyunca Türkiye'yi gezeceğini söyledi.
Türkiye ve Kore'nin "kan kardeşi iki ülke" olduğunu belirten Lee, "İki ülke Kore Harbi'nden 2003 Dünya Kupası'na kadar çok yakın ilişki içerisinde. Bu kadar yakınlığa rağmen kültür olarak birbirimiz hakkında çok bilgiye sahip değiliz." dedi.
Türk kültürü ve tarihinin çok zengin olduğunu dile getiren Lee, "Türk kültürünü ve tarihini yerinde incelemek için, Türk hocalarıyla baş başa ilişkiler kurmak adına, geniş çapta katılım halinde buradayız. Heyet, Türkiye'nin bu kadar zengin kültüre ve geçmişe sahip olmasına hayran kaldı." diye konuştu.
TÜRKLER BİZE HİÇ YABANCILIK HİSSETTİRMEDİ
Gezi sırasında Kore gazileriyle de karşılaştıklarını ve duygulandıklarını anlatan Lee, "Türk kardeşlerimizin misafirperverliği çok güzel. Bize hiç yabancılık hissettirmediler. Gittiğimiz her yerde kardeş gibi davranıyorlar." ifadelerini kullandı.
Ustura da Kore Cumhuriyeti ile Türkiye arasında kültürel etkileşimi sağlamak adına heyeti Bergama'da ağırlamaktan büyük sevinç duyduklarını dile getirdi.
Heyet, gezi sonrasında Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan ve Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in davetlisi olarak yemeğe katıldı. Yemekte, ilçede yaşayan Kore gazileri de hazır bulundu. (AA)