Ege Postası
Geri

Beş yılda 400 ton atık yağ toplandı

Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında atık yağların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla 2009 yılında başlatılan kampanyaya ilgi her geçen yıl arttı. Vatandaşlar evlerde topladıkları atık yağları, belediye semt merkezlerine, zabıta amirliklerine ve muhtarlık binalarına teslim etti.
Beş yılda 400 ton atık yağ toplandı
Haberler / Yerel Yönetimler
16 Ocak 2014 Perşembe 10:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - 32 ton ile başlayan kampanya beş yılın sonunda 400 tona ulaştı. Bir litre atık yağ bir milyon litre suyu kirletiyor. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,” Toplanan 400 ton atık yağ suya karışsaydı; 400 milyar litre su kirlenecek ve insan sağlığını etkileyecekti, kampanya başarılı” dedi.

Atık yağların toplanması amacıyla belediye hizmet binalarına atık yağ toplama kapları yerleştirildi. Gültepe, Mehtap ve Toros semt merkezlerinin yanı sıra, Güzelyalı Melahat Yılmayan Öğretmenevi, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Alsancak, Güzelyalı, Halkapınar ve Hatay Zabıta Karakollarına da atık yağ toplama bidonları konuldu. 2009 yılında başlatılan kampanya hedefine ulaştı. Beş yılda 400 ton atık yağ toplandı. 32 ton ile başlayan toplama kampanyasında 2013 yılında 122.571 tona ulaşıldı.
Pazaryerlerinde de yürütülen kampanyalara destek veren vatandaşların da katkılarıyla kampanya çok ilgi gördü; Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,“ Vatandaş bilinçleniyor, çevreye daha duyarlı olunuyor. Destek giderek artıyor” diyerek hedef büyütünce beş yıllık toplamda rakam 400 tona çıktı.
Vatandaşların atık yağları teslim edebilmeleri için her türlü kolaylığı sağladıklarını belirten Başkan Tartan, muhtarlık ofislerinin de devreye girmesiyle birlikte duyarlı vatandaşların teslim ettiği atık yağ oranının giderek katlandığını söyledi. 2009 yılında 32 ton atık yağ ile başlayan projenin geldiği noktanın çok sevindirici olduğuna dikkat çeken Başkan Tartan şöyle konuştu:
“Biriken atık yağların toplanmasından sorumlu olan Ulusal İzmir firması geri dönüşüm yoluyla atık yağları biodizel olarak tekrar kullanıma kazandırıyor. Çevre Müdürlüğü’nün başlattığı uygulamaya vatandaşlardan olumlu tepkiler gelmesi sonucu çalışmayı evlere yaygınlaştırdık. Bu doğrultuda çeşitli merkezlere atık yağ varilleri konuldu. Kızartmalarda kullanılan yağlar lavabolara döküldüğünde çevreye büyük zararlar veriyor ve içme sularına karışıyor. Evlerde de kadınlar bu yağları toplayarak kendilerine en yakın semt veya zabıta merkezlerine götürüyorlar. Böylece hem çevreye zarar vermemiş hem de ekonomiye katkı sağlamış oluyorlar. Kampanya tuttu, destek büyük. Önümüzdeki yıl bu rakam evlerden toplanan atık yağlarla birlikte daha da artacaktır. Görüyoruz ki, projenin yaşama geçmesiyle birlikte ilgi her geçen gün büyüyor. Bu da çevre bilincinin arttığına dair iyi bir işaret. İşletmecilerin duyarlılığı sayesinde artışın bu rakamlara ulaşmasını sağladı. Lavaboya dökülen 1 litre bitkisel ve hayvansal yağ 1milyon litre suyu kirletiyor. Dünyayı tehdit eden tehlikeye lütfen izin vermeyelim ve evinizde değil; atık yağları muhtarlıklara koyduğumuz atık yağ bidonlarında biriktirelim”

Konak Belediyesi daha önce de bir dizi etkinlikle çevreye karşı duyarlılık ve bilinci artıran; naylon yerine bez torba kullanımı, atık pil toplama, evcil hayvanlar çevreyi kirletmesin kampanyalarını yaşama geçirmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası