Bilirkişi İZBAN dosyasını iade etti
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 'çete lideri' sıfatıyla yargılandığı 130 sanıklı Büyükşehir Davası’nda süreci uzatacak gelişme oldu. İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) tanıtım filmi ve sinema salonlarında gösterimi hakkında rapor hazırlaması için görevlendirilen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü, dosyayı iade etti. Mahkeme 10 Eylül’de yapılacak duruşmada yeni bilirkişi tayin edecek.
İZMİR - İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Büyükşehir Belediyesi devasında, İZBAN tanıtım filmi ve bu filmin 32 sinema salonunda gösterimi ile ilgili ihale dosyalarını incelemek üzere görevlendirilen bilirkişilerin, filmi çeken prodüksiyon şirketinin sanık yöneticilerinden 125 bin lira talep ettikleri ve olumlu karşılık alamadıkları için de raporu aleyhte hazırladıkları iddia edildi.
İhaleyi kazanan Sportsnet şirketinin yetkililerinden olan bazı sanıkların avukatı, bu iddiaları mahkemede de dile getirdi. Yaşanan gelişmeler sonrasında mahkeme heyeti geçen 24 Ocak’ta görülen 4’üncü duruşmada İZBAN tanıtım filmi için yeni bilirkişi atanmasına karar verdi. Mahkeme dosyaya, Mimar Sinan Üniversitesi’ni bilirkişi olarak belirlendi. Dosya üniversiteye gönderildi.
Davanın 14 Mayıs tarihinde yapılan duruşmasına İZBAN dosyasıyla ilgili bilirkişi raporu gelmedi. Gözler 10 Eylül 2013 tarihinde yapılacak duruşmaya çevrildi. Ancak, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü, mahkemeye gönderdiği yazıyla, konunun kendi uzmanlık alanları olmadığını, sinema tarihi ve sanat alanında eğitim verdiklerini belirterek, raporun bir İletişim Fakültesi’nden alınmasının doğru olacağı notuyla İZBAN dosyasını iade etti. Bu durumda 10 Eylül günü yapılacak duruşmada mahkeme heyetinin yeni bir bilirkişi tayin etmesi bekleniyor.
DEMİR: “3-5 AY UZAR”
Davada Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ÜNİBEL Genel Müdürü Ali Sabuktay’ın avukatı olan Ercan Demir, bu gelişmenin davayı normal sürecinden 3-5 ay daha uzatacağını söyledi. Avukat Demir, “Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü’nü bilirkişi olarak biz istemiştik. Ancak, Fakülte bu kadar teknik konularda bilirkişilik yapamayacağını, sinema tarihi ve sanatı eğitimi verdiklerini belirtmiş. İletişim fakültelerini rapor için önermiş. Mahkeme, muhtemelen iletişim fakültesi olan bir üniversiteye dosyayı gönderecektir” dedi.
TÜM DOSYALARA KAMU ZARARI RAPORU
Avukat Ercan Demir, 10 Eylül’de yapılacak duruşmada ayrıca kendisinin talep ettiği, tüm dosyalarda kamu zararı konusunda rapor alınmasıyla ilgili Mahkemenin bir karar vermesini beklediklerini söyledi. Çankaya Katlı Otoparkı dosyası gibi kamu zararı konusunda hiç rapor alınmamış konular olduğunu belirten Demir, “Savcının belirlediği bilirkişiler dışında ehil bilirkişiler tarafından, kamu zararıyla ilgili rapor yazacak bilirkişiler tayin edilmesini istiyoruz. Eğer savcının bilirkişileri dışında bilirkişilere gönderilirse, raporların olumlu çıkacağına inanıyorum. En uygun bilirkişiler de emekli Sayıştay denetçileridir. Mahkeme dosyaları Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderirse, bu mahkeme de belediyelerin işleyişlerini çok iyi bilen emekli Sayıştaş denetçileri havuzundan bilirkişi tayin eder” dedi.(DHA)