Ege Postası
Geri

Binlerce öğretmen mağdur oldu

​Son dönemde verdiği kararlar ve eğitim sistemine yönelik art arda gelen değişiklikler sonrasında büyük tepki toplayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel eğitim kurumlarına yönelik yeni düzenlemesi tartışmalara yol açtı. İzmir’de ve Türkiye genelinde 2003 yılında sertifika vererek öğretmenlik hakkı tanıdığı binlerce özel eğitim kurumu çalışanına, “Artık öğretmenlik yapmazsınız” diyen bakanlığın bu kararı eğitim camiasından büyük tepki topladı. MEB, kurumlardan ve eğitimcilerden gelen şikayetler sonrasında geri adım atarken, öğretmenlere 2015 yılının yaz aylarına kadar ek süre tanıdı.
Binlerce öğretmen mağdur oldu
Haberler / Genel
15 Aralık 2014 Pazartesi 10:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yaklaşık 13 yıl önce hayata geçen düzenleme ile engelli öğrencilere ders veren özel eğitim kurumlarında alan dışı öğretmenlere kurs açarak sertifika veren ve öğretmenlik hakkı tanıyan Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamadan vazgeçme kararı aldı. Geçtiğimiz haftalarda yapılan mevzuat değişikliği sonrasında öğretmenlerin çalışma izinlerini iptal ederek derslere girme hakkını ortadan kaldıran ve özel eğitim, rehabilitasyon ve psikolojik destek gibi alanlardan mezun öğretmen adaylarına kontenjan açmayı hedefleyen bakanlığın bu hamlesi binlerce öğretmenin mağduriyetini gündeme getirirken, eğitim camiasından ise tepki gecikmedi.
 
 
MEB ÖĞRETMENLERE VERDİĞİ HAKKI GERİ ALDI
Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim kurumunda görevleri öğretmenlere verdiği hakkı geri alınca ortalık karıştı. Fakültelerin özel eğitim bölümlerinden mezun öğretmen adaylarına yer açmak amacıyla kurumlarda ders veren mevcut eğitimcilerin imza ve  ders verme yetkisini kaldırmaya yönelik düzenlemeye giden bakanlığın kararı büyük tartışmalara yol açtı. Geçtiğimiz haftalarda özel eğitim kurumlarına konuyla ilgili yazı gönderen bakanlık, geçmişte açtığı kurslarla görev yetkisi verdiği alan dışı öğretmenlerin bundan sonraki dönemde derslere giremeyeceğini duyurdu. Kararla birlikte hem kurumlarda ders gören engelli öğrenciler, hem de zihinsel engellilere eğitim veren kurumlar mağduriyet yaşadı.
 
ÖĞRETMENLER İSYAN ETTİ
Yaşanan krizle birlikte esas mağdur ise özel eğitim veren alan dışı öğretmenler mağdur oldu. 2003 yılında bakanlık tarafından açılan kurslar ile sertifika alarak derslere girme yetkisi tanınan eğitimciler, yaklaşık üç hafta süresince gelen tebliğ doğrultusunda derslerden alıkonuldu. Bakanlığın kendilerine tanıdığı hakkı geri aldığını savunan ve büyük kısmı ilkokul öğretmeni olan, emeklilik süresinin ardından çalışmaya devam etmek zorunda kalan öğretmenler yaşanan durumu il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine taşıdı.
 
HEM KURUMLAR, HEM EĞİTİMCİLER MAĞDUR OLDU
Yaşanan çıkmazın okullarda eğitimi aksatması üzerine bakanlığa şikayet yağdıran öğretmenlerin bu hamlesi üzerine bakanlık, bu sefer de özel eğitim alanlarında uzman olmak için verilen sertifikalarda yeterlilik şartını yeni bir düzenlemeye giderek 150 saat ve 540 saat derse çıkardığını kurumlara tebliğ etti. Alan dışı atmalarla kadrolarını oluşturan özel eğitim kurumları da sertifika karşılığı çalışma izni verilen öğretmenlerin bir kalemde silindiğini savunarak “Şimdiye kadar bu atamalar yasaldı, şimdi mi yasak oldu'” diyerek bakanlığa tepkini dile getirdi.
 
BAKANLIK “PARDON” DEDİ, KARARINDAN KISMEN VAZGEÇTİ
Bakanlıkça kurumlara gönderilen ikinci yazıda, sertifika programı dahilinde gördükleri ders söz konusu rakamların altında olan öğretmenlere yönelik Haziran 2015’te yeni bir eğitim programı başlatılacağı ilan edildi. Gelen cevapla birlikte, bakanlığın yaptığı düzenlemeye karşı dava açmaya hazırlanan özel eğitim merkezleri ve kurumlar önümüzdeki eğitim yılına kadar rahat bir nefes almış oldu, ancak bu sefer de belirsizlik başka bir boyut kazandı.
 


BU SEFER DE SERTİFİKA BİLMECESİ BAŞLADI
Yaptıkları baskılar sonucu bakanlığın geri adım atmasıyla rahat nefes alan kurumların mevcut öğretmenleri, gelişmeleri belirsizlik olarak nitelerken, “Açılacak kursların ne olup, ne olmayacağı, uygulamanın nasıl işletileceği belli değil. İlave ders görmek için ücret ödeyecek miyiz, o da belli değil. Madem engelli bireylere gerekli olan özel eğitimi yalnız alanda yetişmiş personel verecekti,  o zaman bizlere niye bu hakkı tanıdıla? Madem bu hak bize verildi, neden şimdi geri almaya çalışıyorlar'” diyerek bakanlığın girişimlerine tepki gösterdi.
 
ÖĞRETMENLER BİRBİRİNE DÜŞTÜ
Diğer yandan, üniversitelerin eğitim fakültelerindeki özel eğitim bölümlerinde lisans eğitimi gören öğretmen adayları da, bakanlığın tartışmalı düzenlemesine  sebebiyle mağdur olduklarını savunarak, alan dışı atamaların ve sertifika düzenlemesinin tamamen kaldırılmasını istedi. Geçtiğimiz haftalarda düzenledikleri çeşitli eylemlerle bakanlığı protesto eden öğrenciler, alanlarına kursla öğretmen ataması yapılmasına son verilmesi için imza toplamaya başladı.
 


“BAKANLIK YAPTIĞI YANLIŞTAN GERİ DÖNDÜ”
Eğitim-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, “Özel eğitim çok önemli bir konu ve bu alanda eğitim gören çok sayıda da öğrenci mevcut. Devlet kendi olanakları ile öğrencilerin eğitimlerini sağlayamıyor ve yük özel eğitim kurumlarının sırtında. Devletin bu kurumlarda görev yapacak öğretmenlerde belirli standartları araması doğrudur. Uzmanlık isteyen bir branş ve öğretmenlerin bu formasyona sahip olması gerekiyor. Ancak öğretmenlerin sayısında da uzun süredir eksiklik var. Eğitim kurumlarını tedirgin etmeye hiç gerek yok. Söz konusu kurumlar bir yatırım yapmış, öğretmenlerine maaş ödüyor, yapılan bir düzenleme ile buralar iş göremez hale geliyor. Yıllardır burada çalışan öğretmen arkadaşlarımızın eksikleri varsa, bakanlık bu eksikliği söz konusu kurslarla tamamlamalıdır. Hizmet vermekte olan, ruhsatını almış, devletin yasal denetimi altındaki bu kurumlarda eğitim veren öğretmenlerden bir yazı ile bu verilmiş hakkın geri alınması komik bir durumdur. Gelen eleştiriler üzerine bakanlık bu yanlışını da görmüş ve telafi yoluna gitmiştir. Olması gereken de buydu. Gelen ilk yazı ile kurumlardaki öğretmenlerimiz ve kurumlarımız çalışamaz hale getirilmiş. Eleştiriler ve şikayetler Ankara’ya ulaşınca bakanlık da bu yanlışını anladı. Bu karardan dönülmüş olması sevindiricidir” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası