Ege Postası
Geri

Bitlis’te yüksek rakımlı bölgelerde kiraz hasadı başladı

Türkiye’nin tüm bölgelerinde kiraz hasadı sona ererken, Bitlis’te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün destekleriyle bin 900 rakımlı bölgelerde oluşturulan kiraz bahçelerinde hasat henüz yeni başladı.         Yüksek...
Bitlis’te yüksek rakımlı bölgelerde kiraz hasadı başladı
Haberler / Ekonomi
6 Ağustos 2013 Salı 11:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye’nin tüm bölgelerinde kiraz hasadı sona ererken, Bitlis’te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün destekleriyle bin 900 rakımlı bölgelerde oluşturulan kiraz bahçelerinde hasat henüz yeni başladı.

        Yüksek rakımlı bölgelerde oluşturulan kiraz bahçelerinin en büyük avantajının, yurdun tüm bölgelerinde kiraz hasadı biterken, bu bölgelerde henüz yeni başlaması olduğu belirtildi. Son birkaç yıldır deneme amaçlı oluşturulan bahçelerden yüksek verim elde edilmesiyle Ahlat ilçesinde bu yıl daha çok alanda seri üretime geçildi. Tadıyla damaklarda eşsiz bir tat bırakan kirazların ünü ayrıca ülkeyi de aştı. Ahlat’ta mevsimlik işçilerin toplayarak boyutlarına göre ayrıştırıp kasalara doldurdukları kiraz, yurt içi piyasasının yanı sıra bu yıl ilk defa ihraç edilecek. Bu yıl hasadı yapılan yaklaşık 30 ton kiraz, Azerbaycan’a ihraç edildi. Kilogram fiyatı 3-4 lira arasında değişen kiraza gerek yurt içinden gerekse yurt dışından yoğun talep olduğu bildirildi.

        Ahlat ilçesinde hasadı yapılan kiraz bahçelerini ziyaret eden Bitlis İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Türkiye'nin neredeyse genelinde kiraz hasadı tamamlanırken Bitlis’te bunun aksine henüz yeni başladığını söyledi.

        İlçede bin 900 rakımlı bölgelerde yetiştirilen kirazların hem çok lezzetli olduğunu hem de tüm bölgelerde hasadın bitmesinin ardından çıkmasının üreticilere büyük oranda yarar sağladığını belirtti.

        "AZERBAYCAN’A KİRAZ İHRACATI YAPILIYOR"

        Yapılan uygulamalar ve verilen destekler sayesinde yaklaşık 10 dönümlük bir kiraz bahçesine 10 bin lira harcama yapan bir çiftçinin bu bahçeden yaklaşık 40 bin lira kar elde ettiğini anlatan Korkmaz, şöyle konuştu: “Çiftçilerimiz yapılan 10 bin liralık masrafa karşı buradan 40 bin liraya yakın bir gelir elde ediyor. Bu bölgede kiraz yetiştiriciliğinin en büyük avantajı yüksek rakımda yetiştirilmesi. Bu da çiftçiye büyük katkı sağlıyor. Yüksek rakımda olması ayrıca ürünün tamamen organik olarak her hangi bir ilaçlamaya gerek kalmadan yetişmesini sağlıyor. Bu da maliyeti daha da düşürüyor. Bunun yanında ürünün geç çıkması üreticiye büyük bir pazarlama konusunda büyük bir avantaj sağlıyor. Bunun yanında yine burada toplanan kirazlar bir firma aracılığıyla Azerbaycan’a ihraç edilmeye başlandı. Bu yıl ortalama 30 tona yakın kiraz toplanarak ihraç edildi.”

        Ahlat’ın bölgenin önemli tarım merkezlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, şöyle devam etti: “Özellikle Ahlat’ta toprak yapısının bakir olması, gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olması ve Türkiye’de güneşlenme açısından Ahlat’ın çok önemli merkezlerden biri olması bizi bu ilçemizde meyvecilik üzerinde çalışmalar yapmamıza ve meyveciliği tarımın diğer sektörlerine göre alternatif bir sektör olarak yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmamıza neden oldu. Daha önce örnek çiftçilerimizle başladığımız demolar giderek yaygınlaşıyor. Geçen yıl çiftçilerimiz 70 binin üzerinde fidan aldılar ve yeni bahçeler kurdular. 2006 yılından itibaren Özel İdare destekli meyve fidanı alıp dağıtımına başladık ama şimdi geldiğimiz noktada ölçek daha da büyüdü, çiftçimiz daha büyük bahçeler kurmaya başladı, işi daha profesyonel daha ticari düşünmeye başladı. İnşallah önümüzdeki dönemlerde Bitlis’te, bu Van Gölü havzasını bir meyvecilik ve sebzecilik havzası olarak daha da ileri taşımaya planlıyoruz. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle havza bazlı düşündüğümüz için kirazı pazarlanabilir bir potansiyelde üretip bu işin tüccarları ile üreticilerini bir araya getirmeyi hedefliyoruz."

        "KİRAZ BUĞDAY, PATATES VE DOMATES GİBİ ÜRÜNLERE ALTERNATİF OLARAK YETİŞTİRİLİYOR"

        Kiraz üreticisi Ali Rıza Çağlar ise buğday, şeker pancarı, patates ve domates gibi ürünlere alternatif olarak oluşturdukları kiraz bahçelerinden bu yıl yüksek oranda verim aldıklarını söyledi.

        Kirazın diğer ürünlere oranla çiftçiye daha çok kazandırdığını ifade eden Çağlar, Ahlat’ta yetiştirdikleri kirazları kasalara doldurup Azerbaycan’a ihraç ettiklerini ifade etti. Burada yüksek rakımda geç çıkan ürün bize avantaj sağlıyor. Bu sayede hem yurt içine hem de yurt dışına kiraz pazarlıyoruz. Bu da bize büyük katkı sağlıyor. Hedefimiz kiraz bahçelerini daha çok arttırmak ve bu sayede hem istihdam sağlamak hem de daha çok ihracat yapmaktır.” diye konuştu.

        Kiraz bahçeleri aynı zamanda ilçede büyük ölçüde istihdam sağlıyor. Hasadın başlamasıyla birlikte yaz tatillerinde olan öğrenciler de kiraz toplayarak hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de okul harçlıklarını çıkarıyor.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası