EGE POSTASI- Türkiye’de denizlerde avlanan balıklarda ve yetiştiricilik yoluyla üretilen balıklarda ağır metal analizlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli yapıldığını belirten Kızıltan, “Bu balıklar sürekli analiz ediliyor bugüne kadar hiçbir olumsuz sonuç çıkmadı. Kalıntı ve ağır metal konusu en çok hassasiyet gösterdiğimiz konu . Yediğimiz tüm gıdalarda hatta soluduğumuz hava da bile eser miktarda olabilecek bir durum ama bunu sansasyon yaratmak için kullanmaya kimsenin hakkı yok” diye konuştu.
DÜNYA TERCİH EDİYOR
Türk balıklarının lezzetli ve sağlıklı olması nedeniyle tüm dünyada tercih edildiğini anlatan Kızıltan, Türkiye’nin su ürünleri ihracatının 2012 yılında 80 bin ton karşılığı 467 milyon 186 bin dolara ulaştığını, Norveç’ten sonra Türkiye’nin ikinci ihracatçı ülke konumuna yükseldiğini, ihracatta Avrupa Birliği’nin payının ise yüzde 67 seviyesinde olduğunu ifade etti.
8 KG’DAN 15 KG’YA ÇIKMALI
Balığın Omega 3 deposu olduğunu bu sayede sağlığımızı korumamıza yardımcı olduğunu ifade eden Kızıltan, “Balık, kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengindir, merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder, zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler, kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır, algılama ve dikkat yetisini güçlendirir, lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur. Türkiye’de 8 kg. seviyesinde olan balık tüketimini, ‘Hafta da iki gün balık yaşam boyu sağlık’ sloganıyla dünya ortalaması olan 15 kg.’a çıkmasını arzuluyoruz” şeklinde konuştu.