Ege Postası
Geri

Bölge halkı karşı çıkmıştı: O proje için kötü haber

İzmir’in özellikle Urla ve Seferihisar bölgesinde toplanan ve deniz yaşamına olan olumsuz etkileri nedeniyle kamuoyunda tepkilere neden olan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde yargıya taşıdığı balık çiftliklerine ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. Bölgede halihazırda 3 balık çiftliği işletmesi bulunan Özsu Balık Üretim A.Ş.’nin 4ç tesisi için yaptığı kapasite artışı başvurusunda Çevre, Şehiricilik ve İklim Değişikliği bakanlığı “ÇED gerekli değil” kararı verdi.
Bölge halkı karşı çıkmıştı: O proje için kötü haber
Haberler / İzmir
16 Mart 2022 Çarşamba 15:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in özellikle Urla ve Seferihisar bölgesinde yaygınlaşan ve çevresel etkileri nedeniyle kamuoyunda tepkilere ve tartışmalara neden olan balık çiftliklerine ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.

Ocak ayında, 2013 yılından beri İzmir’in Urla ilçesi Demircili Köyü Sığacık Körfezi’nde faaliyet gösteren Özsu Balık Üretim A.Ş., balık yetiştirme çiftliklerinden birinin kapasitesini arttırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu.

“950 ton/yıl kapasiteli çipura, levrek, sinarit, karagöz, lahoz, granyöz, mercan türleri yetiştirme tesisi alan ve kafes arttırımını” öngören başvuru dosyasını inceleyen bakanlık, firmanın balık çiftliği kapasite artışı için “ÇED gerekli değil” kararı verdi.

Alınan karar kapsamında, bölgede tartışmalara neden olan ve deniz yaşamında olumsuz etkileri nedeniyle daha önce yargıya taşınan balık çiftliklerinin etki alanının genişlemesinin önü açılmış oldu.

FAALİYET ALANINDA YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTIŞ

Alınan “ÇED gerekli değil” kararıyla birlikte hali hazırda 33 bin 800 metrekarelik deniz alanında faaliyet gösteren balık çiftliğinin faaliyet alanı, 18 bin metrekare artırılarak 51 bin metrekareye çıkarıldı.

Kapasite artışıyla birlikte çiftlikte 18 olan kafes sayısının 27’ye çıkarılacak ve mevcut tesiste toplam yüzey alanı 8 bin 138 metrekare olan kafeslerin toplam yüzey alanı 12 bin 208 olacak.

Projeyle birlikte, 27 adet 24 metre çaplı kafes bulunacak olup mevcut 18 kafese ek olarak 9 adet kafes mooring sistemi ile 750 kg’lık çapalar ile sabitlenecek.

BÖLGEDE 6 ÇİFTLİK DAHA VAR

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, çiftlik bölgesinin yakınında 6 balık çiftliği daha faaliyet gösteriyor. 

İlgili konuda proje dosyasında yer alan “Faaliyet alanının 700 metre batısında 950 ton/yıl kapasiteli Özsu-2 çiftliği, 570 metre güneyin 2000 ton/yıl kapasiteli Özsu-1 ve 1500 metre güneyinde 2000 ton/yıl kapasiteli Özsu-3 çiftliği, 4350 metre güneyinde 2.500 ton/yıl kapasiteli Maviden Su Ürünleri Tic. A.Ş., 6700 metre güneydoğusunda 900 ton/yıl kapasiteli Başaranlar Su ÖZSU balık yetiştirme tesisi ve 7300 metre güneybatısında da 2500 ton/yıl kapasiteli Gümüşdoğa Su Ürünleri Tic. A.Ş faaliyet göstermektedir” ifadeleri de dikkat çekti.

SOYER DÖNEMİNDE ÇİFTLİKLERE DAVA AÇILMIŞTI

Şirketin Sığacık Körfezi’ndeki bulunan balık çiftlikleri, daha önce de halkın tepkisine neden olmuştu. Dönemin Seferihisar Belediye Başkanı, şimdiki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de çiftliklere tepki göstermiş ve faaliyet kararının iptali için dava açmıştı. Mahkemelerin vermiş olduğu iptal kararlarına rağmen şirket bakanlıktan aldığı yeni izinlerle çalışmalarını sürdürmüştü.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası