Ege Postası
Geri

Bornova'da gündem Sayıştay Raporları: İduğ'dan açıklama!

Bornova Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 1. Birleşimi Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ başkanlığında gerçekleşti. Başkan İduğ Sayıştay Raporlarıyla ilgili bilgilendirme yaparak, “2019-2023 yılları içerisinde bu meclis yıkım konusunda nasıl hareket etmiş, nasıl bir davranış biçimi ortaya koymuşuz? 219 bina yıkılmış. Bunun 92 tanesini Bornova Belediyesi yıkmış, 71 tanesini tebligat göndermişiz ‘yıkın diye’ yıkmışlar. 56 tanesini de ihale ile yıkmışız. 219 tanesini yıkabildik ama tabii sayı ne kadar? Yıkamadığımız çok bina var.  Adam 5 katlı kaçak yer yapmış. 2 katı imarlı 3 katı hangi iş makinesi ile hangi çalışan arkadaşımızla bunu yıkacağız? O yeteneğe sahip değiliz. Dolayısıyla o dönemden bu döneme birikmiş olan 4 bin 744 binanın daha yıkılması lazım” dedi.
Bornova'da gündem Sayıştay Raporları: İduğ'dan açıklama!
Haberler / Yerel Yönetimler
1 Aralık 2023 Cuma 18:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

GÖNÜL MORSÜNBÜL/ EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi'nin Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın birinci oturumu Bornova Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı.

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısında, Başkan İduğ Sayıştay Raporları ile ilgili Meclis'e bilgilendirme yaptı.

İDUĞ:YIKAMADIĞIMIZ ÇOK BİNA VAR

Başkan İduğ, kaçak yapıların yıkımı konusuna dikkat çekerek, "Öncelikle bürokratlarımıza teşekkür ederim. Son derece iyi bir çalışma gerçekleştirdiler. Sayıştay Raporlarındaki bulgularda en önemli konu kaçak yapı yıkım konusudur. Bu bugünün sorunu değil geçmiş dönemlerin de sorunu. 80’li yıllardan gelen bir konudur. Bu süre içerisinde biz ne yapmışız diye baktığımızda, 2019-2023 yılları içerisinde bu meclis yıkım konusunda nasıl hareket etmiş, nasıl bir davranış biçimi ortaya koymuşuz? 219 bina yıkılmış. Bunun 92 tanesini Bornova Belediyesi yıkmış, 71 tanesini tebligat göndermişiz ‘yıkın diye’ yıkmışlar. 56 tanesini de ihale ile yıkmışız. 219 tanesini yıkabildik ama tabii sayı ne kadar? Yıkamadığımız çok bina var" dedi.

İDUĞ: O YETENEĞE SAHİP DEĞİLİZ!

Kaçak yapılar nedeniyle yıkılması gereken birçok yerin olduğunu ifade eden İduğ, "Adam 5 katlı kaçak yer yapmış. 2 katı imarlı 3 katı hangi iş makinesi ile hangi çalışan arkadaşımızla bunu yıkacağız? O yeteneğe sahip değiliz. Dolayısıyla o dönemden bu döneme birikmiş olan 4 bin 744 binanın daha yıkılması lazım. Bunlarla ilgili tabi ihalelere çıkılıyor. En son ihale 15 Haziran 2023’te çıktı. İhaleye giren pek olmadı. Pandemi döneminde de çok fazla yol kat alınamamıştı. Sayıştay raporlarıyla ilgili en önemli bölümler bulgular yıkım kararı ile ilgili olanlardır. Bunu da bilgilendirmek istedim" dedi.

AK PARTİLİ TATLI: DEPREMLE İLGİLİ NASIL ÇALIŞMALAR YAPILDI?

AK Parti Meclis Üyesi Adem Kasacı, 2020 yılında yaşanan İzmir depremiyle ilgili olarak, “İzmir depreminden sonra kaç bina yıkıldı, kaç bina yeni ruhsat aldı, kaç bina yenileme talebinde bulunuldu?” diyerek konunun komisyonlarca tartışılıp meclis gündemine alınmasını önerdi. AK Parti Grup sözcüsü Sait Tatlı ise, “Depremin üzerinden çok bir zaman geçmedi ama komisyon kurulalı epey zaman oldu. Depremle ilgili nasıl çalışmalar yapıldı merak ediyoruz” diye sordu. Başkan İduğ, konunun komisyonlarca tartışılması yerine tabloyu sunmak istediklerini belirterek, “İlgili müdürlüğün bir tablosu var. Size onu teslim edelim” dedi.

AK PARTİLİ TAŞTAN: SADECE BEYİN JİMNASTİĞİ İSTİYOR

AK Parti Grup Başkan vekili Fatih Taştan komisyonun toplanmasında ısrarcı olduklarını belirterek “Bu komisyon sadece deprem değil aynı zamanda bir doğal afet komisyonu. Geçtiğimiz günlerde taşkınlar oldu kentte. Bunlarla ilgili komisyonların, bilirkişileri davet edip meclisin önüne bir vizyon konulmasını talep ettik. Bürokratlarımız çalışmalar yaparlar ve bunları karşı karşıya getiririz. Zayıf ve güçlü yanlarını yan yana koyarız. Maliyeti olan bir çalışma değil sadece beyin jimnastiği istiyor” dedi.

AKARYAKIT TARTIŞMASI

AK Parti Bornova Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Fatih Taştan, Kazım Dirik Mahallesi’ndeki bir parselde akaryakıt istasyonuna yer verilmesi konusunun gündeme getirilmesini şu sözlerle eleştirdi.

"Madem mahkeme sonucu beklenecekse neden gündeme aldınız? Bu davalar siz başkanlık önergesi olarak gündeme almazdan önce açılmış olan davalar. Bu konuya devam eden bir süreç diyecek olsaydık o zaman hiç gündeme almayıp getirmeyecektiniz. 1000’lik konusu olup gündeme girdikten sonra yeni açılmış belediyenin çalışmalarına engel teşkil edecek bir hadise yok. Dolayısıyla usulde bir hata var. Bu davalar onun öncesine ait. Biz bunu görüşmeye başladığımızda zaten bu davalar vardı." dedi.

AK PARTİLİ TAŞTAN: 4 AYDIR NEDEN GÜNDEME ALDIK?

Taştan, "Sonucun bu olacağını biliyorsak neden gündeme aldık, vatandaşı neden bekletiyoruz? İşin içinde mahkeme kararı varsa günü geldiğinde sonuçlandırıldığında görüşülür. Hali hazırda 4 tane komisyon hukuki gerekçelerini ortaya koymuş. Bunu raporların şerhlerini belirtmişler, metrekarelerin tutmadığını belirtmişler. Muhtemelen burada bahsettiğiniz yatırımcılar burada haklarından vazgeçip sadece akaryakıta dönmesini talep edecekler. Zaten bu haliyle mahkeme sonucu evet veya hayır dese bile mahkeme sonucu belediyenin 1000’liği ile alakalı bir sonuç değil. 1000’lik özelinde bizim gündemimize göre açılmış olan bir dava komisyonlardaki arkadaşlarımıza ulaşmadı. Bu büyükşehir ile alakalı bir süreç. Dolayısıyla mahkemeyle ilgili bekletiyorsak bu bir gerekçe değil. Hangi yasal süreç, açılan davalar. O davalar siz gündeme almazdan önce açılmış davalar. Sonucu bekleyecektik madem 4 aydır neden gündeme aldık? diye sordu.

İYİ PARTİLİ SEVİNÇ: GÜNDEMDE KALMASI BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEZ!

AK Partili Taştan’ın ardından söz alan İYİ Partili Kemal Sevinç, “Büyükşehirden gelen 5000’lik plan çerçevesinde orada bulunan vatandaşlarımızın yasal itirazı söz konusu. Aynı şekilde mal sahibinin de yasal başvurusu var. Sonuçta mahkemelerin kararı sonucu belediye olarak bir irade ortaya koyacağız. Bitmeden bir şekilde evet dememiz bizi haklı çıkarmaz. Bunda yasal merci ne derse ona uymak zorunda belediyemiz. Ona göre şekil almak durumunda. Gündemde kalması da bir şey değiştirmez, ret vermek de bir şey değiştirmez” dedi.

AK PARTİLİ TAŞTAN: MAHKEME 3 SENE SÜRERSE 3 SENE GÜNDEMDE Mİ KALACAK?

AK Partili Taştan mahkeme süresine göre konunun gündemde tutulmasının mantıklı olmadığına dikkat çekerek, “ Yasal süreç devam ediyorsa ve bizi bağlayıcı bir süreç değilse bunu neden gündeme aldık? O bizi bağlayan bir süreç değil, o 5000’lik ile alakalı bir süreç. 5000’lik büyükşehirden geçmiştir ve 1000’lik olarak karşımıza gelmiştir. Komisyonlar çalışmalarını yapmıştır. Tek karar vermeyen komisyon imar komisyonudur. Geri kalan komisyonlar kararını beyan etmiştir. Burada bir irade ortaya konmuştur. Bunun neticesinde mahkeme Bornova Belediyesi üzerinde bir dava olmadığı için bize yapın veya yapmayın demeyecek. O mahkeme 2-3 sene devam ederse gündemde 2-3 sene tutmaya devam mı edeceğiz?" diye sordu.

BAŞKAN İDUĞ:BENİ İLGİLENDİREN VATANDAŞIN VERDİĞİ DİLEKÇE

AK Partili Taştan’a yanıt veren  Başkan İduğ, dilekçenin önemine dikkat çekerek “Benim cevabım net. Vatandaşın ve oradaki yaşayan insanların dilekçesi var. Yasal süreç bitinceye kadar gündemde kalmasını talep ediyorlar. Beni ilgilendiren vatandaşın verdiği dilekçe. Yasal süreç devam ediyorsa ve bunun gündemde kalması vatandaş tarafından talep ediliyorsa bunu yapmak lazım" dedi.

AK PARTİLİ TAŞTAN'DAN BAŞKAN İDUĞ'A 'VEKALET' SORUSU

Daha önce verdikleri önergeyi hatırlatan Taştan, “Geçtiğimiz ayda bir önergemiz olmuştu. İl dışı ve yurt dışında bulunduğunuz dönemde bir meclis üyesi vekil bırakmanız gerekiyordu bununla ilgili kimler bırakıldı? Gelen cevapta Temmuz’dan sonra vekil ve görevlendirme bırakmadığınız üzere. Temmuz’dan sonra hiç şehir dışına veya yurtdışına çıkmadınız mı?” diye sordu.

BAŞKAN İDUĞ'DAN 'TEKNOLOJİDE E-İMZA SİSTEMİ VAR' AÇIKLAMASI

Taştan’ın sorusu üzerine Başkan İduğ, “Tabiki il dışına çıktım ama bu teknolojide e-imza sistemi var. Sabah gidip akşam döndüğüm seyahatlerim olmuştur. Herhangi bir aksama ve sıkıntı olmadığını bilmenizi isterim. Ayrıca yasal olarak da öyle bir şey yok. Ülke içinde herhangi bir yere gidince vekil bırakma zorunluluğu yok” dedi.

AK PARTİLİ TAŞTAN: SÜREKLİ HATIRLATMAK ZORUNDA KALIYORUZ!

AK Partili Taştan, "Aynı gün vekalet verip aynı gün almışlığınız var. Bu gibi şeyleri sürekli hatırlatmak zorunda kalıyoruz. Bir zaman sonra gerçekten baş ağrıtıcı hale gelebiliyorlar. Bunları bir tavsiye olarak değerlendirin. Geçmiş başkanlar, geçmiş meclis üyeleri olarak hiç ummadığımız kanunlar sebebiyle hala mahkemelere gidip geliyoruz. Dolayısıyla yerinize bir vekil bırakmanız gerekebiliyor. AK Parti veya İYİ Parti’den birini düşünmüyorsunuz, kendi mesai arkadaşınız CHP’li güvendiğiniz arkadaşları vekil bırakmanızda bir sorun yok. Ayrıca aynı şekilde belediyemiz içerisinde birim amirlikleri, başkan yardımcılıklarında değişikler var. Bunlarla ilgili bilgilendirme halen daha yok. Bununla ilgili de talepte bulunduk. İstifaları sosyal medyadan veya basından öğreniyoruz veya çok sonra haberimiz oluyor" sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

İDUĞ: İSTİFALAR OLABİLİR

Başkan İduğ ise  “Son dönemde pek bir değişiklik yok ama olursa da aktarımını yaparız. Bu dönemde istifalar olabilir. Meclis üyelikleri, başkan yardımcıları artabilir istifa olarak seçimler için. Onu da bilgilendirebiliriz” dedi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası