Bornova Belediyesi 2020 yılına kadar Türkiye’den gözlenebilecek son parçalı güneş tutulmasını, Büyükpark’ta profesyonel teleskoplarla vatandaşlara izletti. Havanın bulutlu olmasına rağmen, ara ara kendini gösteren güneş, etkinliğin yapıldığı alana gelen öğrencilere büyük heyecan yaşattı.
Bornova Belediyesi, 2020 yılına kadar Türkiye’den gözlenebilecek son parçalı güneş tutulmasını, teleskoplar ve uzman astronomlar eşliğinde İzmirlilere izleme imkanı sundu. Bornova Büyük Park’ta gerçekleşen etkinliğe yüzlerce öğrencinin yanısıra çok sayıda vatandaş da katıldı.
Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi ile Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Ege Üniversitesi Astronomi Topluluğu işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte uzman astronomlar öğrencilere ve vatandaşlara sunumlar yaparak bilgi de verdi. Görsel bilgiler eşliğinde güneş tutulması hakkında detaylı bilgiler anlatıldı. Ayın güneşin önünden geçmesiyle oluşan parçalı güneş tutulması, İzmir’de saat 10.48’de görülmeye başladı. 12.55’e kadar tam 2 saat 7 dakika devam eden tutulma sırasında ay güneşin yaklaşık yüzde 40’ını kapladı.
Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nin 11 teleskobu ile etkinlik için özel olarak dizayn edilen ve mercek kullanmadan güneşin görüntüsünü perde üzerine düşüren 5 metre uzunluğundaki ‘iğne deliği kamerası’ da gözlemlerde kullanıldı.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da güneş tutulması gözleminin yapıldığı etkinliğe katılarak çocukların heyecanına ortak oldu. Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde çocuklara ve gençlere bilim eğitimi verdiklerini hatırlatan Başkan Olgun Atila, “Merkezimizdeki eğitimlerimizi yoğun bir şekilde sürdüren eğitmenlerimiz bu özel günde tüm halkımızın güneş tutulmasını detaylı biçimde görebilmesi ve bilgi sahibi olabilmesi için güzel bir etkinlik hazırladı. Öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın etkinliğimize olan ilgisi de bizi çok mutlu etti” dedi.