Ege Postası
Geri

Bornova'yı yeşil papağanlar bastı

İzmir'de Ege Üniversitesi Kampüsü, Buca Hasanağa Parkı ve Bornova Parkı gibi ağaçlık alanlarda sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ege Üniversitesi'nin yeşiline yeşillik katan papağanlar, objektiflere eşsiz pozlar veriyor. Objektifler onlara dönüyor
Bornova'yı yeşil papağanlar bastı
Haberler / İzmir
30 Ocak 2018 Salı 11:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Papağanlarla ilgili bilgi veren kuşbilim uzmanı, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Siyah kolyeli yeşil papağan (psittacula krameri) tropikal ülkelerde yaşayan bir kuş türüdür. Türkiye'de ilk defa 1975 yılında, İzmir'de ise 1990 yılından sonra görülmeye başlanmıştır. Türkiye'ye Afganistan ve İran üzerinden doğal yollarla veya yasal olmayan yollarla getirildiğine inanılmaktadır. Hangi yolla Türkiye'ye getirilmiş olursa olsun artık bu kuş türü Türkiye'nin kuş türleri listesinde yerini almaktadır" dedi.

Siyah kolyeli yeşil papağanın, Türkiye'nin kendi doğal kuş türü olmayıp sonradan gelen yabancı bir kuş türü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sıkı, "Yabancı türler; ister bitki olsun ister hayvan olsun yayılmacı özellikleri olması nedeniyle rekabette yerli türlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini engellemektedir. Bu kuş türü her ne kadar insanlar tarafından renkleri ve görünüşleri nedeniyle sevimli kabul ediliyor ise de bu yurdumuzda istilacı tür olması nedeniyle ağaçkakan, sığırcık, baştankara, serçe ve hatta oyuklarda yuva yapan hüthüt kuşlarının yuva yapmalarına engel olarak bu kuş türlerinin çoğalmasına mani olmaktadırlar. Diğer taraftan yeşil papağan meyve ve tohumlarla beslenmeleri nedeniyle önümüzdeki 40-50 yıl içinde bu kuş türü sayısal olarak artmaya devam edecek olursa meyvecilik ve hububat ziraatı yapan çiftçilerimizin başına dert olacağını da düşünmekteyiz. Çünkü bu kuş türünün artması ile buğday, arpa, mısır ve çeltik üretiminde verim kayıpları ortaya çıkacak, ayrıca meyvelerde de ürün kaybının dışında ürünün ticari değerinin düşmesine de neden olacaktır" diye konuştu.

Yeşil papağanların Türkiye'den başka Avrupa'daki park ve bahçelerde de görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Sıkı, "2015 yılı itibariyle Türkiye'de görülen yeşil papağan sayısı 956 birey olup bu kuş türü İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Park ve bahçelerde yaşamaktadır. Türkiye'de yerli bir tür olarak kabul edilmektedir. İzmir'de genellikle Ege Üniversitesi Kampüsü, Buca Hasanağa Parkı ve Bornova Parkı'nda gözlenmektedir" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası