İZMİR - Bornova Belediyesi ilçenin her yerinde yaşam standartlarını yükseltmek için önceliği fiziki projeler ve yatırımcı müdürlüklere verdi. Bu kapsamda Fen İşleri, Parklar Bahçeler Müdürlüğü gibi müdürlükler önemli yatırımlara imza attı. Daha kaliteli ve kapsayıcı hizmet ve çalışmalar için Kentsel Tasarım, Kadın ve Aile Hizmetleri, Spor,Tarımsal Hizmetler, Tesisler, Strateji Geliştirme ve Ulaştırma olmak üzere 7 yeni müdürlük kuruldu.
Her mahallede çalışma Bornova Belediyesi bu kapsamda ilçenin hemen her mahallesinde fiziki çalışmalar yürüttü. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bornova Belediyesi’nin ortak çalışmaları ile Manisa Yolu’ndan İbrahim Hakkı Caddesi’ne doğrudan geçişi sağlayacak yolun çalışmaları hızla ilerliyor. Bu kapsamda 57. Topçu Tugayı’nın duvarları geri çekilerek yol genişletildi.
Eğridere’ye; rekreasyon alanı kazandırıldı. Bornova Belediyesi’nin çalışmalarıyla, ilçe merkezini Abdi İpekçi ve Yıldırım Beyazıt caddeleri üzerinden Yeşilova, Çamdibi, Altındağ bölgesine bağlayacak köprü hizmet vermeye başladı.
Büyükşehir ve Bornova Belediyesi’nin ortak çalışmaları ile Yeşilova-Çamdibi-Altındağ hattında yağmur ve kanalizasyon suyu kanalları birbirinden ayrıldı. Çamdibi, Yeşilova ve Altındağ’da 78 bin metre yeni kanal imalatı yapıldı.
Trafik yoğunluğunu azaltmak için Çamdibi’nden, Forum Bornova’ya çevreyolunun altından geçişi sağlayacak ikinci bir güzergah oluşturuldu.
Atatürk Mahallesi, Yunus Emre, Karacaoğlan, Yeşilçam, Mevlana, Işıkkent, Çamdibi, Mevlana ve Pınarbaşı’nda yeni yollar açıldı ve mevcut yollar daha konforlu hale getirildi.
Doğanlar Stadyumu Eylül’de tamamlanıyor İzmir’in en büyük eksikliklerinden biri olan stadyum projesi de yine Bornova’da yükseliyor. Büyükşehir Belediyesi ile Bornova Belediyelerini’nin çalışmasıyla yapımı devam eden stadyum Eylül ayında açılarak yeni sezonda hizmet vermeye başlayacak. İlk etapta 6 bin seyirci kapasiteli olan Doğanlar Stadyumu devam eden çalışmalarla 12 bin seyirci kapasitesine çıkarılacak. Altındağ Atatürk Spor Salonu’nun inşaat çalışmaları da sürüyor.
Acil çözüm ekipleri Başta yol ve kaldırımlar olmak üzere ilçenin her yerinde ortaya çıkan küçük çaplı aksaklıkları hemen çözmek için “Acil Çözüm Ekibi” sistemi başlatıldı. Her birinde dört işçinin yer aldığı beş ayrı ekip oluşturuldu.
19 yeni park yapıldı 33 park yenilendi Son bir yıl içinde 11 yeni park yapıldı. Mevcut 33 park da tamamen elden geçirilerek herkesin rahatça yararlanacağı hale getirildi.
Bir yılda 1654 kişiye iş bulundu İstihdam sorununa çözüm için Bornova Belediyesi bünyesinde özel bir birim kuruldu. Esnaf, sanayici ve İŞKUR ile işbirliği yapıldı. 1654 kişi çeşitli sanayi kuruluşları ve işletmelerde işe yerleştirildi. Hibe alarak kendi işini kurmak isteyenler içinse KOSGEB’le işbirliği yapıldı. Eğitimler düzenlendi.
Her yer kampüs her yer üniversite “Bornova’da her yer kampüs” sloganı ve ortak akıl ilkesiyle kampüsleri Bornova’da olan Ege, Yaşar ve Şifa üniversitelerinin yanı sıra başta Dokuz Eylül olmak üzere ketntteki tüm üniversiteler ile işbirlikleri yapıldı. Üniversitelerin ilgili bölümleri ile çok sayıda proje hayata geçirildi.
3500 öğrenciye Dost kart Bir ünivesite kenti olan Bornova’da öğrencilere esnaftan yüzde 10'dan yüzde 50'lilere varan indirimli alışveriş yapma imkanı sunan Dost Kart Projesi hayata geçirildi. Belediye-Esnaf Odası-Üniversite işbirliğinde gerçekleştirilen ve 350 işletmenin dahil olduğu projede 3500 öğrenci, Bornova Belediyesi Gençlik Merkezi’nin tüm olanaklarından da ücretsiz yararlanmalarını sağlayan Dost Kart sahibi oldu.
İyiliğin marketi kuruldu Sosyal alanda hayata geçirilen bir diğer önemli proje “Dost Market” oldu. İhtiyaç sahiplerine erzak paketi dağıtmak yerine, kartlarına yüklenen aylık bakiyelerle insan onuruna yaraşır biçimde, özgürce alışveriş yapma imkanı sunuldu. Bornova merkezde açılan Dost Market’te ilk etapta 1600 aileye yardım eli uzatıldı. Hayırseverlerin de bu paylaşıma ortak olması için kara gün dostu Türk Kızılay’ı ile işbirliği yapıldı.
Kentin çeşitli noktalarına “Paylaşım Noktaları” yerleştirildi. Duyarlı vatandaşlar, kitap, oyuncak, kıyafet gibi ihtiyaç fazlalarını paylaşmak üzere ilçenin çeşitli noktalarına koyulan bu kumbaralara atmaya başladı. Kitap, oyuncak ve kıyafetler, kimseyi rencide etmeden, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıdı. Eşya ve Giysi Bankaları da hizmet vermeyi sürdürüyor.
Zor zamanlarda vatandaşın yanında Evde
Yaşlı, Gebe, Bebek ve Lohusa Bakım hizmetlerinde geride bıraktığımız bir yılda 20 bin 150 ev ziyareti yapılarak rekor kırıldı. Hasta Nakil Ambulansı da randevu sistemiyle daha etkin bir şekilde hizmet vermeye başladı. Belediyeye ait Özgül Gündüz Halk Sağlığı Binası binlerce vatandaşa ücretsiz sağlık taraması, poliklinik ve koruyucu sağlık hizmetleri veriyor.
Bornova’nın enerjisi güneşten İZKA’dan hibe kazanan ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ projesi tamamlanarak hayata geçirildi. 1250 güneş panelinin yerleştirildiği sistemin ürettiği enerji, belediye hizmet binalarının dörtte birinin enerji maliyetini karşılıyor.
Aşık Veysel Sanat Günleri 2014 yılında ilk kez Büyükşehir Belediyesi işbirliyle gerçekleştirilen Aşık Veysel Sanat Günleri, birbirinden ünlü sanatçıların konserleri ile yaz aylarına damga vurdu. Türk Sineması’nın 19 seçme filmi altı ayrı salonda izleyicilerle buluştu. Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile “Salı-Çarşamba Sinema Günleri” adıyla ilk kez yapılan gösterimler iki ay sürdü.
2014 yılında 25 bine yakın seyirciyle buluşan Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT), oyunlarını Uğur Mumcu Sevda Şener ve Çamdibi Nedret Güvenç olmak üzere ilk kez iki ayrı sahnede aynı anda sahnelemeye başladı.
Şahin Tepesi Restoran, Köşk Café, Çamdibi Düğün Salonu ve Işıkkent Düğün Salonu yenilendi. Fiyatlar aşağı çekildi.
Hobi kurslarından 4148 kişi yararlandı 6 Merkezde, 20 branşta verilen Hobi ve Beceri Edindirme Kursları'ndan toplam 4148 kişi yararlandı. Yemek kursları için Evka 3'te Mutfak Atölyesi kuruldu. Bornova Merkez'deki Atatürk Kitaplığı'nın ardından bölgenin ihtiyacını karşılamak için Çamdibi Şehit Er Adem Bilaloğlu Tesisleri’nde 5 bin kitaplık bir kütüphane kuruldu. Bornova Kent Rehberi ve Turizm Haritası hazırlandı. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi açıldı.
Eğitime belediye katkısı Okulların bakımı için ayrılan bütçe yüzde 1500 oranında arttırıldı. Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'ndeki etkinlikler ilk kez bu yıl dış mekanlara taşındı. Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi'nde (BELGEM) Çamdibi, Mevlana, Naldöken, Altındağ ve Bornova Merkez olmak üzere 5 ayrı bölgede binlerce öğrenciye ücretsiz üniversiteye hazırlık, liselere hazırlık ve İngilizce destek kursu vermeye devam ederken, ilk kez ödüllü YGS sınavı düzenlendi.
Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi ile Genç Kaşifler Bilim Evi’ndeki etkinlikler yeni bilim kulüpleri de açarak artırarak devam ettirildi.
Herkes için spor olanağı Bornova Belediyesi Spor okullarında; binlerce çocuk ve gence spor yapma imkanı sunuldu. Çeşitli yaş gruplarındaki takımlar ve sporcular ile ulusal ve uluslararası organizasyonlarda pek çok kupa ve madalya kazandı.
Açık ve kapalı olmak üzere 2 yarı olimpik yüzme havuzun bulunduğu Işıkkent Spor Tesisleri'nde çocuklarla birlikte yetişkinlere de yaz kış yüzme imkanı sunmaya devam edildi. Kadınlar için 6 ayrı merkezde pilates, step ve aerobic kursları açıldı.
Bornova Belediyespor şampiyon oldu Bornova Belediyespor futbol takımı, 26 yıllık tarihinde ilk kez Süper Amatör Lig’e çıktı. Büyükşehir Belediyesi ile Altınordu Kulübü’nün organizasyonunda gerçekleşen ve Dünya takımlarının yer aldığı U12 İzmir Cup’a çağrılan tek ilçe belediye takımı Bornova Belediyespor oldu. Bu onuru tüm kulüplerle birlikte yaşamak için turnuvaya karma takımla katılma kararı alındı ve tüm kulüplerin sporcularının yer aldığı seçme yapıldı.
İlçede faaliyet gösteren 37 amatör kulübe toplam 198 bin liralık nakdi yardımda bulunuldu ve tüm spor tesisleri elden geçirildi.
İlçenin marka değerini yükseltecek projeler Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, ilçede yaşam standartlarını yükseltme hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirterek, “Öncelikle ilçemizin marka değerini yükseltecek, turizm potansiyelini öne çıkaracak çalışmalar yapıyoruz. Yenilikçi düşüncelere büyük önem veriyoruz. Her müdürlüğümüz her yıl rutin işlerinin dışında yenilikçi bir projeyi mutlaka hayata geçiriyor. Ayrıca kurduğumuz Kentsel Tasarım Müdürlüğü, üniversitelerimizle birlikte yaptığı çalışmalarla Bornovamızın çehresini değiştirecek projeleri ortaya koyuyor” dedi.
2015 de yatırım yılı oluyor Bornova Belediyesi 2015 yılında da yatırımlarını sürdürüyor. 234 milyon 100 bin lira olarak oy birliğiyle kabul edilen 2015 yılı bütçesinde en büyük paylar yatırımcı müdürlüklere ayrıldı.Fen İşleri Müdürlüğü 52 milyon, Temizlik İşleri Müdürlüğü 35 milyon, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ise 28 milyon liralık bütçelerle Bornovalılara hizmet üretiyor. Yapılacak projeler şunlar:
-Büyükpark tamamen yenilenecek.
-Küçükpark yeniden tasarlanacak.
-Çocuklar için 6 bin metrekarelik alanda Trafik Parkı yapılacak.
-Evka-3’te 10 bin metrekarelik alan içerisinde öğrenci misafirhanesinin de bulunduğu Gençlik Merkezi yapılacak.
-Atatürk Mahallesi’nde bin 600 metrekarelik alanda 300 kişilik çok amaçlı düğün salonu inşa edilecek.
-İçinde; düğün salonu, pazaryeri, kadın danışma merkezi, Nedret Güvenç Sahnesi'nin bulunduğu Çamdibi Şehit Er Adem Bilaloğlu Tesisleri tamamen yenilenecek.
-Çocuk Köyü, Büyük Çarşı 2. Etap Yenileme, yeni hizmet binasının ve Pınarbaşı Sosyal Tesisleri’nin projelendirilmesi, yol yapım, köprü ve istinat duvarı yapımları gibi daha pek çok çalışma hayata geçirilecek.