İZMİR-Gaziemir Belediyesi ile KOSGEB Güney Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nün işbirliğiyle düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin üçüncüsü de hayata geçti. 370 başvuru arasından seçilen 90 kişiden 69’u 70 saatlik eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazandı. İş planı hazırlama, hukuki ve yasal düzenlemeler ile işletme ve finanman yönetimi konularındaki eğitimlerini tamamlayan girişimci adaylarına sertifikaları Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ve KOSGEB Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı ile Eğitmen Barbaros Tunç’un katıldığı törenle verildi.
Başkan Şenol: Yolunuz açık olsun
Türkiye’de en büyük sorunun işsizlik olduğuna vurgu yapan Başkan Şenol, 2010 yılında ilk kez bir belediye olarak KOSGEB’le yeni girişimci kazandırma konusunda işbirliği yaptıklarını hatırlattı. CV Bank Projesi’yle 5 yılda 5 bin kişiden fazla kişiye iş bulduklarını dile getiren Şenol, bu projeyle de girişimcilere kendi işyerlerini kurma fırsatı sunulduğunu söyledi. Şenol, “Umarım bu eğitimin sonrasında hazırladığınız iş planlarınız kabul edilir ve kendi işyerlerinizi kurarsınız. Yanınızda 3-4 kişi çalıştırıp istihdama da katkı sunarsınız. Çıktığınız yolda hepinize başarılar diliyorum, yolunuz açık olsun” diye konuştu.
Kadınlar daha fazla ilgi gösteriyor
Projenin en büyük çıktısının istihdam olduğunu kaydeden Çanakçı ise, İzmir’de işsizlik oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğuna işaret etti. İzmir’de belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle düzenledikleri eğitimlere katılanların üçte ikisinin kadın olduğunu belirten Çanakçı, şöyle devam etti: “Dünyada her 100 kadından 50’si ekonomik hayatın içinde yer alırken, Türkiye’de bu oran 25’ler seviyesinde kalıyor. İzmir’deki eğitimlere katılan kadınların iş planlarını kabul ettirip kendi işyerlerini kurma oranları da Türkiye ortalamasının üzerinde. Bu da bizi çok mutlu ediyor.”
100 bin liralık kredi kullandırılıyor
Gaziemir Belediyesi ile KOSGEB işbirliğiyle hazırlanan girişimci eğitimini tamamlayanlardan iş planı kabul edilenler, 30 bin lirası hibe olmak üzere 100 bin lira kredi kullanma olanağına kavuşacak. İki yılı geri ödemesiz dört yıl vadeli bu olanağın sunulacağı girişimci adayları böylece kendi işlerinin patronu olabilecek. Gaziemir’de üçüncü kez hayata geçirilen projenin üç temel amacı bulunuyor. Devamlılığı olan işletmelerin kurulması, istihdama katkı sunulması ve gelişigüzel işletme kurulmasının önüne geçilmesi. Çünkü Türkiye’de kurulan her 100 işletmenin yaklaşık 70’i ilk 5 yıl içinde kapanıyor.