İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'Kenti demir ağlarla öreceğiz' şiarı doğrultusunda, belediyenin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca metrosu inşaatında yeraltına köstebekler indi. Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarının bulunduğu Buca metrosu; Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan mevcut metro hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İzban hattı ile Şirinyer'de birleşecek. Hat işletmeye açıldığında günlük yolcu sayısının 400 bin olması bekleniyor.
13,5 kilometrelik hatta 11 istasyonla hizmet verecek Buca metrosuna ilişkin ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şöyle konuştu:
KÖSTEBEKLER KAZIYA BAŞLADI, HEDEF ARALIK 2025
“Şimdi hafızamızı tazeledik, 14 Şubat 2022 geçen yıl Sevgililer Günü'nde İzmir'e olan aşkımızı göstermek için temel atmıştık. Ondan sonra bir yığın şey yaşandı, ihalenin iptaliyle ilgili dava açıldı, birtakım sıkıntılar yaşandı; çok şükür hepsi açıldı. Ondan sonra 36 metre aşağıya inilerek onlarca sondaj kazısı yapıldı ve kazıklar çakıldı ve nihayet geçen gün de köstebek denilen dev TBM'ler (Tünel Sondaj Makinesi) girdi ve tünel açmaya başladılar. Dolayısıyla temel atmadan sonra bu töreni niye yaptık derseniz, o tünelin açılmaya başlaması tabi son derece kıymetli bir adım, bu sürecin belki de en önemli noktalarından biri. Birinci etabını Üçyol, Şirinyer arasını 2025'in aralık ayına kadar hedefliyoruz. Yani 4 yıl inşaat süresi vardı biliyorsunuz, -temel attığımız andan itibaren- bunu öne çekeceğiz. Çok şükür jeolojik etütler de bunun mümkün olabileceğini gösteriyor bize.
KREDİSİNİ KENDİ ÖDEYEN METRO: BUCA METROSU
Biliyorsunuz parası da cebimizde, hazır. Kimseden beklediğimiz bir şey de yok. Biz pandemi döneminde bu işin finansmanı için 490 milyon euroluk bir sendikasyon kredisi oluşturmuştuk. 4 uluslararası finans kuruluşundan 3,20 faizli, 4 yıl ödemesiz, 12 yıl vadeli. Ödemesiz dönemde bitirmeyi hedeflemiştik ki geri ödemeye başladığı anda tesis işletmeye açılmış olsun ve kendi kendisini ödesin istemiştik, nitekim öyle de olacak. Hatta dediğim gibi; süresinden önce de bitireceğiz. 400 bin kişiyi günde taşımayı öngörüyoruz, bu da senede 45 milyon euro gibi bir ciroya tekabül ediyor. Yani gerçekten dünyadaki örnekleriyle karşılaştırıldığında; çok daha kısa sürede kendini amorti eden, kimsenin cebinden para çıkmadan, ne hükümetin ne belediyenin cebinden para çıkmadan, kendi kendini amorti edecek bir yatırım olacak. Bu nedenle çok çok kıymetli. Normalde 30 yılı buluyor metroların kendini amorti etmesi. Ama bu metromuz bizim 13-14 sene içinde kendini amorti etmiş olacak, o nedenle heyecan verici bir proje. Son derece verimli bir proje.
İZMİR TARİHİNDE BİR İLK: 3 AYRI RAYLI SİSTEM İNŞAATI BİR ARADA DEVAM EDİYOR
Ama rakamların ötesinde tabi bunun şehre katacaklarıyla ilgili birkaç şey söylemek isterim. Buca bildiğiniz gibi 600 bin nüfusuyla İzmir'in en kalabalık ilçesi ve o nedenle de trafiğin belki de en sıkışık olduğu ilçesi. Bu trafiğin ve özellikle toplu taşımanın yer altına alınması yukarıda olağanüstü büyük bir rahatlama yaşatacak. Hem trafik akışını çok rahatlatacak hem de insanlara nefes alacakları yeşil alanlar kazandıracak. Dahası, çok daha temiz, kolay, düşük maliyetli bir yolculuk etme şansı verecek. Metrolar sadece ulaşım projeleri değil aslında, aynı zamanda yaşam kalitesini yükselten toplu taşım projeleri ve tabii ki çok daha uzun soluklu, uzun süreli fayda yaratan projeler. 'Demir ağlarla öreceğiz' diye yola çıkmıştık, tam da öyle yapıyoruz. Şu anda 3 ayrı raylı sistem inşaatı birlikte devam ediyor, İzmir'in tarihinde bu da bir ilk. Narlıdere metrosunu ve Çiğli tramvayını şubat ayı içinde açacağız, Buca metrosunun da ilk etabını 2025'in, gelecek senenin aralık ayında kullanıma açmış olacağız. Bir tane de sayaç koyduk, Forbes Çarşı'nın girişine. 890 günle başlamıştık, 2 gün geçti bile. Sürekli gün eksilerek devam edecek. Bucalılar da İzmirliler de bu süreci yakından takip etsinler istedik. Bu aynı zamanda çalışan arkadaşlarımıza da bir motivasyon olacak, çünkü onlar da o sayacın her gün bir eksildiğini görecekler.
SIRA GAZİEMİR, KARABAĞLAR VE KEMALPAŞA METROSUNDA
Çok heyecanlıyız ve çok gururluyuz, çok mutluyuz. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu bütün bu ekonomik girdap içerisinde, bu yüksek enflasyon, hayat pahalılığı içinde dev bir yatırımı kendi özgücümüzle yapıyor olmanın büyük gururunu yaşıyoruz. Uzun yıllardır beklenen bir projeydi, nihayet hızla yol almaya başladık. Devamı gelecek; Gaziemir, Karabağlar metrosu var, Kemalpaşa metrosu var. İzban’ı Bergama'ya 52 kilometre daha uzatma gibi projemiz var. Aynen öyle, demir ağlarla örmeye devam ediyoruz”
İKİ TÜNELİN BAŞINDA 4 KÖSTEBEK ÇALIŞACAK
İnşaatın bitiş tarihinin beklenenden erken olacağının müjdesini veren Soyer, “İlk TBM tüneli kazmaya başladı ama şubat sonuna kadar bu TBM sayısı, dev köstebeklerin sayısı 4'e çıkacak. Yani her iki tünelde de iki taraftan birden kazı yapılıyor olacak. Bu da bizim inşaat süremizi öne çekecek bir adım olacak” ifadelerini kullandı.
Buca ilçesinde yaşayan yurttaşlar da Buca metrosuna ilişkin duygu ve düşüncelerini ANKA Haber Ajansı'yla paylaştı. Mikrofon uzattığımız Bucalılar, inşaatı devam eden Buca metrosuna ilişkin şunları söyledi:
Ümran Akyüz: Gayet iyi olur trafik açısından. Yoğunluk bayağı var, trafik çok sorun. Akşamları ve sabahları işe gidenler için çok zor. Ulaşım için de çok rahat olacağından eminim, inşallah olur yakında.
Gaffar Kaplan: Açılacağını biliyorduk. İyi bir şey, bu tür yatırımların devam etmesi lazım. Bir hayli iyi olacağını düşünüyorum, evet. Bir yerden bir yere giderken trafikte tıkanmalar oluyor, pazar yerlerinde pazar günleri pazar günlerinde özellikle sıkışmalar oluyor, yağmur yağdığında sıkışmalar oluyor. Nispeten daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.
Orhan Çelik: Tabii ki yakından takip ediyoruz, hatta Büyükşehir'in kazıcı köstebekleri girdi 1-2 gün önce. Tabii ki bunların farkındayız, 2025'te tünelin ucunun gözükeceğini söylemişti Başkan. Bu bizim için umut verici bir durum. En büyük sebep olacağı şey tabii ki trafik. Tabii ki diğer raylı sistemle bağlantılı olması nedeniyle de iç turizme etkisinin olacağını düşünüyorum.
Muammer Kılıç: Hükümet Müsaade ederse açacaklar inşallah bakalım, iyi olur tabii ki. Hayırlısı inşallah açılırsa tabii ki iyi olacak, trafiği en azından rahatlatacak, iyi olacak.
Mehmet Özcan: Buca'da yaşayıp da haberim olmadan olur mu? İyi olacak diye düşünüyoruz, inşallah. Ama ne zaman olacak? Onu da görürüz inşallah. Üniversitenin oluşu, 9 Eylül kampüsünün oluşu, ha bire İzban’a aktarma otobüsler... O olduktan sonra tabi de rahatlayacak, en azından bu Menderes Caddesi rahatlayacak. Trafiğe tabii çok büyük çözüm olacak diye düşünüyoruz.
Kazım Kıran: Trafik çok büyük bir sıkıntı, dert yani. Açılırsa daha iyi olur yani. Daha çabuk olursa insanlar rahat eder. Şimdi Şirinyer Caddesi'ne git, Üçkuyular olsun, Çevikbir olsun, Dokuzçeşmeler olsun trafikten geçilmiyor. Akşam bir saatte oradan buraya geldim. Metro açılırsa, toplu ulaşımı herkes kullanırsa trafik de rahat olur.
Nesrin Mutlu: İnşallah en kısa zamanda gelir, mutlu oluruz. Bu trafik de, bu toplu taşıma da en azından biraz daha rahatlamış olur diye düşünüyorum.
Deniz Filiz: Çok iyi olur. Trafik ve insanlar biraz daha rahatlar, iyi olur. Mutlu oluruz, inşallah en yakın zamanda açılır. Açılırsa da herkes için hayırlı olmasını diliyorum. (ANKA)