İZMİR- Konak’ta kültür ve sanat mevsimi birbirinden güzel etkinliklerle başladı. Artık bir gelenek haline gelen ‘Yazarlar İzmir için okuyor’ ise bu sezonun ilk konuğu Buket Uzuner’le okuyuculara ‘merhaba’ dedi. Konak Belediyesi ve Kalem Kültür Derneği’nin düzenlediği etkinlik, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda gerçekleşti. Moderatörlüğünü gazeteci yazar Gülşah Elikbank’ın üstlendiği programda okurlar, Uzuner’i ayakta alkışladı. “Çorbada tuz oluyoruz”
Roman, hikaye, deneme ve gezi yazılarıyla Türk edebiyatının çok yönlü yazarlarından Buket Uzuner’i İzmir’de görmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan şöyle konuştu:
“Sanatçılarımızın ve sanatı yaşatan değerli okurların, izleyicilerin, kültür ve sanat dostlarının önemi bizim için çok büyük. Bizler sizleri sevdiğiniz sanatçılarla buluştururken sadece çorbada tuz oluyoruz. O çorbaya biraz tat katıyorsak ne mutlu bize. Ancak asıl önemli olan sizlersiniz. Buket Uzuner, zaten kitaplarını çok sevdiğimiz bir yazar, değerli bir insan. Onu yakından görmek, kitabını birlikte okumak, sohbetine katılmak gerçekten çok güzel.”
“Dörtte birim İzmir”
Güçlü kalemi kadar renkli kişiliğiyle de okurlarının gönlünde taht kuran Uzuner, konuşmasına başlarken İzmir anılarını anlattı ve İzmir’in kendisi için önemini “Dörtte birim İzmir” diyerek ifade etti. Son yıllarda yaşanan şiddet olaylarına da dikkat çeken yazar, şiddetin kadın, erkek, çocuk ayırmadan zarar verdiğine dikkat çekerek, “Kanın rengi her yerde kırmızı, gözyaşı her yerde tuzlu. Şiddetin çok arttığı bir Türkiye’de yaşıyoruz. Hatta bir yandan da bu şiddete alışıyoruz. Şiddetin karşısında kadın olmuş, erkek olmuş fark etmiyor. Bizim insan olarak birbirimize ihtiyacımız var” dedi.
Edebiyatın, insanların hatta toplumların hayatını değiştirebileceğini, empatiyi öğrettiğini, ve edebiyat okunduğunda insanların birbirini anlayarak benimseyeceklerini söyleyen yazar, okurları için kitabından “Bir eziyet ve meziyet meselesi olarak uyum” bölümünü okudu. “Uyumsuz Defne Kaman'ın maceraları” dörtlemesinin ilk kitabı “Su” romanının çıkış noktasını anlatan yazar, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu kitap suyu, toprağı, havayı, özümüzü hatırlayalım diye yazıldı. Bence iki tür yazar var. Biri meselesi olan, yazmayı yaşamı olarak gören diğeri ise üne kavuşmak için yazan. Benim bir meselem var, kitabımın da öyle. Bu romanın meselesi, tabiatla olan ilişkimizi hatırlamak. Ben bunu ararken 2 bin, 3 bin yıl öncesinin Sibirya’sına gittim. Ve o dönemde tabiatla ilişkimizin çok güzel, çok doğal olduğunu gördüm. Bunu nasıl anlatabilirim diye düşününce ortaya bir roman çıktı.”
Turkuaz renkli yazara şans filleri
“Yazarlar İzmir için okuyor” etkinliğinde İzmirlilerle buluşan Buket Uzuner’in keyifli sohbeti ve okuması okuyucuları yazara bir kez daha hayran bıraktı. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, edebiyatımızın turkuaz renkli yazarı Uzuner’e, İzmir kadınının el emeğini taşıyan şans fillerini ve Kemeraltı’nın simgesi kahve takımı hediye etti.