Ege Postası
Geri

Bursa, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği'ne tam üye kabul edildi

Bursa, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği'ne (EHTTA) tam üye olarak kabul edildi. Birliğin, Türkiye’den tek üyesi olan Bursa, aynı zamanda Avrupa Konseyi tarafından da tanınan oluşumu 'Tarihi Termal Kentler Avrupa Destinasyonu'nun da bir parçası...
Bursa, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği'ne tam üye kabul edildi
Haberler / Güncel
22 Nisan 2013 Pazartesi 16:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bursa, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği'ne (EHTTA) tam üye olarak kabul edildi. Birliğin, Türkiye’den tek üyesi olan Bursa, aynı zamanda Avrupa Konseyi tarafından da tanınan oluşumu 'Tarihi Termal Kentler Avrupa Destinasyonu'nun da bir parçası oldu. Bursa’nın termal bir şehir olmasının artık uluslararası arenada da yer alması bakımından çok önemli olan kabul, aynı zamanda şehrin sahip olduğu standartların da yükselmesine zemin hazırlayacak.

Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından, 11 Aralık 2012 tarihinde Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği ile başlayan görüşmeler sonuç verdi. Bursa’nın termal, tarihi, kültürel özelliklerini belgeleyen çok çeşitli dokümanlar hazırlanarak yapılan başvuru kabul edildi. Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği’ne, 18 Ocak 2013 tarihinde gönderilerek resmi başvurunun cevabı geldi.

Belçika’nın Spa şehrinde, 15 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği (EHTTA) Teknik Komitesi toplantısında Bursa, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği ortak üyesi olarak onaylandı. Yeşil Bursa, aynı zamanda Avrupa Konseyi tarafından yetkilendirilen “Tarihi Termal Kentler Avrupa Destinasyonu”nun da bir parçası oldu.

Luxemburg Kültürel Destinasyonlar Avrupa Enstitüsü eski Başkanı ve Birliğin Genel Temsilcisi Mr. Michel Thomas Penette, Mayıs-Haziran aylarında belirlenen bir tarihte Bursa’ya gelerek il hakkında detaylı bilgi alacak. Bursa, 13 Haziran 2013 tarihinde Fransa-EnghienLes Bains şehrindeki genel meclis toplantısında ise Vali Şahabettin Harput’un da katılımı ile tam üye olarak yerini alacak.

"ARTIK KENDİMİZİ ANLATMADAN BURSA’YA GELECEKLER"

Bursa Valisi Şahabettin Harput, düzenlediği basın toplantısı ile Bursa’nın Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği'ne tam üye olarak kabul edilmesi ile ilgili bilgi verdi. Bu yolda büyük çaba gösterdiklerini belirten Vali Harput, “Özellikle son zamanda termal projeler üzerinde çalışıyorduk. Bu süreçte Bursa’da şu an itibari ile saniyede 300 litrelik termal suya kavuştuk. Bununla birlikte bu yıl içinde Bursa’da 7 bin yatak kapasiteli termal kapasite oluştu. Bursa’nın termal turizmin ve sağlık turizminin merkezi olması konusunda çok ciddi çalışmalar var. Bugün ise Bursa, uzun süreli çalışmalarının sonunca çok güzel bir başarıyı yakalayarak, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği olan EHTA’nın üyeliğine seçildi.” dedi.

Bu başarının, Bursa ve Türkiye için bir gurur kaynağı olduğunun altın çizen Vali Şahabettin Harput, “Bu üyelik ile Bursa’nın tanınırlığı, Avrupa’nın Tarihi Kentler Destinasyon üyeliğine girdiğiniz zaman, ‘acaba bu destinasyonda hangi ülke ve şehirler var'’ dendiğinde, Almanya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti gibi Türkiye’nin Bursası akla gelecek ve artık sizin; ‘biz bir termal kentiyiz, bize gelin’ demenize gerek olmadan, siz, bu uluslararası en büyük örgütün tabii üyesi ve oraya adınızı yazdıran bir marka oluyorsunuz. Bu, Türkiye için de Bursa için de bir onurdur. Bu manada şu an için bu tarihi termal kentler birliğinin 10 ülkeden 25 üyesi vardı, bu üyelik ile 11’inci ülkeden 26. üyesi oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Vali Harput, bundan sonra ilde faaliyet gösteren termal turizm merkezlerinin de kendilerini bu üyelik doğrultusunda Avrupa standartlarına çıkarmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

EHTTA NEDİR'

Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği (EHHTA) 2009 yılında 6 kurucu üye ülke olan Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Belçika gibi ülkeler tarafından kuruldu. Kar amacı gütmeyen uluslararası ve sınırsız süreli bir birlik olan EHTTA’nın başlıca hedefleri, farklı ülke ve şehirlerin tecrübe paylaşımını teşvik ederek, kentler ve termal arasında güçlü bir ortaklık ağı oluşturmak. Bir Avrupa termal destinasyonu oluşturmak ve Avrupa programların desteğiyle kurumları da kapsayacak şekilde Avrupa düzeyinde sistemi teşvik etmek.

Özellikle tarihi ve sanatsal miras ile bu mirasla alakalı kültürel, hukuki ve yasamaya ilişkin hususlar üzerine termal endüstrisi bağlamında analitik araştırma ve istatistikleri teşvik etmek, desteklemek ve geliştirmek.

EHTTA’nın ilk eylemi, Avrupa Konseyi tarafından da onaylanan Tarihi Termal Şehirler Avrupa Destinasyonunu oluşturmak oldu. Destinasyonu ile Avrupa’da termal kültürünün hayat bulup geliştiği yerlerin yeniden izini süren bir yol çizmek. Bu rota, termal kentlerinin kültürel ve tarihi miraslarını birbirine bağlayarak, termal sularının kalitesini iyileştirmek ve insanlık adına daha geniş ve etkili istifade edilmesini amaçlıyor. EHTTA üyeleri arasında; kurucu üye, aktif-etkin ve ortak üye olmak üzere 10 ülkeden 25 termal şehir ve organizasyon yer alıyor.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası