Ege Postası
Geri

Büyükekşi: Teşvikler, Güneydoğu’nun yatırım atmosferini değiştirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik modelinin Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım atmosferini değiştirdiğini vurguladı. Büyükekşi, “Artık girişimcilerimiz bölgede yatırım olanaklarına daha...
Büyükekşi: Teşvikler, Güneydoğu’nun yatırım atmosferini değiştirdi
Haberler / Ekonomi
20 Haziran 2013 Perşembe 17:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik modelinin Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım atmosferini değiştirdiğini vurguladı. Büyükekşi, “Artık girişimcilerimiz bölgede yatırım olanaklarına daha geniş bir mercekten bakmaya, başladı.” dedi.


Yeni teşvik modelinin ilk değerlendirme toplantısı Diyarbakır’da yapıldı. Toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ile çok sayıda ihracatçı ve yatırımcı katıldı. Toplantıda ihracatçılar adına söz alan Mehmet Büyükekşi, yatırım teşviklerinin ekonomi adına olumlu olduğunu belirtti.


Ekonomi Bakanlığı ile Güneydoğu’da yatırım ve ihracatı artırmaya eğildiklerini anlatan Büyükekşi, “Daha çok yatırım, ihracat ve istihdam için bölgede yeni teşvik modelini anlattık. Ve şunu gururla beyan etmeliyim artık girişimcilerimiz bu illerde yatırım olanaklarına daha geniş bir mercekten bakmaya başladı. Çünkü Doğu ve Güneydoğu’nun yatırım atmosferi değişti.” ifadelerini kullandı. Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Başından bu yana katkı sunduğumuz çözüm süreci ile Türkiye’nin yepyeni bir ufka açılacağını görüyoruz. Biz başından beri çözümün, barışın, huzurun, kalkınmanın ve toplumsal refahın yanında olduk. Umut ediyoruz süreç başarılı olacak ve ihracatta çok daha büyük atılımlar yapacağız.

Mayıs ayı TİM İhracatçı Eğilim Anketinin sonuçlarına göre ihracatçılarımızın yüzde 76’sı çözüm sürecinin başarılı olacağı kanaatinde. Yüzde 32’si de bölgeye yatırım yapmayı planlıyor. Ülkede yatırım planlayan ihracatçıların yarısının radarında bölge var. Bu karara etki eden faktörler de ankete bakıldığında yüzde 61 ile yatırım teşvikleri, yüzde 60 ile uzun vadeli ve kalıcı barışın oluşumu ve yüzde 46 ile eleman ile üretim katkısı olarak sıralanıyor.

Buna uyumul bölgelerimizin artık ihracatla, yatırımlarla anılması için, huzur ve barış ortamının etkisiyle yatırımcılar için bir çekim alanı olması ve yeniden şahlanmasını diliyoruz. Umut ediyoruz bu bölgemiz 30 senede yapamadığı atılımı belki de 3 seneden az bir zamanda yapacak.”

Diyarbakır’da 2012’te toplam 200 milyon dolar ihracat yapıldığını duyuran TİM Başkanı Büyükekşi, bu rakamın 2013 ilk 5 ayında 80 milyon dolar olduğunu açıkladı. Diyarbakırlı ihracatçılara şöyle seslendi:


“Cesur olun, girişimci olun, yılmayın. Siz daha girişimci oldukça Diyarbakır gelişecek. Diyarbakır güçlenecek ve daha fazla yatırım çekecek. Yeni iş ve aş sahaları açılacak. Yeni teşvik modelinin yatırımcıların ilgisini Diyarbakır’a ve bölgeye çekmesiyle bu bölgenin çok büyük bir atak yapacağına inanıyoruz. Rakamlar da bunu net bir şekilde gösteriyor. Diyarbakır ilimiz, yalnızca 2012 ikinci yarısında bin 758 bireye istihdam yaratacak 223 milyon TL tutarında yatırım çekti.


2013 ilk 4 ayında ise bin 378 bireye istihdam yaratacak 435 milyon TL tutarında yatırım çekti. 6. Bölgede sunulan faiz, sigorta primi ve gelir vergisi desteği sayesinde Diyarbakır’a çok daha büyük yatırımların geleceğine inanıyoruz. Bölgede yatırımları olan ayrı sektörlerden ihracatçılarımız 6. Bölge teşviklerinin 2014 sonuna kadar uzatılmasını talep ediyor. Bunu da bir talep olarak, Sayın Bakanımıza iletiyoruz.

Diyarbakır, konum olarak da avantajlı. Diyarbakır, Türkiye’nin Ortadoğu’ya, Kuzey ve Güney Afrika’ya açılan kapısı. Bu bölge, gelişmeye müsait. Süratle büyüyor, gelişiyor. Burada genç ve dinamik bir nüfus var. 76 milyonluk dinamik nüfusumuz ve 57 bin ihracatçımızdan aldığımız güçle, yeni teşvik modelinin bize katacağı gücü birleştireceğiz. Böylece 2023 hedeflerimize bir adım daha yakın olacağız. Diyarbakır’ın da 2023 hedeflerimize çok önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası