Ege Postası
Geri

Büyükşehir adaylığı için ne dediler... Gözler onlarda

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ardından bir "aday değilim" açıklaması da Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'ten geldi. Bergama için net tavrını ortaya koyan ve "aday değilim" diyen Gönenç, büyükşehir belediye başkan adaylığı için ise yeşil ışık yaktı. Gönenç'in ardından Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'dan da büyükşehir belediye başkan adaylığı için sinyaller geldi. Büyükşehir adaylığı için ne dediler...
Büyükşehir adaylığı için ne dediler... Gözler onlarda
Haberler / Yerel Yönetimler
1 Ekim 2018 Pazartesi 14:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yaklaşan Mart 2014 yerel seçimlerine ilişkin Bergama CHP İlçe Binası’nda basın açıklaması yaptı. İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz’ın açılış konuşmasını yaptığı basın açıklamasına İzmir İl Başkan Yardımcısı Mert Can Malkoç, Belediye Başkan Yardımcıları Ali Kahyaoğlu, Ümit Atlam, CHP Meclis Üyeleri, CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda partili katıldı. Başkan Gönenç açıklamasında tekrar aday olmayacağını açıkladı.

CHP’de siyaset yapmaya başladığı yılları anlatarak konuşmasına başlayan Başkan Gönenç, yaklaşık 10 yıllık belediye başkanlığı dönemindeki çalışmalarını dile getirdi.

ADAY DEĞİLİM

Bergama'dan aday olup olmayacağı ile ilgili konuşan Başkan Gönenç, "Bununla ilgili kararımı 1 yıl önce vermiştim. Bu kararımı il ve ilçe başkanımızla, büyükşehir belediye başkanımızla ve parti genel merkezimizle paylaştım. Yerel seçimlerde aday adayı olmayacağım. Belediye başkanlığı heyecanla ve aşkla yapılacak bir iş. Belediye başkanlığı için 10 yıl ideal bir süre. Bu parti bir kez daha söylüyorum kendi dinamikleri içerisinden 2019’daki yerel seçimleri kazanacak ve yeni bir adayı çıkaracak güçtedir" dedi.

İLGİNÇ "CUMHURİYET MEYDANI" ÇIKIŞI

Gönenç, memlekete hizmet etmek için illa ki belediye başkanı olmaya gerek olmadığını belirterek, "Elimden geldiğince partim ve Bergama için başka platformlarda da elimden geleni yapacağım. Umuyor ve diliyorum ki 2019 yerel seçimlerinden sonra bugün buradaki kalabalık burada değil Cumhuriyet Meydanı’nda olacak” diye konuştu.

İzmir kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nı işaret eden Gönenç, akıllara "Acaba büyükşehir için mi aday" sorusunu getirdi.

BÜYÜKŞEHİR ADAYLIĞI

Bir gazetecinin, "CHP Genel Merkezi’nin yayımladığı genelge ile aday adaylık süreci 1-19 Ekim tarihleri arasında belirledi. Sizin ayın 1’nde bu açıklamayı yapmış olmanız aday adayı olmak isteyen kişilerin daha rahat olmalarını sağlamış oldu. Bugün Aziz Kocaoğlu’da İBB Başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıkladı. Kendisinin yerine aday olacak isim içinde mevcut ilçe belediyelerinde başkanlık yürüten ve genç bir adayın İBB Başkanlığına yakışacağını ima etti. Bu tanıma uyan bir başkansınız. Bu konuda bir bilginiz veya görüşmeniz var mı" sorusuna Gönenç, ilginç bir yanıt verdi.

ADIMIN GEÇMESİ DOĞAL

Başkan Gönenç, "Ben 48 yaşındayım ve genç tanımına ne kadar giriyorum bilmiyorum. Aziz başkanın aday olmayacağını bir süreden beri biliyorum. Hatta 2014 yerel seçimlerinde benzeri bir düşüncesi vardı. O dönemki ulaştırma bakanımız Binali Yıldırım’ın adaylığı nedeniyle Aziz Başkan tekrar bu yarışa girdi. Aziz Başkan ile Büyükşehir Başkanlığı Adaylığı konusunda herhangi bir şey konuşmuş değilim. Genel merkezde herhangi bir milletvekili, genel başkan yardımcımız ya da üst düzey yetkiliyle de İBB aday adaylığı konusunda bir görüşme yapmış değilim. Ancak tabii ki eğer Aziz Başkan Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmuyor ise, başka aday adayları gündeme geliyor ise ve genel merkez bizim mevcut 22 belediye başkanımız içinden belediye başkanlığı deneyimi olan ve deyim yerindeyse karnesi iyi olan adaylar konusunda bir araştırma içindeyse bu araştırma kapsamına girenlerden birisinin benim olmam son derece doğal diye düşünüyorum. Bu sadece bana özgü bir durum da değil. Belki de birkaç tane İzmir’deki belediye başkanlarıyla ilgili böyle bir araştırma inceleme durumu söz konusu olabilir. Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday olmanın koşulları bellidir. Tüzükte yazanlar bellidir. Adayı ne Aziz Kocaoğlu’nun ne de bir başka kişinin bireysel olarak gösterme, tarif etme ve belirleme hakkı yoktur. Ama Aziz Kocaoğlu’nun benim hakkımdaki düşüncelerinden dolayı gurur duyabilirim. İsmimin geçmesi bile onur verici" dedi.

KARABAĞ: BAYRAKLI’YA MÜRACAATIM OLMAYACAK

Adı büyükşehir belediye başkanlığı için geçen en kuvvetli isimlerden biri olan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da Egepostası'na net açıklamalarda bulundu. Karabağ, Bayraklı Belediyesi için yeniden aday adaylığı müracaatında bulunmayacağını açıkladı. Kocaoğlu’nun "yokum" açıklamasını değerlendiren Karabağ, "Aziz Beyin açıklamasını okumadım. Ancak kararını biliyorum. Hayırlı olsun kendisi için. Aday olup olmamak kişinin kendine bağlı. İrade koymasıyla ortaya çıkar. Bayraklı’ya müracaatım olmayacak. Bekliyoruz. Bakacağız" dedi.

TUNÇ SOYER'DEN NET AÇIKLAMA

Öte yandan, ismi büyükşehir için geçen adaylardan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de net bir açıklama yaparak göreve talip olduğunu söyledi. Soyer, “Bütün CHP’li belediye başkanlarının, CHP’ye gönül vermiş insanların, herkesin büyük bir aşkla ve şevkle yapacağı bir görev olur. Bu nedenle mutlaka talibi çok olur. Ama genel merkez adaya karar verecek. Nasıl  değerlendirirlerse onları bekleyeceğiz... 2014 seçimlerinde de ‘Aziz başkan aday olmazsa ben aday olmak istiyorum’ demiştim. Değişen bir şey yok. CHP’li herkes, tüm belediye başkanlarını aşkla şevkle yapar. Aynı şevkle, aşk bende de var. Buna karar verme yetkisi genel merkeze ait. Bekliyoruz, nasıl takdir ederlerse o şekilde çalışacağız.”

ÇALKAYA'DAN KAOS UYARILI AÇIKLAMA

Büyükşehir için adı geçen bir diğer isim Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da "bu süreçte partiyi kaotik ortama sürüklememe" uyarısı yaptğı. Kocaoğlu'nun İzmir için yaptığı çalışmaları öven ve teşekkür eden Çalkaya, "Adaylık konusunda konuşmak için erken. O gitti ben geliyorum demek doğru değil. Önümüzde beş ay süreç var. Uzun bir süredir bu. İyi değerlendirme yapmak lazım. Partiyi de kaotik bir ortama götürmemek lazım aday bile olsak. Bu işlerden uzak durmak lazım. Aklı selim davranmaya çalışacağım. Genel merkez bu süreci zaten takip ediyor, değerlendirmeye çalışıyor" diye konuştu.

PİRİŞTİNA'DAN KOCAOĞLU'NA ÖVGÜ

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise büyükşehir adaylığı konusunda renk vermedi. Piriştina, Kocaoğlu için "Kendisi kentin ekonomik, sosyal hayatına, fuar, ulaşım, metrosuna, kültür sanat yaşamına kalıcı eserler kazandırdı. Doğru yatırımlarla kırsalda kalkınmayla İzmir modeliyle örnek olmuş bir başkan. Kendi öz iradesiyle -siyasetçilerde alışık olmadığımız bir tutum-, karar vermesi tebrik edilmesi gereken bir davranış gösterdi. Bizler onunla gurur duyduk, duyuyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası