İZMİR - Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Yamanlar'da 198 hektarlık alanda kurmayı planladığı katı atık depolama ve bertaraf tesisi için çalışmalarını hızlandırdı. Büyükşehir Belediyesi 1/5 binlik Nazım İmar Planı'nda mera ve ağaçlandırılacak alan olarak işli olan arazinin, katı atık bertaraf tesisi olarak değiştirilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ 3. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü, Gediz A.Ş. ile İZSU'dan görüş istedi. Belediye yetkilileri, "Projeden geri adım atılması söz konusu değil. Çalışmalar hızlı bir şekilde tamamlanacak" dedi.
Yeni Asır'dan Onur Çakır'ın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli'deki Harmandalı'daki çöp depolama alanının ömrünü tamamlamasının ardından alternatif yer arayışlarına başladı. Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı ekiplerinin uzun süren ortak çalışması sonucunda Karşıyaka Yamanlar mahallesi sınırlarında kalan 198 hektarlık alan katı atık depolama ve bertaraf tesis alanı olarak belirlendi.
Durak, itiraz etmişti
Büyükşehir'in bu kararı Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın tepkisini çekmişti. "Bu bir Karşıyaka düşmanlığı" diyen Durak, "O kadar taş ocakları dururken bizim bölgenin seçilmesi yanlış. Bu karar doğru ise elbette kabul etmemiz mümkün değil. 100 yıllık çöpü depolayabilecek taş ocağı yerine bizim ilçe sınırlarının tercih edilmesi çok yanlış. Karşıyaka zaten yıllardır çekiyor. Bir de buna razı olamayız" demişti.
Yaşanan tartışmalar sürerken, Başkan Aziz Kocaoğlu, projeden vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını açıklamıştı. Durak ile Kocaoğlu, konuyu görüşmek üzere geçtiğimiz aylarda bir araya gelmiş, teknik çalışmalar yapıldıktan sonra kararın verileceğini duyurmuştu.
Bu arada Büyükşehir, Yamanlar'a yapacağı tesislerle ilgili kurumlardan görüş istemeye başladı. Belediye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ 3. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü, Gediz A.Ş. ile İZSU'dan yapılması planlanan çöp depolama ve bertaraf tesisi alanı ile ilgili görüş istedi.
Geri adım atılmayacak
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, projeden vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Kurumlardan gelecek görüş sonrası düğmeye basılacak" dedi. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, kurum bünyesinde oluşturulacak teknik ekiplerin bölgede çalışma yapacağını, bu çalışma sonrası rapor hazırlayacaklarını bildirdi. Öte yandan Karşıyaka Belediyesi bölgenin katı atık depolama ve bertaraf tesisi için uygun olup olmadığını araştırması için iki üniversiteye başvurdu.
ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Harmandalı Çöp Deponi alanının ömrünü tamamlaması nedeniyle uzun süredir yer ve kurulacak tesiste uygulanacak teknolojiyi belirlemek amacıyla çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi yurtdışındaki örnekleri yerinde incelemek için de bir çok yurtdışı gezisi gerçekleştirdi. Türkiye'de ilk kez yüksek miktarda atığın kapalı sistemde tam otomatik işlenerek değerlendirileceği tesis, kompost ünitesi, anaerobik çürütücü, kontrol odası, hava kontrol ünitesi, ayrıştırma tesisi ve atık kabul alanı bölümlerinden oluşacak. Atıkların ortadan kaldırılmasını sağlayacak olan proje aynı zamanda, çöpün ekonomik anlamda da değerlendirilmesine imkan tanıyacak. Tesisin çıktılarından geri dönüşüm sanayisine hammadde, RDF ek yakıt, enerji ve kompost elde edilecek. Biyogaz ünitesinde 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretilecek. Elektrik enerjisi, tesisin enerji ihtiyacını karşıladıktan sonra, fazla enerji bölgedeki enterkonnekte sisteme verilecek. Tesisin bir diğer dağıtımı yapılacak ürünü ise tarımsal gübre olacak.