Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de 'TOKİ' tartışması: Tugay'dan 'karşı değilim' çıkışı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısında TOKİ AK Parti ve CHP'yi karşı karşıya getirdi. Karşılıklı tartışmaların ardından Başkan Tugay araya girerek, "Ben TOKİ'ye gideceğim ve İzmir'de ortak projeler yapmak için görüşeceğim. Ben TOKİ'ye karşı değilim. Bizle birlikte çalışırsa güzel şeyler yapacağına inanıyorum. Yeter ki belediyelerimizin işin içinde olmasına sıcak baksınlar" diye konuştu.
Büyükşehir'de 'TOKİ' tartışması: Tugay'dan 'karşı değilim' çıkışı
Haberler / Yerel Politika
10 Haziran 2024 Pazartesi 21:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısının birinci birleşimi  Cemil Tugay başkanlığında gerçekleştirildi. 

KİM NEREYE ATANDI? 

Meclis gündemine Cemil Tugay tarafından yapılan atamalar geldi. Buna göre; Pınar Okyay, Genel Sekreter Yardımcılığı kadrosuna atanırken; Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı kadrosunda bulunan Tolga Çilingir Ulaşım Dairesi Başkanı oldu.Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Şef kadrosunda bulunan Ümit Yalçın ise Bilgi İşlem Dairesi Başkanı olarak görevlendirildi. Proje Yönetim ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü’nde mimar kadrosunda bulunan Selin Zağpus Yigitoğlu, Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı olarak görevlendirildi. Taşınmazlar Şube Müdürlüğü’nde Mühendis kadrosunda bulunan İsmail Mutaf ise Emlak Yönetimi Dairesi Başkanı olarak atandı. Harita ve Aplikasyon Şube Müdürlüğü Mühendis kadrosunda bulunan Gökhan Gündüzoğlu Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanı; Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Şef kadrosunda bulunan Eylem Başar Yıldırım ise Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı olarak atandı. Strateji Geliştirme ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü Şef kadrosunda bulunan Asuman Türkmen Meral ise Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı olarak atandı. Raylı Sistem Şube Müdürlüğü’nde Mühendis kadrosunda bulunan Alpaslan Kara da Raylı Sistem Dairesi Başkanı oldu.  Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı kadrosunda bulunan Hasibe Velibeyoğlu Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı oldu. Gaziemir Belediye Başkanlığı Sosyal Yardım İşleri Müdürü kadrosunda görev yapmakta bulunan Hülya Abay ise Sosyal Hizmetler Şube Müdürü olarak atandı.

"KÖRFEZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KURULSUN"

AK Partili Uğur İnan Atmaca ve Hakan Yıldız, Körfez Dairesi Başkanlığı kurulmasına yönelik önerge verildi. Söz konusu önerge komisyonlara sevk edildi.

BÜYÜKŞEHİR'DEN KARŞIYAKA'YA DESTEK 

Karşıyaka Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan 15 milyon 365 bin TL bedelli "Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane Yapılması İşi"nin İzBB tarafından ortak proje olarak yapılmasına ve maliyetinin yüzde 50'sinin karşılanmasına ilişkin madde meclis gündemine geldi. 

Önerge şu şekilde;
Karşıyaka Belediye Başkanlığı, Karşıyaka ilçesinde yapılacak olan KDV hariç 15.365.000,00-TL ihale bedelli "Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane Yapılması İşi"nin Belediyemizle birlikte ortak proje kapsamında yapılmasını talep edildiğinden; söz konusu tesisin yapımı için Karşıyaka Belediyesi inşaatın tamamlanması ile ilgili olarak yapmış olduğu 4 (dört) adet hakedişte toplam tahakkuka bağlanan 18.074.157,86-TL'nin 9.463.186,05-TL'sini ödemiş olup; Belediyemizce dördüncü hakedişte tahakkuka bağlanan 9.475.181,66-TL'nin ödenmeyen 8.610.971,81-TL'lik kısmının ödenmesi ve sonraki düzenlenecek hakedişlerde ödenmek üzere 15.365.000,00+Keşif Artışı+Fiyat Farkı+KDV bedelinin (8.610.971,81 TL'lik ödenecek tutar dahil) toplamının %50'sine karşılık gelecek tutara yönelik yapılacak yardımın önerge ekindeki protokol kapsamında değerlendirilerek karşılanması hususunun görüşülmesi. (Yapı İşleri Dai.Bşk.E.1982279)

Önerge ilgili komisyonlara havale edildi. 

BAYINDIR PLANLARI MECLİSİ GERDİ 

Bayındır Canlı Mahallesi 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planına, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazın İmar ve Bayındırlık Komisyonunca oybirliği ile kısmen uygun bulunduğuna kısmen uygun bulunmadığına, oyçokluğu ile kısmen uygun bulunduğuna ilişkin Rapor Meclis’te tartışıldı.

"UYGULANABİLİRLİK ÖLDÜRÜLÜYOR"

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan AK Partili Selma Kısa söz aldı. Kısa, “Bayındır, kendi özelinde olan ilçelerimizden birisi. Bu revizyon Canlı Mahallesi’ne canlılık kazandırmak, mevcut plan sorunlarını çözmek ve mevzuata uygun hale getirmekti. Milli Emlak’a ait olan arsanın tahsisi Orman İşletme Şefliği’ne verilmişken sonrasında kaldırılarak TOKİ’ye devrediliyor. Alanın tamamı konut alanı da değil, konut ve konuta hizmet alanı. Canlı Mahallesi’ndeki genel zaiyatın düşmesini sağlayacak bir çalışma. Odadan gelen itirazı eski tahsise dayalı olarak resmi tesis alanına dönsün diye kabul ettiğimizde planın uygulanabilirliğini öldürüyoruz” dedi. 

"HAYIRCI ANLAYIŞ"

Ardından CHP’li Levent Yıldır, “Bunları komisyonda değerlendirdik, konunun oylanması uygundur” dedi. Ardından AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız söz aldı. 
Yıldız açıklamasında, “CHP’nin grup başkanvekili abimizin ‘bu konuyu yeterince tartıştık’ ifadesine üzülüyorum. Meclis bu meseleyi tartışmak zorunda. Bu kentin bir imar sorunu var. Sizin seçim kampanyanızda da söylediğiniz bir şeydi bu. Bir deprem gerçeği duruyor, ilçeler talep ederken biz bu meseleleri tartışmazsak İzmir kamuoyu nasıl bilgilenecek. Bir kere bu bir plan revizyonu. Burası yeni bir plan yapıyorsunuz, mülkiyet alanı TOKİ’ye geçmiş. TOKİ’ye karşı İzBB’nin vazgeçemediği bir hayırcı anlayışı vardı. Ben bu anlayışın yeni dönemde ortadan kalkacağını umut ediyordum ancak devamlılığının sürdüğünü görüyorum. TOKİ, alt gelir grubuna ev inşa ediyor ve buna ihtiyaç var.  Bir önceki dönemde oy birliği içinde geçirdiğimiz maddeyi şimdi odanın itirazı ile reddediyoruz. Yeni dönemde odacı bir anlayış var. Bir önceki meclisin oy birliği yaptığı yere hayır diyoruz. Eğer biz ilerideki meselelerine böyle bakarsak bu kentin sorunlarını çözemeyiz. Ben bu şehrin sorunlarını müzakere edeceğimizi düşünürken bu madde umudumuzu karatıyor. Sadece TOKİ’ye tahsis diye ret verirseniz bir önceki kararların hepsini silelim. Zaten anlayış olarak sildiğinizi ve Soyer dönemine itiraz ettiğinizi görüyoruz ama biz oy birliği yaptığımız meseleleri müzakere ederdik. Şimdi net bir şekilde soruyorum burada hangi gerekçe ile reddettiğinizi açıklayın! TOKİ’nin yeri diye mi reddettiniz? Bayındır’ın ihtiyacı var mı? Bu anlayış ile kenti nasıl dönüştüreceğiz?” dedi. 

"KİMSE BANA SORMADI..."

Ardından Cemil Tugay, “Ben bu gündem maddesini yakından takip etmedim, kimse de bana ne düşünüyorsun diye de sormadı. Benim de oyum var gerekirse İmar Komisyonu aleyhine oy da kullanırım. Burası bir ormanın yıllarca kullandığı bir yer. Burayı konut alanına çeviriyoruz, TOKİ alsın yaptın diye. İmar Komisyonu diyor ki çevirelim ama çevirirken kamuya bir şey bırakalım diyorlar. Yani kamu yararına bir alanı terk edelim diyorlar. Yani bunun bir kısmı TOKİ’de bir kısmı da resmi tesis kalsın diyorlar. En hassas konu şu, TOKİ burayı yaptıktan sonra satıyor bedava dağıtmıyor. Yapan müteahhit de kazanıyor kasaya da para giriyor” diye konuştu. 

TEKRARDAN GÖRÜŞELİM

Ardından AK Partili Kısa yeniden söz alarak, “Çok büyük bir TOKİ parseli var, içerisinde ormana tahsis alanı var, oraya konut alanı geldi ama onunla birlikte yığınla donatı alanı var. Çevresindeki şahıs parselleri ile düzenleme yapılacak. TOKİ’nin düzenlemesi ile şahıs parselleri daha az zaiyat verecek. Bizim bu konuyu tekrardan görüşmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ'NİN TOKİ HASSASİYETİ"

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, " Bu konu yeterince tartışıldı. Burada sanki yangından mal kaçırıyormuşuz gibi bir davranışın bize reva görülmesini büyük bir haksızlık olarak görüyorum. Toki konusunda nedense AK Parti'nin muazzam bir hassasiyeti var. Karabağlar'da da benzer şeyleri yaşadık. Deniyor ki; biz sürekli olmazcıyız, hayırcıyız. Odalar için de aynı şeyi söylüyorlar. Odaların açtığı davaların tek tek değerlendirilmesi gerekir. Odalara bunlar zaten hayırcı demek haksızlık değil mi? İzmir'de 900 küsur Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm alanı var. Belediyemizin 6 bölgede 248 hektarlık alanda çalışması var. İmar revizyon planlarına 2014 yılında başladık 2024'te bitirebildik. Bu arada ne oldu? Biz dedik ki bizim temizlik şantiyemiz için yer aradığımızı söyledik 80 hektarlık alanda bize 5 hektar bile vermediler. İzmir Demokrasi Üniversitesi yer aradı ve Karabağlar'da olmak istediklerini söylediler. Biz bu konuda kampanya başlattık. Oybirliği ile meclisten temenni kararı bile çıkardık. Arkasından hazine büyük bir hız ile 80 hektarı TOKİ'ye devretti ve AK Partili arkadaşların tavrı değişti. TOKİ neden bu kadar ev yapacak? Karabağlar'ın buna ihtiyacı yok dedik. Deprem nedeniyle k tartışmaları olduğunda biz bu tartışmayı 2014'te başladık bu sebeple hazırız dedik. Arkasından TOKİ'ye devredildi. Diğer tarafta 540 hektarlık alan var. 101 hektarı boş bu alanın. Bu alan için planlar hazırlandı. Nedense orada kimse bütüncül bakmadı. O alana 9 bin konut yapıldı. Bu konutların amacı reverz alan olarak kullanmaktı. İtiraz ettik dava açtık, dava sürerken yeni plan yapıldı. 9  bin konut rezerv alanı için kullanılmadı. 9 bin konutun br kısmı lojman yapıldı bir kısmı da halka satıldı. Ne zaman dönüşecek bu kent. Bu yetmedi 80 hektarlık alanda büyük çabalarla 38 hektarı kurtardık ve İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin kampüsü oldu. Kalan kısma yine konutlar yapılacak dediler. Sosyal konutlar yapacağız dediler. Tabi bunların hiçbiri olmadı. öğrenciler barakalarda eğitim görüyor. 750 konut için çalışması başlandı. TOKİ proje yaptı itiraz ettik, kabul görmedi. Dava açtık, dava devam ederken yürütmeyi durdurmaya rağmen TOKİ ihaleye girdi. O ihaleyi de iptal ettik. Biz sonuçta bir revizyon planı yaptık. TOKİ hiçbir şekilde kale almadı. Böyle ciddi bir sorun yaşadık. Bu bizim en büyük sorunumuz olacak. TOKİ hakkında genel izlenimimiz budur. Belediyemiz bizden talep ederse revizyonları görüşürüz" ifadelerine yer verdi. 

GERİ ADIM ATILDI SÖYLEMİ 

Ardından AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş söz aldı. Kocabaş, “Bazı müzakereler önemli değişikliklere neden olur. Geri adım atıldığını da gördük. Örneğin Çankaya Katlı Otoparkı. Bu gündem maddesi komisyonlarda tekrar değerlendirilmesi. Akabinde sizin de bu maddeyle ilgili daha geniş bilgilendirmeye sahip olmasını diliyorum” dedi.

"CEYDA VEKİLİNİZ ORTADA YOKTU"

Başkan Cemil Tugay ise, "Geçen mecliste oybirliğiyle geçirdik, şimdi 1 itiraz var diye niye bunu tekrar iptal edelim diyorsunuz ama diğer taraftan, geçen dönemde otoparkın yıkılması kararını almıştı Büyükşehir Belediyesi. Olaya itiraz edilmişti, mahkemeye gitti, mahkeme de yıkılması gerekir dedi. Seçim oldu, esnaf arkadaşlarımız bana 'Burası yıkılırsa otopark sorunu yaşayacağız' dediler. Ben arkadaşlara yıkım dışında seçeneği araştırın dedim. Tüm hukuki süreçler tamamlanmıştı ve yıkılması gerekiyordu. Ben de bunu ifade ettim. Sonrasında Vakıflar Bölge Müdürlüğünden bir arkadaşımız 'Siz yıkılmasını istemiyorsanız Ankara'da başka alternatif olabilir mi diye görüşme yapayım' dedi. Ben de yapın dedim. Eğer yıkılması lazım değil derse Bakanlık yıkmayacağız. Bunlar olurken Ceyda Vekiliniz yoktu, Ankara'ya gitti o arkadaş ve yıkılmaması ile ilgili karar gelebilir dedi. Oradan bize güçlendirebilirsiniz cevabı gelince biz de yıkmama kararı verdik. Olur politik şeyler ama o kadar da değil, o kadar da sahiplenmeyin" dedi.

"TOKİ'NİN KENTE SOKULMAYACAĞINA YÖNELİK SÖYLEMLER OLMUŞTU"

AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, "Daha önceki dönemde TOKİ'nin kente sokulamayacağına yönelik söylemler olmuştu. İZBB ve TOKİ arasında gerilim nereden kaynaklandığını önemli bulmuyorum ancak ortak çalışmalar önemli. 25 bin sosyal konut yapacağına yönelik bir vaadiniz var. Bunun için arsa üretmemiz lazım.Ortak projelerin üretilmesini ne gibi sakıncaları var anlamıyoruz ve TOKİ kanadından gelen önerileri reddedilmesini doğru bulmuyorum" dedi. 

"TOKİ'YE KARŞI DEĞİLİM"

Tugay, TOKİ ile görüşme yapacağını dile getirerek, "Ben TOKİ'ye gideceğim ve İzmir'de ortak projeler yapmak için görüşeceğim. Ben TOKİ'ye karşı değilim. Bizle birlikte çalışırsa güzel şeyler yapacağına inanıyorum. Yeter ki belediyelerimizin işin içinde olmasına sıcak baksınlar" diye konuştu.

"BALÇOVA ARSA MAĞDURLARI İÇİN BAKANLIĞI BEKLİYORUZ"

Tugay öte yandan kendisine her gün Balçova Arsa Mağdurlarından her gün mesaj aldığını dile getirerek, "Balçova Arsa Mağdurlarının çözümü için 5 aydır Bakanlıktan yanıt bekleniyor" açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz yıllarda depreme dayanıksız konutların yeniden yapılabilmesi için Bayraklı’ya tanınan ada bazlı yüzde 30, parsel bazlı yüzde 20 emsal artışı hakkının, İzBB Cumhur İttifakı Grubu tarafından İzmir geneline verilmesi talep edilmişti. Geçtiğimiz dönem verilen önerge ise komisyonlarda oy çokluğu ile reddedildi. Cumhur İttifakı Grubu’nun ısrarı sonucunda ise söz konusu önerge Tugay’ın talebi üzerine komisyonlara iade edildi ve yeniden görüşülmesine karar verildi. 

‘BİR SOKAĞI DÖNÜŞTÜRÜYOR DİĞERİNE YAPMA DİYORSUNUZ’

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Bu önergeyi geçtiğimiz dönem vermiştik bu döneme kaldı. Oy birliği ile geçmesini arzu ederdim. Taktakoğlu Apartmanı vardır, bir binanız var 54 daire ve 28 işyeri var. Bu bina maalesef riskli. Bu binayı yönetmelikle yenilemek istediğinizde 10 daire yapılamıyor 14 tane dükkan da maalesef yok. Yani 24 tapu sahibini ne yapacağız? Bu önerge neydi? Bayraklı’ya tanınan bir hakkın diğer ilçelere de verilmesiydi. Bayraklı 2009 yılında sınır düzenlemeleri ile ilçe oldu. Yani karşıda bina var sınırları Bayraklı’da yıkıldığında yüzde 20 alıyor, ada bazında yüzde 30 alıyor. Ama diğer sokak Bornova sınırındaysa alamıyor. Biz bu önergeyi problemi çözmek için getirmiştik. Bu zaten 2025 sonunda sınırladığımız bir plan notuydu. Yani kabul etsek mahkemeye aykırılık olmazdı. Bu kabul edilseydi Karşıyaka’da da ciddi anlamda böyle bekleyen birçok bina vardı. Yoğunluğunuzdan kaynaklı bu önergede de bilgi sahibi olamadınız, olsaydınız da 2025’in sonuna kadar en azından bu öneriyi kabul ederek merkez ilçelerimizde artışla dönüşmeyi bekleyen vatandaşların sorunlarına merhem olurduk. Yine reddedici bakış devam ediyor. Bu büyük bir kayıptır. Bir sokağı dönüştürüyorsunuz karşısındakine yapma diyorsunuz. Bu plan notunu yurttaşlara çok gördük. Bayraklı’da kullanan gibi Bornova’da kullansın diyoruz hayır deniyor. Manipüle ediyorsunuz deyince de kızıyorsunuz. Evini dönüştüremediği için ağlayan teyze karşısında biz bu maddeye nasıl hayır dersiniz? Ha şunu dersiniz anlarım, biz muazzam bir planlama ekibine sahibiz, kendi masaya yatırdık ve plan getiriyoruz deyin oy birliği verelim” dedi.

Tugay söze girerek, “Evet var, gerçekten var samimi olarak söylüyorum” ifadelerini kullandı. AK Partili Yıldız ise “6 ay içinde planlar Karşıyaka Revize Planları gibi gelirse vay halimize. Kusura bakmayın, o planlar gibi olacaksa vay halimize. Lütfen bu önergeyi komisyonlara gönderelim size sunum yapsınlar. Biz de iktidar partisi olarak yüzde 0.69 faizli kredi kullanımı için yardımcı olalım” diye konuştu.

CHP’li Meclis Üyesi İpek Kul, “Biz bir arada iyi niyetli bir çalışma ile artış konusunda mücadele verdik. Daha sonra bu önerge İzmir genelinde uygulanması yönünde gündeme geldi. Her ne kadar kredi yönünde talepte bulunsa da vatandaşın ada bazında bir araya gelip birlikte yapılanmaya gitmesi ve anlaşması söz konusunda yüzde 20 gündeme geliyor. Mesele faydalı gibi görünse de Bayraklı’da da mahkeme konusu oldu” ifadelerini kullandı.

‘TEKRAR DEĞERLENDİRELİM’

Cemil Tugay, “Bu konuda çözüm arayışında olduğunuz için memnunum. Raporu okuduğumda ‘İlgili mevzuatlar kapsamında konuya ilişkim mahkeme kararlarıyla kazanılmış imar hakları ve uygulamaları dikkate alınarak eskiyen yapı stoğunun yenilenmesi amacıyla ilgili birimlerce gerekli çalışmalar yürütüldüğünden’ diyor arkadaşlarımız. Yani arkadaşlar başka bir çalışma yürütüyor. Yanlış mı anlıyorum? İmar Komisyonu’ndan rica etsek tekrar inceleyebilir miyiz? Ben konuyu anladım da tekrar değerlendirelim, konu hassas o açıdan söylüyorum” dedi.
Ardından AK Partili Hüsnü Boztepe söz aldı. Boztepe, “Bu verilen önergeyi size yollayayım, kahvenizi koyun ve tane tane okuyun. Bu uzun bir çalışma. Bu konuyu geçtiğimiz dönem konuşurken de önemli olduğunu söylediler ama Karşıyaka Bornova Konak mahrum kalmıştı. 1984 yıllarında bu planlar yapıldı gelin bütün bir çalışma yapalım” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası